«Εν Ζακύνθω Συναντήσεις Τέχνης 2014»
Πρόκειται για μια πλειάδα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Ζάκυνθο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2014, και περιλαμβάνουν συναυλίες ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, παραστάσεις αρχαίου δράματος, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλασσικής μουσικής κλπ.
Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014,
ώρα 21:30
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση
“Διαδρομές στην παράδοση ’10′” …στον κύκλο της ζωής…
στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου.
Μια εκδήλωση με χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα από διάφορα νησιά του Αιγαίου.
Συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακινάδου με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.
Επιμέλεια – διδασκαλία: Άγγελος Τετράδης
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ. 6979238119, 6947932377, 6977907289.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου ιδρύθηκε το 1979 από μια παρέα 20 κατοίκων του χωριού Σαρακινάδο, αφορμή στάθηκε η έλλειψη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και η ανάγκη για τη μεταξύ τους στενότερη σύνδεση και δημιουργική συνεργασία, αλλα και την επαφή τους με άλλους πολιτιστικούς φορείς – συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με το πέρασμα του χρόνου, η παρέα διευρύνθηκε και σταδιακά διαμορφώθηκε σε σύλλογο, με στόχους προβληματισμό και οράματα. Ανοιχτός σε προσέγγιση από τον οποιονδήποτε είτε διαμένει στο νησί είτε εκτός, συνεχίζει την πορεία του, με στόχο τη βαθύτερη γνώση και διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης. Η παρουσία του στην πολιτιστική ζωή του νησιού είναι πλούσια, ποικίλη και ποιοτική. Διατηρεί τμήματα χορού-μουσικής-λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου.
Οι δράσεις του έχουν να κάνουν με:
1. Ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας και ανταλλαγών με άλλους φορείς και συλλόγους από την Ζάκυνθο, την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
2. Καθιέρωση εκδηλώσεων θεσμών: α) Διαδρομές στην παράδοση, β) Γιορτή μαύρης σταφίδας, γ) Βραδιά Ζακυνθινής παράδοσης, δ)Αποκριάτικα ήθη και έθιμα ε) Συναυλία «Σαρακινάδο»
Το τμήμα παραδοσιακών χορών ιδρύθηκε με στόχο να προασπίσει και να διαιωνίσει την παράδοση. Η αγάπη προς τους παραδοσιακούς χορούς και το μεράκι προς την παράδοση και τις ρίζες μας συντέλεσαν στη συσπείρωση τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων ατόμων προς τις αιώνιες αξίες της παράδοσης. Το χορευτικό τμήμα αποτελείται από έξι τμήματα νηπιακά – παιδικά αρχάρια και προχωρημένα -εφηβικά– ενηλίκων και παραστάσεων. Διδάσκονται χοροί του τόπου μας και από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Εχει λάβει μέρος στα περισσότερα φεστιβάλ της Ελλάδας και του Εξωτερικού αποσπώντας βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και κολακευτικά σχόλια. Με άξονα την οργανωμένη εκμάθηση, την άριστη κατάρτιση και τη συνεχή έρευνα των παραδοσιακών χορών του τόπου μας, αλλά και πολλών γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας μας, εγγυόμαστε ένα άριστο αποτέλεσμα. Τα μουσικά τμήματα του Συλλόγου επανδρώνουν 3 μουσικοδιδάσκαλοι που διδάσκουν: μαντολίνο, κιθάρα, πιάνο, αρμόνιο. Στα παραπάνω τμήματα ανήκει και η ομάδα Λαϊκών οργανοπαιχτών που συνοδεύει το χορευτικό συγκρότημα σε όλες τις εμφανίσεις του, από το μουσικό τμήμα επίσης έχει δημιουργηθεί Σύνολο εγχόρδων, Μαντολινάτα. Το τμήμα λαϊκού θεάτρου, το οποίο είναι και το πρώτο που δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση του Συλλόγου, έχει παρουσιάσει πολλές παραστάσεις γνωστές ως ομιλίες, θεατρικά έργα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα με ερασιτέχνες ηθοποιούς, κυρίως κατά την περίοδο της αποκριάς, αλλά και σε άλλες περιόδους, γιορτές ή εκδηλώσεις.