Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015,
ώρα 21:00
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου πραγματοποιούν για 15η χρονιά
τη Γιορτή Μαύρης Σταφίδας
στην πλατεία Σαρακινάδου – Ζάκυνθος.
Με δωρεάν κρασί και άφθονη σταφίδα για όλους, τραγούδι, παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα – ένα γλέντι παραδοσιακό!
Στην παρέα μας θα είναι και το “Λύκειο Ελληνίδων Βόλου” καθώς και ο Πολιτιστικός σύλλογος Βλαχάτων Κεφαλληνίας “ο ΑΙΝΟΣ” στα πλαίσια δημιουργίας πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο φορείς!
Τραγουδώντας και χορεύοντας θα ακολουθήσουμε την «ΜΑΚΙΝΑ» (μηχανή καθαρισμού σταφίδας), στο αλώνι, όπου έχει απλωθεί η σταφίδα για να λιαστεί και θα παρακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο καθαρίσματος (λίχνισμα) της καθώς δε και το τσουβάλιασμα και το φόρτωμα της στο κάρο για την αποθήκη του εμπόρου. Μόνο που αυτή την φορά αντί να την πάμε στον έμπορα θα την φάμε όλοι μαζί.
“Το Σάββατο σας περιμένουμε
σταφίδα για να φάτε
κρασί να πιείτε άφθονο
μα όχι αν οδηγάτε.
Η Μάκινα θα πάρει μπρος
“τσιμπίμπο” να λιχνίσει
όπως παλιά εγινότανε
σε ευτό το μοσχονήσι.
Γλεντάκι θα ‘χει έπειτα
χορό για να χαρείτε
εις στο Σαρακινάδο ωρέ παιδιά
μη πάει και χαθείτε.
Τση εννιά λοιπό το απόβραδο
ελάτε στο χωρίο
μην έρθετε μονάχοι σας
φέρτε κι άλλους δύο”.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου (Ζάκυνθος) ιδρύθηκε το 1979. Σκοπός της ίδρυσής του είναι να διατηρεί τα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου και να προάγει τον πολιτισμό. Διατηρεί τμήματα Λαϊκών Παραδοσιακών Χορών, Μουσικών Οργάνων και Χορωδίας. Ο Π.Σ. Σαρακινάδου, με το χορευτικό του τμήμα έχει κάνει γνωστούς τους ζακυνθινούς χορούς αλλά και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου έχει κλιθεί να συμμετάσχει. Ο σύλλογος σήμερα αριθμεί 300 ενεργά μέλη, από 5 ετών ο μικρότερος έως 70 ο μεγαλύτερος! Το Δ.Σ. του συλλόγου απαρτίζεται κυρίως από νέα παιδιά, με νέες ιδέες αλλά και με μεγαλύτερα άτομα που συνεισφέρουν με την εμπειρία τους.
Γιορτή Μαύρης Σταφίδας 2015
Η μαύρη σταφίδα, γνωστή επίσης ως τσιμπίμπο, λιανορόγι ή μαυρομάτα, αποτέλεσε ένα από τα πιο κερδοφόρα εμπορεύσιμα είδη στη Ζάκυνθο, γι΄ αυτό και ο Ζακυνθινός λαός την αποκαλεί ακόμα και σήμερα, “μαύρο χρυσό”.
Η συλλογή της από τα αμπέλια γίνεται συνήθως τον μήνα Αύγουστο όπου την μεταφέρουν για να την αποξηραίνουν σε ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους που ονομάζονται αλώνια. Έπειτα από οκτώ ημέρες (εξαρτάται και από τον καιρό) την γυρίζουν για να αποξηρανθεί και από την άλλη όψη και έπειτα από 2-3 ημέρες (πάλι εξαρτάται από τον καιρό) την μαζεύουν και την πάνε για επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή είναι γνωστή ως “μακινάρισμα”. Εκεί απορρίπτονται τα περιττά σώματα και ξεχωρίζουν την χοντρή με την ψιλή ρόγα. Έπειτα την πουλάνε στους σταφιδέμπορους και στις ενώσεις συνεταιρισμών και αυτή αναλαμβάνουν την περαιτέρω επεξεργασία, την συσκευασία της και την διάθεσή της στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.
«Μη κλαις καημένη Ζάκυνθο και μη βογκάς Μοριά,
σκόρπισε σ’ούλος ο Αύγουστος βροχή και συμφορά»
Η βροχή έπαιρνε πολλές φορές απ’τα αλώνι τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμα και θέμα επιβίωσης. Την περίοδο της πείνας, στα χρόνια της κατοχής, χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν απ΄το θάνατο τρώγοντας επί μήνες μόνο μια χούφτα σταφίδα την ημέρα. Αυτό το ζωτικής σημασίας φρούτο για την αγροτική οικονομία του τόπου μας, ακόμα και σήμερα μας προσφέρει τα καλά του.
Έτσι λοιπόν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου, διοργανώνει στην πλατεία του Σαρακινάδου, το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015 και ώρα 9:00 μ.μ για 15η χρονιά τη «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ»
Μια γιορτή που φέρνει στο σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο ¨λιχνίσματος¨ της σταφίδας, που σαν προϊόν εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική αγροτική οικονομία.
Τραγουδώντας και χορεύοντας θα ακολουθήσουμε την “ΜΑΚΙΝΑ” (μηχανή καθαρισμού σταφίδας), στο αλώνι της σταφίδας, όπου έχει απλωθεί η σταφίδα για να λιαστεί και θα παρακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο καθαρίσματος (λίχνισμα) της σταφίδας καθώς δε και το τσουβάλιασμα και το φόρτωμα της στο κάρο για την αποθήκη του εμπόρου.
Μόνο που αυτή την φορά αντί να την πάμε στον έμπορα θα την φάμε όλοι μαζί.
Στην γιορτή συμμετέχουν τα τμήματα του συλλόγου Σαρακινάδου, χορευτικά και μουσικά, τα οποία αριθμούν 300 χορευτές και 60 μουσικούς, όπου θα παρουσιάσουν με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές έθιμα, χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα. Ειδικά θα παρουσιαστούν χοροί από την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, με σκοπό την ανάδειξη του Επτανησιακού πολιτισμού και της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στόχος του συλλόγου είναι η διάσωση και η διάδοση της παράδοσης του νησιού μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου καθώς και όλης της Ελλάδος.
Η Ζακυνθινή κουλτούρα θα “παντρευτεί” επί σκηνής με την εξίσου σπουδαία παράδοση της Κεφαλονιάς, όπου σε σύμπραξη του συλλόγου μας και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κεφαλονιάς θα παρουσιαστούν στο Ζακυνθινό κοινό καθώς και σε όλους τους επισκέπτες, η μουσική, ο χορός τα ήθη και τα έθιμα των δύο αυτών σπουδαίων νησιών.
Η Κεφαλλονίτικη αριέττα θα σμίξει με την Ζακυνθινή αρέκια, ο μπάλλος Κεφαλονιάς θα ανταμώσει με το Ζακυνθινό συρτό και όλοι εμείς θα γνωρίσουμε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου μέσα από τα μάτια της παράδοσης.
Την παρέα μας επίσης τιμά με την παρουσία του και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου με την συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, στα πλαίσια γνωριμίας των δύο συλλόγων, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πολιτιστικές αξίες των δύο τόπων, να μάθουμε για τα ήθη και έθιμα του Βόλου, όπως επίσης και να μεταλαμπαδεύσουμε την Ζακυνθινή μουσικοχορευτική παράδοση και φιλοξενία.
Η γιορτή θα κλείσει με παραδοσιακό γλέντι με την συνοδεία του μουσικού συνόλου του συλλόγου Σαρακινάδου.
Ο ΠΣ Αινος ιδρύθηκε το 1985. Δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Λειβαθούς αλλά και σε ολόκληρο το νησί. Συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα εντός και εκτός Κεφαλλονιάς και διοργανώνει πολιτιστικά γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς είναι μια από τις βασικές του δραστηριότητες. Έχει αυτή τη στιγμή 5 χορευτικά τμήματα, αρχίζοντας από το τμήμα νηπίων και φτάνοντας έως και αυτό των ενηλίκων.
Πέρα από τον παραδοσιακό χορό υπάρχει και η τραγουδιστική παρέα του Συλλόγου όπου συμμετέχει σε χορωδιακές και άλλες εκδηλώσεις καθώς επίσης και η μαντολινάτα που πρόσφατα δημιουργήθηκε και αποτελείται ήδη από έναν ικανό αριθμό μαθητών.
Ο σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση και ανάδειξη της κουλτούρας και του πολιτισμού του νησιού και η ευρύτερη προβολή του.
Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (Λ.E.Β.), φέτος συμπληρώνει 95 χρόνια, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1920, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής, πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την πόλη.
Από τη δεκαετία του 1960 στράφηκε στην ελληνική παράδοση αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το λαϊκό πολιτισμό.
Σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου αριθμεί πάνω από 500 τακτικά μέληκαι 650 μέλη στις χορευτικές του ομάδες. Το 2010 το Λ.Ε.Β βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών σε αναγνώριση των ενενήντα χρόνων δράσης και προσφοράς στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας και ακόμη για την από ίδρυσή του εθελοντική βοήθεια των μελών του κατά τις ιδιαίτερες δύσκολες περιστάσεις των δύο μεγάλων πολέμων, για την συνδρομή του στην εκπαιδευτική και κοινωνική αποκατάσταση των προσφύγων, για τη συντήρηση της ελληνικής παραδόσεως με τις πυκνές εκδηλώσεις ως και για τη προβολή της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Η χορευτική ομάδα που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια (1965-2015) έντονης δράσης σήμερα αποτελεί μια δυναμική παρουσία στο χώρο του λαϊκού χορού όπου διακρίνεται η συσσωρεμένη εμπειρία , η γνώση και ο σεβασμός στην αυθεντική αποτύπωση του χορού, λόγοι οι οποίοι κρατούν το συγκρότημα σε υψηλό επίπεδο παρουσίασης. Υπεύθυνος διδασκαλίας είναι ο Γιάννης Πραντσίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Σ. Σαρακινάδου:
1-Προεδρος: Έφη Σπαθάκη
2-Αντιπροεδρος: Τιμόθεος Ζώντος
3-Ταμιας-Έφορος Ιματισμού: Διονύσης Αρκαδιανός
4-Γραμματεας: Αναστασία Τσιόλη
5-Υπεύθυνος Μουσικών Τμημάτων : Μαρίνος Γιαννούλης
6-Υπεύθυνος Χορευτικών Τμημάτων: Αντρέας Ακτύπης
7-Υπεύθυνη καλλιτεχνικού τμήματος: Ειρήνη Παπαδάτου-Μπάτικα
Υπεύθυνοι διδασκαλίας: Τετράδης Άγγελος – Αρκαδιανός Διονύσης
Σκηνικά: Παπαδάτου – Μπάτικα Ειρήνη
Γενική επιμέλεια – οργάνωση: Αρκαδιανός Διονύσης – Γιαννούλης Μαρίνος
Θα συμμετέχει το «Μουσικό Σύνολο φίλων Π.Σ. Σαρακινάδου»
* Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική