Δεκέμβριος, 2018

παρ14δεκ18:00Συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο ΙόνιοΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Παναγούλα

Συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Λεπτομέρειες

Συζήτηση για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο από το WWF Ελλάς και τον «Πλατύφορο», με την υποστήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις 18.00, στο Αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο.

To WWF Ελλάς, και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού, «Πλατύφορος» διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με τους κατοίκους και φορείς της Ζακύνθου με θέμα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Η εκδήλωση, που γίνεται με την υποστήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα έχει ομιλητές τον καθηγητή και Πρόεδρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, Δρόσο Κουτσούμπα, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αριστοτέλη Μαρτίνη, τον Αντώνη Νικολουδάκη, ξενοδόχο και κάτοικο Ζακύνθου, καθώς και τους Δημήτρη Ιμπραήμ και Ολιβιέ Βαρδακούλια από το WWF Ελλάς.

Με αφορμή το κενό ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών γύρω από ένα τόσο επικίνδυνο εγχείρημα για το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές κοινότητες και την οικονομία της Ελλάδας, η εκδήλωση έχει ως στόχο να ενημερώσει τους κατοίκους, αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς της Ζακύνθου για τις επιπτώσεις των εξορύξεων, να διαψεύσει τους “μύθους” περί οικονομικής ανάπτυξης και εν τέλει, να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα ορίσει το μέλλον της χώρας μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα της κοινωνίας του Ιονίου.

Πώς γίνονται οι θαλάσσιες εξορύξεις και γιατί οι σεισμικές έρευνες αποτελούν μια ιδιαίτερα επιβλαβή διαδικασία με μη αναστρέψιμες συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα;
Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός πετρελαϊκού ατυχήματος και πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;
Ποια τα πραγματικά οικονομικά, αναπτυξιακά και ενεργειακά οφέλη από τις εξορύξεις για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία του Ιονίου;
Απειλείται η ελληνική φύση και η θάλασσα του Ιονίου από τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις;
Πόσο αυστηρή είναι τελικά η περιβαλλοντική νομοθεσία;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρίσκο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νησιά και οι κάτοικοι του Ιονίου.

Η Ελληνική Τάφρος που διαπερνά το Ιόνιο αποτελεί σπίτι για δεκάδες παγκοσμίως σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (π.χ. πτεροφάλαινες, φυσητήρες, ζιφιοί, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, μεσογειακές φώκιες). Οποιαδήποτε ερευνητική ή εξορυκτική δραστηριότητα στην ανοιχτή θάλασσα και σε βάθη χιλιάδων μέτρων απειλεί όχι μόνο αυτά τα μοναδικά είδη που ζουν στην περιοχή, αλλά και τις παράκτιες κοινότητες, την εθνική οικονομία, την τουριστική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την κοινωνία μας. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό ότι ο τουρισμός συμμετέχει σε ποσοστό 73% στο ΑΕΠ των νησιών του Ιονίου, συμβάλλοντας σχεδόν 2,3 δις ευρώ μόνο για το 2017 (ΙΝΣΕΤΕ).

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε από κοντά το μέλλον του Ιονίου και της Ζακύνθου!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μπείτε στο https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil.

Ώρα

Παρασκευή 18:00

Τοποθεσία

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Παναγούλα