Μάρτιος, 2019

κυρ24μαρ12:00Θαλασσογραφική πεζοπορία στον Αγ. Νικόλαο ΒολιμώνΚατηγορία:Περίπατος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία σε θαλασσογραφικές περιοχές του Αγ. Νικολάου Βολιμών, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019.

Μια πεζοπορία συνδυάσει την πεζοπορία μας με μια χαλαρή βόλτα σε μικρές, απρόσιτες, κρυφές παραλίες της Ζακύνθου. Συνάντηση στις 11 το πρωί απέξω από το καφενείο τέχνης (art café) με την ονομασία Μαχόγκανι που βρίσκεται πάνω στο δρόμο και ο οποίος οδηγεί στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου Βολιμών.

Η συνολική διαδρομή είναι 4 χιλιόμετρα περίπου και εκτός από μια μικρή ανηφόρα στην αρχή, η διαδρομή είναι εύκολη.

 

Πεζοπορία στον Άγιο Νικόλαο Βολιμών

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την περιοχή Βάρβαρες Βολιμών λίγο πριν το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και στο πρώτο τμήμα της διαδρομής θα ανηφορίσουμε ανάμεσα από αρωματικά φυτά και κυπαρίσσια. Η θέα που θα αντικρίσουμε είναι μαγευτική με φόντο το λιμάνι και το νησί του Αγίου Νικολάου.
Το νησί του Αγ. Νικολάου είναι βραχονησίδα στον ομώνυμο κολπίσκο. Στο νησάκι υπάρχουν ερείπια από εκκλησία και μοναστήρι που χρονολογούνταν μάλλον από το τέλος της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Ανάμεσα στα υπόλοιπα κτίσματα υπάρχει, σε δεσπόζουσα θέση, στο ψηλότερο σημείο της νησίδας, και το απομεινάρι μιας ενετικής βαρδιόλας (παρατηρητηρίου). Η βαρδιόλα έχει αρκετή πρωτότυπη αρχιτεκτονική, διαφορετική από τις άλλες βενετσιάνικες βαρδιόλες διότι πρόκειται για κτίσμα κυκλικής διατομής (ροτόντα) με προεξέχουσα κόγχη στην ανατολική πλευρά. Η θέση της βαρδιόλας επέτρεπε τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας ανάμεσα σε Κεφαλονιά-Ζάκυνθος-Πελοπόννησο.
Στην συνέχεια θα κατεβούμε από τον ίδιο αγροτικό δρόμο και θα περάσουμε στο παραλιακό τμήμα της διαδρομής μας όπου θα διανύσουμε μία διαδρομή που περιλαμβάνει πολλές μικρές και καλο- κρυμμένες παραλίες σε πολλές από τις οποίες δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Εδώ θα απολαύσουμε το βραχώδη χαρακτήρα των ακτών της περιοχής και οι οποίες είναι γνωστές μόνο σε ντόπιους κατοίκους.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Γαιτάνι και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Μετά από 5 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι όπου κατευθυνόμαστε δεξιά προς Άγιο Κήρυκα, Καταστάρι, Βολίμες (υπάρχει σχετική πινακίδα)
• Κατευθυνόμαστε πάνω στην επαρχιακή οδό διασχίζοντας τα χωριά : Άγιο Κήρυκα, Άγιο Δημήτρη, Καταστάρι. Μετά από 4 χιλιόμετρα αφού περάσουμε το Καταστάρι θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση όπου θα κατευθυνθούμε δεξιά (εκεί υπάρχει πινακίδα που αναφέρει ότι πηγαίνουμε προς Ξύγκια, Μακρύ Γιαλό, άγιο Νικόλαο, Κορίθι-Ασκό, Φάρο-Σχοινάρι).
• Στα 8 χιλιόμετρα πηγαίνοντας όλο ευθεία θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση όπου δεξιά πηγαίνουμε προς λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
• Θα κατευθυνθούμε όλο ευθεία και σε 1,5 χιλιόμετρο θα βρεθούμε στο σημείο της συνάντησης μας απέξω από το art café με την επωνυμία Μαχόγκανι.

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο

Ώρα

Κυριακή 12:00