Νοέμβριος, 2019

κυρ17νοε11:00Πεζοπορία στο Ξηροκάστελο ΒασιλικούΚατηγορία:Περίπατος

Ξηροκάστελο Βασιλικού, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε πεζοπορία στην περιοχή του Ξηροκάστελλου Βασιλικού, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.

Η πεζοπορία θα γίνει στα ορεινά όρια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου ένα ορεινό τοπίο του νησιού μας με ελαιώνες, αρωματικά βότανα γαντζωμένα σε πέτρες, φθινοπωρινά μενεξεδί λουλούδια καρφωμένα σε αργιλώδες έδαφος ενώ ταυτόχρονα η θέα της θάλασσας και της αρμύρας θα ηρεμεί το βλέμμα μας και τις σκέψεις μας.

Θα πεζοπορήσουμε στην περιοχή του Ξηροκάστελλου Βασιλικού ακολουθώντας την απότομη πλαγιά ενός ορεινού όγκου και θα καταλήξουμε σε μία βουνοκορφή με θέαση τον κόλπο του Λαγανά αλλά ταυτόχρονα θα βλέπουμε και τις ακρογιαλιές του Βασιλικού.. Συνάντηση στις 11 το πρωί στο κέντρο της περιοχής Ξηροκάστελλο Βασιλικού και συγκεκριμένα στο προαύλιο χώρο του εστιατορίου με την επωνυμία WINDMILL.

 

Πεζοπορία στο Ξηροκάστελο Βασιλικού

 

Το Ξηροκάστελλο αποτελεί μια περιοχή της τοπικής κοινότητας Βασιλικού Ζακύνθου και είναι το σύνορο της τοπικής κοινότητας Βασιλικού με την τοπική κοινότητα Αργασίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 119 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 222 κατοίκους.
Στην αρχή της πεζοπορίας θα κατευθυνθούμε σε ένα μονοπάτι ανηφορικό, με πετρώδες έδαφος (οι βροχές έχουν συμπαρασύρει το χώμα). Η ανηφορική πορεία θα είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο και η οποία θα έχει αρκετή κλίση αλλά βρίσκεται ανάμεσα σε αμόλυντη και γαλήνια φύση.
Συνεχίζοντας την πορεία θα βρεθούμε στη κορυφή ενός λόφου όπου θα αγναντέψουμε όχι μόνο την περιοχή του Ξηροκάστελου αλλά όλου του Βασιλικού. Μετά θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε και θα βρεθούμε στη περιοχή της παραλίας Σεκάνια.
Η παραλία Σεκάνια ανήκει στην κοινότητα του Βασιλικού και απέχει 18 χλμ νοτιοανατολικά από την πόλη. Είναι μια ήσυχη παραλία με ψιλή, χρυσαφένια άμμο και πεντακάθαρα, καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά. Είναι μια από τις βασικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας caretta- caretta και για αυτό προστατεύεται αυστηρά από το εθνικό θαλάσσιο πάρκο και την WWF. Είναι η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της caretta- caretta σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για ενοικίαση ούτε και θαλάσσια σπορ. Η παραλία και η γύρω περιοχή είναι Απολύτου Προστασίας. Σε αυτή τη παραλία απαγορεύεται κατά τη διάρκεια όλου του έτους, όλες τις ώρες της ημέρας και κατά μήκος όλης της παραλίας, η πρόσβαση σε επισκέπτες. Υπάρχει και η σχετική σήμανση στην είσοδο της παραλίας. Επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα και η υλοποίηση εξειδικευμένων εργασιών και μέτρων διαχείρισης, με σκοπό τη διατήρηση των ειδών και φυσικών οικοτόπων. Για αυτό τον λόγο η WWF τα τελευταία χρόνια αγόρασε 300 στρέμματα γύρω από την συγκεκριμένη παραλία για την προστασία της χελώνας.
Η υπόλοιπη πεζοπορία μας θα είναι σε βατό και ομαλό έδαφος μέχρι να επιστρέψουμε στην αφετηρία της πεζοπορίας.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία στα πρώτα 1,50 χιλιόμετρα θα είναι αρκετά ανηφορική. Ενδεικτικό είναι ότι θα ξεκινήσουμε από το κέντρο του Ξηροκάστελου που είναι 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα καταλήξουμε σε υψόμετρο 200 μέτρων μετά από τα 1,50 χιλιόμετρα όπου το έδαφος είναι πετρώδες. Στα υπόλοιπα 3 χιλιόμετρα θα κατηφορίσουμε σχεδόν ομαλά.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο σημείο συνάντησης μας ώστε να μεταβούν με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.

Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:

– Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε το δρόμο προς το Βασιλικό και αφού περάσουμε το Αργάσι, θα βρεθούμε στο Ξηροκάστελλο και επάνω στο δρόμο είναι το σημείο συνάντησης.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00