Ο Βενετσιάνικος Γάμος θα γίνει το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, στις 19:00, με αφετηρία την πλατεία Αγίου Παύλου και τερματισμό στην πλατεία Αγίου Μάρκου.
Η Ζάκυνθος, επηρεασμένη βαθιά από το δυτικό πολιτισμό, λόγω μακραίωνης κατάκτησης της από τη Βενετία, είχε σαν αποτέλεσμα, ακόμα και στις μέρες μας, να είναι ολοφάνερη αυτή η επίδραση σε διάφορους τομείς του Ζακυνθινού πολιτισμού, όπως στην αρχιτεκτονική, στα γράμματα, στη ζωγραφική, τη μουσική κ.ά. Μέρος της επίδρασης ήταν και το Ζακυνθινό Καρναβάλι, που είχε τις ρίζες του στη Βενετία (τέλη 15ου αι.). Το Καρναβάλι αυτό διακρινόταν για τη ζωντάνια, την αρχοντιά και το γούστο του.
Σήμερα, με το δρώμενο του “Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε, το 16ο αι.“, του οποίου η ιδέα και ο σχεδιασμός υλοποίησης ανήκει στο Ζακυνθινό ζωγράφο Αντώνη Μιλάνο και είναι το πρώτο Βενετσιάνικο δρώμενο στη νεώτερη πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου, γυρίζουμε νοερά πεντακόσια χρόνια πίσω, πραγματοποιώντας ένα “Τζιαντιώτικο” γάμο, με γεύση Βενετίας, και με κυρίαρχα στοιχεία της εποχής, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στη λαμπρή ενδυματολογία της εποχής, προκαλώντας τη φαντασία και μεταφέροντας μας, στον αιώνα που σημάδεψε ιστορικά το νησί.
Μη χάσετε, την πανηγυρική υποδοχή του νικητή – γαμπρού από τη μεγάλη ναυμαχία της Ναυπάκτου, στην οποία η Ζακυνθινή εθελοντική συμμετοχή ήταν απαράμιλλη και συγκλονιστική. Ανάμεσα στους εθελοντές και ο «Άντζουλος», ο γαμπρός μας. Θα νιώσετε υπερηφάνεια και συγκίνηση όταν σάλπιγγες, κωδωνοκρουσίες και τύμπανα θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα για να υποδεχτούμε το νικητή γαμπρό. Μη χάσετε ακόμη τα «Προικιά», όμως, να επικεντρώστε την προσοχή σας και στη «στέψη», στην οποία, εφέτος, θα συμμετέχει το κοινό. Ελπίζουμε να είστε εσείς ο τυχερός που θα αποκτήσει το δώρο των νεόνυμφων. Ένα ενθύμιο της κουλτούρας και του πολιτισμού μας.
Η λαμπερή πομπή του Βενετσιάνικου Γάμου θα διασχίσει το ιστορικό κέντρο της πόλης και θα καταλήξει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η εντυπωσιακή γαμήλια ακολουθία ανοίγει με σαλπιγκτές και τυμπανιστές, ενώ συνοδεύεται από άρπες και άλλα όργανα της εποχής εκείνης και πλαισιώνεται από σημαιοφόρους και στρατιώτες, με εξαιρετικές στρατιωτικές στολές της Ενετοκρατίας. Ακολουθούν οι νεόνυμφοι, οι συγγενείς, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων (Ζακυνθινών και επισκεπτών), οι οποίοι θυμίζουν κομψές αναγεννησιακές φιγούρες, φορώντας εξαιρετικά κοστούμια, ακριβή αντίγραφα ενδυμασιών του 16ου αι., σε μια πανδαισία χρωμάτων. Στο μέσο της πομπής, παρουσιάζεται μια λεντίκα (κλειστό περίτεχνο φορείο, μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς), λίγο πιο πίσω έρχονται τα σεντούκια με τα προικιά, ενώ σε όλο το μήκος της πομπής νεαρά κορίτσια ραίνουν με ροδοπέταλα. Τα δώρα των νεόνυμφων αξιοζήλευτα, από ξίφη και βαλλίστρες μέχρι σκυλάκια για το κυνήγι. Η κινησιολογία θυμίζει έντονα όπερα, ενώ ήχοι μπαρόκ μουσικής γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Η ακολουθία καταλήγει στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου τελείται ο γάμος, παρουσία νοδάρου (συμβολαιογράφου) και ακολουθεί γλέντι με παρουσίαση αναγεννησιακών χορών. Οι εκπλήξεις του τελετουργικού δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το δρώμενο κάθε χρόνο, διανθίζεται με νέα στοιχεία.
Εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο Αντώνης Μιλάνος, ζωγράφος, ιδρυτής του “Μιλάνειου” Ναυτικού Μουσείου στη Ζάκυνθο. Πλαισιωμένος από τα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής διοργάνωσης του δρώμενου δουλεύει, πυρετωδώς, για την επόμενη παρουσίαση του “Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε, 16ος αι.”.
Οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα αλησμόνητο θέαμα και να ζήσουν ένα πραγματικό αποκριάτικο γλέντι. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ζακυνθινοί έχουν την παλαιότερη παράδοση στο Καρναβάλι, καθώς αυτό εισήχθη στη Ζάκυνθο, ως ιδέα και πρακτική, το 1490, από τον Ενετό Πρεβεδούρο, Πέτρο Φώσκολο. Σήμερα, το Ζακυνθινό Καρναβάλι δεν προσφέρει απλώς ψυχαγωγία – σε μια Ζάκυνθο που διαθέτει πολυδιάστατη πολιτιστική δραστηριότητα – είναι πάθος και τρόπος ζωής για τους Ζακυνθινούς.
Πηγή: www.zakynthos.gov.gr