Μαΐου, 2019

κυρ12μαι11:00Θαλασσογραφική πεζοπορία στο ΤσιλιβίΚατηγορία:Περίπατος

Τσιλιβί

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία με θαλασσογραφικό περιεχόμενο στις ακτές του Τσιλιβί, την Κυριακή 12 Μαϊου 2019.

Μια πεζοπορία που συνδυάζεται με μια χαλαρή βόλτα σε μικρές, δυσπρόσιτες αλλά και μεγάλες τουριστικές παραλίες της Ζακύνθου μαζί με μια επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου. Στο τέλος της πεζοπορίας μας θα ακολουθήσει κέρασμα από το πολιτιστικό σύλλογο του Γυρίου. Συνάντηση στις 11 το πρωί απέξω από το super market με την επωνυμία Γαιτάνος που βρίσκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο του Πλάνου.

Η συνολική διαδρομή είναι 4 χιλιόμετρα περίπου και η διαδρομή είναι εύκολη.

 

Πεζοπορία στο Τσιλιβί

 

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από την τουριστική περιοχή του Πλάνου και στο πρώτο τμήμα της διαδρομής θα κατηφορίσουμε προς τη θαλάσσια περιοχή του Τσιλιβί. Η διαδρομή μας θα συνεχιστεί στις αμμώδεις παραλίες της περιοχής και κατόπιν θα εισχωρήσουμε σε μικρές παραλίες της περιοχής. Η διαδρομή μας θα καταλήξει στο Ναυτικό Μιλάνειο μουσείο όπου θα έχουμε μια εκπληκτική ξενάγηση από την σύζυγο του ιδρυτή του μουσείου την κυρία Μιλάνου.
Η επίσκεψη στο Μουσείο θα μας εντυπωσιάσει με τα εκθέματά του. Θα μας μείνουν αλησμόνητα τα Ιστορικά Κειμήλια Ελλήνων Ηρώων που ευγενώς προσέφεραν οι απόγονοί τους όπως της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Μίλτου Ιατρίδη (Κυβερνήτη του Θρυλικού Υποβρυχίου “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”) καθώς και άλλων. Θα θαυμάσουμε μία από τις μεγαλύτερες Ναυτικές Πινακοθήκες στην Ελλάδα με πανελλαδική και παγκόσμια αποκλειστικότητα, η οποία συγκεντρώνει 4.000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας και στις πέντε περιόδους (Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Ελληνική Επανάσταση 1821, 19ος και 20ος αιώνας.
Ξεχωριστή θέση κατέχει το Βυζαντινό Τμήμα που παρουσιάζει σε μια παγκόσμια πρώτη καταγραφή. τα πλοία του Βυζαντινού Ναυτικού, από την ίδρυση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι και την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453 μ.χ.). Τα πρωτότυπα έργα εκτίθενται μόνο στο Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο. Επί πλέον θα δούμε αντικείμενα του Αντιτορπιλλικού “ΛΕΩΝ”, πρώην “ELDRIDGE”, είναι το πλοίο που φέρεται να έλαβε μέρος, στο πολυσυζητημένο πείραμα της Φιλαδέλφειας (1943), που έλαβε χώρα στην Αμερική.
Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο Φωτογραφικό υλικό, Στολές, μοντέλα πλοίων, Ξίφη, μετάλλια, πυξίδες, θυρεούς κ.α., καθώς και πληροφοριακό υλικό για το ναυάγιο του Βρετανικού Υποβρυχίου “ΠΕΡΣΕΥΣ” (1941), το οποίο απασχόλησε τον Ελληνικό και Βρετανικό τύπο. Το Υπουργείο Παιδείας, έχει εγκρίνει το υλικό του Μιλάνειου Ναυτικού Μουσείου για εκπαιδευτικές επισκέψεις. Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδώσει συλλεκτικές σειρές από έργα της Πινακοθήκης και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Λιμενικό Σώμα) απέκτησε από τον Ζωγράφο – Καραβογράφο Αντώνη Μιλάνο ιδρυτή του Μουσείου μεγάλο αριθμό πινάκων προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει στο Μουσείο Εμπορικής Ναυτιλίας που εδρεύει στο Πασαλιμάνι στο Πειραιά (πρώην κτήριο Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας), παρουσιάζοντας την εξελικτική πορεία του Ελληνικού Ναυτικού από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Μπόχαλη και κινούμαστε ευθεία πάνω στο δρόμο προς Πλάνο.
• Μετά από 6 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο σημείο της συνάντησης μας απέξω από το super market με την επωνυμία Γαιτάνος.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο

Ώρα

Κυριακή 11:00