Απριλίου, 2018

κυρ01απρ11:00Πεζοπορία στο ΛαγοπόδοΚατηγορία:Περίπατος

Λαγοπόδο | Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο στο ριζίτικο χωριό στις ανατολικές πλαγιές του Βραχίωνα, το Λαγοπόδο, την Κυριακή 1 Απριλίου 2018. Συνάντηση στις 11 το πρωί επάνω στο δρόμο που οδηγεί προς Κοιλιωμένο, απέξω από την ενοικιαζόμενη βίλα Καστέλι.Πεζοπορία από την επάνω ορεινή πλευρά του χωριού μέχρι την εύφορη κοιλάδα στο κέντρο του χωριού.

Στη πεζοπορία στο χωριό του Λαγοπόδου ή Λαγοπόδη θα συναντήσουμε και θα ξεναγηθούμε στη μοναδική εκκλησία του νησιού σε σπηλιά του 11ου αιώνα, πεζοπορία ανάμεσα από μια οργιώδη ανοιξιάτικη φύση ενώ ταυτόχρονα θα απολαμβάνουμε μια πανοραμική θέα του νησιού.

 

Πεζοπορία στο Λαγοπόδο

Το Λαγοπόδο απαντάτε από το 1513 ως οικισμός στις πλαγιές του βουνού Παληόκαστρου και στα τέλη του 19ου αιώνα καταγράφεται ως Δήμος Οπιταίδων με 639 κατοίκους ενώ σε αντίθεση με σήμερα όπου κατοικούν πολλοί λιγότεροι κάτοικοι. Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από την άνω πλευρά του χωριού και θα κατευθυνθούμε από ένα ανηφορικό μονοπάτι όπου ανάμεσα σε μια χαράδρα προς την εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου είναι η μοναδική εκκλησία σε σπηλιά σκεπασμένη με μονόρριχτη σκεπή. Η ημιτελής κόγχη του ιερού ανοίγεται στο πάχος του ανατολικού τοίχου. Η επικοινωνία ανάμεσα στην εκκλησία και στην σπηλιά γίνεται από δύο ευρύχωρα τοξωτά ανοίγματα, ελαφρά πεταλόμορφα. Στις δύο όψεις του βορείου τοίχου και στις στενές πλευρές του ναού σώζονται τοιχογραφίες με παραστάσεις μεμονωμένων αγίων και οι οποίες μπορούν να χρονολογηθούν στον 11ο αιώνα. Στην εκκλησία θα βρίσκεται μαζί μας και η οποία θα μας ξεναγήσει η αρχαιολόγος, φίλη της παρέας μας και τμηματάρχης στο Μουσείο Βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων Ζακύνθου.
Φεύγοντας από εκεί θα κατηφορίσουμε την υπέροχη χαράδρα με την άνοιξη να αγκαλιάζει την πεζοπορία μας έχοντας λουλούδια, αρώματα από τα φυτά του διάβα μας, κλαδεμένα ελαιόδεντρα και πολλά άλλα.
Η πεζοπορία θα καταλήξει στο οινοποιείο των αδελφών Γράμψα όπου θα μας γίνει μια ξενάγηση στους χώρους όπου γίνεται η ζύμωση του κρασιού, η εμφιάλωση, η αποθήκευση και γενικότερα η παραγωγική διαδικασία των διαφόρων κρασιών. Τέλος θα ακολουθήσει κέρασμα από το οινοποιείο σε όλη την παρέα μας.
Η απόσταση είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο ενώ έχει στην αρχή της διαδρομής θα έχουμε μια βατή ανηφόρα που θα ανέβουμε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει τις δύο παρακάτω πορείες :
Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
Μετά από το Γαιτάνι και συγκεκριμένα στο φανάρι που βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Πεζώ (στα Παστρέικα) στρίβουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς Μαχαιράδο και μετά όλο ευθεία βρισκόμαστε στο σημείο συνάντησης μας (απέξω από την βίλα Καστέλι πρώην εστιατόριο Καστέλι- πάνω στο δρόμο για Κοιλιωμένο περίπου 2 χιλιόμετρα από το μοναστήρι της Ελευθερώτριας).

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00