Φεβρουάριος, 2019

κυρ03φεβ11:00Ζωολογική πεζοπορία στην περιοχή ΤσιβούλιΚατηγορία:Περίπατος

Περιοχή Τσιβούλι, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια ζωολογική πεζοπορία στην περιοχή Τσιβούλι μεταξύ Λιθακιάς και Κερί, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019.

Η πεζοπορία θα συνδυαστεί με επίσκεψη στην μοναδική φάρμα στο νησί με ζώα εμού.

Συνάντηση στις 11 το πρωί στον επαρχιακό δρόμο Ζακύνθου-Κερίου και συγκεκριμένα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη πόλη. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την διασταύρωση της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Κερίου και θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε το μονοπάτι που οδηγεί στο βουνό που βρίσκεται μεταξύ Λιθακιάς και Κερίου. Η κυκλική πεζοπορία θα εμπεριέχει διαφορετικές παραστάσεις από θάλασσα και λόφους, ζωολογικές εκπλήξεις, αφηγήσεις από μια άλλη εποχή και ήρεμους ελαιώνες.

 

Ζωολογική πεζοπορία στην περιοχή Τσιβούλι

 

Η πεζοπορία αρχικά θα κατευθυνθεί προς το βουνό διασχίζοντας ελαιώνες και την πράσινη νοτισμένη φύση της Ζακυνθινής υπαίθρου. Μετά από ένα χιλιόμετρο πεζοπορία θα συναντήσουμε το Τσιβούλι PARK, μια φάρμα εκτροφής ζώων εμού.
Το εμού είναι πτηνό και το μεγαλύτερο ιθαγενές πουλί της Αυστραλίας καθώς και το μόνο σωζόμενο μέλος του γένους Dromaius. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πουλί στον κόσμο σε ύψος, μετά από την στρουθοκάμηλο. Το εμού απαντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας και το οποίο αποφεύγει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα πυκνά δάση, και τις άγονες περιοχές. Το εμού είναι πουλί που δεν μπορεί να πετάξει, έχει μαλακά, καφέ φτερά και ύψος που φθάνει μέχρι και 2 μέτρα. Έχει μακρύ λεπτό λαιμό και πόδια. Τα εμού μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με έναν γρήγορο και οικονομικό τροχασμό και, σε περίπτωση ανάγκης, μπορούν να φτάσουν την ταχύτητα των 50 χλμ/ώρα. Τα μακριά πόδια τους επιτρέπουν να κάνουν διασκελισμούς μήκους μέχρι και 275 εκατοστών. Ζουν όταν οι περιστάσεις το απαιτούν νομαδικά και μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τροφή. Τρέφονται με ποικιλία φυτών και εντόμων, αλλά είναι γνωστό ότι επιβιώνουν εβδομάδες χωρίς τροφή. Καταπίνουν πέτρες, θραύσματα γυαλιού και κομμάτια μετάλλου για να αλέσουν την τροφή στο πεπτικό τους σύστημα. Πίνουν σπάνια, αλλά λαμβάνουν άφθονα υγρά, όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Τα εμού μπορούν να καθίσουν στο νερό και έχουν επίσης την ικανότητα να κολυμπούν. Είναι γεμάτα περιέργεια πτηνά που ακολουθούν και παρακολουθούν τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους.
Τα εμού χρησιμοποιούν τα ισχυρά πόδια τους ως μηχανισμό άμυνας. Τα πόδια τους είναι μεταξύ των ισχυρότερων όλων των ζώων, και μπορούν να σχίσουν μεταλλικά συρματοπλέγματα. Είναι προικισμένα με οξύτατη όραση και ακοή, που τους επιτρέπουν να ανιχνεύουν τα αρπακτικά ζώα στην περιοχή. Το φτέρωμα ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον και να βελτιώσει το καμουφλάζ. Η κατασκευή των φτερών αποτρέπει τη μεταφορά θερμότητας στο δέρμα, επιτρέποντας στο εμού να είναι ενεργό ακόμα και κατά την κάψα του μεσημεριού. Μπορούν να αντέξουν ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και να ρυθμίσουν την θερμοκρασία τους αποτελεσματικά.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι δύσκολο να τα διακρίνει κανείς οπτικά, αλλά διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος των δυνατών ήχων που εκπέμπουν μέσω ενός φουσκωτού σάκου που βρίσκεται στον λαιμό.
Τα εμού αναπαράγονται τον Μάιο και τον Ιούνιο και δεν είναι μονογαμικά· συνηθισμένες είναι οι μάχες μεταξύ των θηλυκών για ένα σύντροφο. Τα θηλυκά μπορούν να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν αρκετές φορές σε μία εποχή. Παίρνουν βάρος πριν από την εποχή αναπαραγωγής, και τα αυγά επωάζονται από το αρσενικό και κατά την διάρκεια 56 ημερών της επώασης, δεν τρώει, δεν πίνει και δεν αφοδεύει σχεδόν καθόλου. Οι νεοσσοί φροντίζονται από τα αρσενικά. Οι νεοσσοί εμού φθάνουν σε πλήρες μέγεθος μετά από περίπου έξι μήνες, αλλά μπορούν να μείνουν με την οικογένειά τους, μέχρι την επόμενη περίοδο αναπαραγωγής μισό χρόνο αργότερα.
Αφού περιπλανηθούμε και ξεναγηθούμε από τον ιδιοκτήτη στους χώρους του πάρκου και θαυμάσουμε τα εμού, θα πορευτούμε σχεδόν στη κορυφή του βουνού και μετά αρχίζοντας να κατηφορίσουμε θα βρεθούμε στο σκοπευτήριο της περιοχής.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και η πεζοπορία χαρακτηρίζεται εύκολη αφού θα έχει μόνο μια μικρή ανηφόρα και μια απότομη κατηφόρα.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει την παρακάτω πορεία:
– Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε το δρόμο προς το γήπεδο και τη περιοχή του Λαγανά. Πηγαίνουμε όλο ευθεία και μόλις φθάσουμε στη διασταύρωση προς Λιθακιά, εμείς πηγαίνουμε ευθεία προς το χωριό Κερί.
– Όλο ευθεία στο ένα (1,7) χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο σημείο συνάντησης μας

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00