Ιουνίου, 2019

τρ04ιουν(ιουν 4)11:00τετ31ιουλ(ιουλ 31)23:00Υφαίνοντας κόμβους στον χώρο & στο χρόνοΠύργος Δομενεγίνη, ΑργάσιΚατηγορία:Εκδηλώσεις

Υφαίνοντας κόμβους στον χώρο & στο χρόνο

Λεπτομέρειες

Εικαστική Εγκατάσταση με τίτλο “Υφαίνοντας κόμβους στον χώρο & στο χρόνο” της Μαρίας Σμαράγδας Σκούρτα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, στον Πύργο Δομενεγίνη, από την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019.

Η Εικαστική Εγκατάσταση εντάσσεται σε μία τάση συνάντησης της σύγχρονης τέχνης με την Αρχαιολογία και την Ιστορία συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της σχέσης του θεατή με την Τέχνη από το παρελθόν στο σήμερα.

Ενδιάμεσα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις – μουσικά δρώμενα με την συμμετοχή των Αγγελική Αγαλιανού, Τέτα Βασιλάκη, Παναγιώτα Παυγέλου και Μαργαρίτα Γκριτζέλα, του κουαρτέτου εγχόρδων και της παιδικής χορωδίας του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Εύηχον» υπό την διεύθυνση της Παναγιώτας Παυγέλου.

Τις εκδηλώσεις προλόγισε η διευθύντρια του Μουσείου Ζακύνθου κ. Έλενα Παπασταύρου.

 

“Πώς μπορείς να μπεις μέσα σ’ ένα καλειδοσκόπιο και να γίνεις μέρος του, ταυτόχρονα θεατής και θεάμενος σε μια μαγική πανδαισία χρωμάτων; Πώς μπορεί μια μικρογραφία μεσαιωνικού εκκλησιαστικού χειρογράφου ή μια λεπτομέρεια ιερατικού αμφίου από παλιά βυζαντινή εικόνα να γίνει ψηφιακή ψηφίδα σε εντυπωσιακό γεωμετρικό ψηφιδωτό ή, αν προτιμάτε, μοτίβο σε υφαντό; Πώς ένα σύγχρονο εικαστικό παλίμψηστο σε ψηφιακή και τυπωμένη μορφή, που παραπέμπει στον ζωδιακό κύκλο ή στους δώδεκα αποστόλους, μπορεί να κεντρίσει την περιέργεια και να αιχμαλωτίσει τη σκέψη; Πώς, απουσία μουσικού οργάνου, η ανθρώπινη φωνή γίνεται μουσική; Πώς γίνεται και τέσσερα λευκοντυμένα κορίτσια πλάι στη θάλασσα με το κυματάκι να τις ακομπανιάρει τραγουδούν αρέκιες;
Στον προαύλιο χώρο του Πύργου Δομενεγίνη στην ακροθαλάσσια του Αργασίου, πίνοντας δροσερό κόκκινο κρασί, λουσμένοι και εξαγνισμένοι στο φως της ιουλιάτικης πανσελήνου, στα πολυποίκιλα χρώματα και σχήματα της εικαστικού Μαρίας Σμαράγδας Σκούρτα και στα μελωδικά τραγούδια των τεσσάρων σειρήνων (Μ. Γκριτζέλα, Π. Παυγέλου, Τ. Βασιλάκη και Α. Αγαλιανού) σαν να ήμασταν κοινωνοί αρχαίας μυσταγωγίας, είχαμε μια μοναδική εμπειρία που χόρτασε και ικανοποίησε όλες μας τις αισθήσεις και θεράπεψε την ψυχή μας!”

Ιωάννα Κατράμη

 

Ώρες έκθεσης: Καθημερινά 11:00 – 13:00 και 19:00 – 23:00

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα

Τρίτη 11:00 - Τετάρτη 23:00

Τοποθεσία

Πύργος Δομενεγίνη

Αργάσι