Οκτώβριος, 2019

κυρ20οκτ11:00Πεζοπορία στην πράσινη αγκαλιά του ΤραγακίουΚατηγορία:Περίπατος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε πεζοπορία στην υπέροχη ύπαιθρο του Τραγακίου, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Μια πεζοπορία που συνδυάζεται με ένα αφιέρωμα στη παράδοση ενός από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού μας αλλά και συνάμα με μια ακόμη συνάθροιση με την πράσινη και γλυκιά φύση της υπαίθριας φύσης της Ζακύνθου. Συνάντηση στις 11 το πρωί πάνω στο δρόμο που κατευθύνεται προς τη Κυψέλη (Μπελούσι) και συγκεκριμένα στο ελαιοτριβείο που είναι στο ύψος του Νερόμυλου.

Η πεζοπορία είναι 5,2 χιλιόμετρα και είναι εύκολη. Η μόνη δυσκολία είναι ότι στην αρχή της πεζοπορίας η πορεία θα είναι συνεχόμενη ήπια ανηφορική.

 

Πεζοπορία Τραγάκι

 

Το Τραγάκι είανι ένα γραφικό χωριό, το οποίο μαζί με τον οικισμό της Κυψέλης, προσφέρουν μία ενδιαφέρουσα εικόνα της προσεισμικής αγροτικής Ζακύνθου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 728 κατοίκους. Στις αρχές του 16ου αιώνα ονομαζόταν, το χωριό του παπα-Αντρέα και είχε πολλά σημαντικά οικοδομήματα, εκκλησίες, μοναστήρια, καμπαναριά και αρχοντικά.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει μέσα σε μια περιοχή με πράσινη βλάστηση όπου κυριαρχούν τα ελαιόδεντρα. Περπατώντας στη βόρεια πλευρά του λόφου Καβελλάρη θα παρατηρήσουμε το Καλλιπάδο, το Ακρωτήρι, το Σκοπό και τις ήρεμες πλαγιές κατά τη θάλασσα. Η πιο ψηλή κορυφή του λόφου, ονομάζεται Τούρλα, όπως στο λόφο του Σκοπού, και έχει την ίδια σημασία, τούρλος.
Ο ανηφορικός δρόμος που θα βαδίσουμε είναι ομαλός με μικρή κλίση και είναι ο δρόμος όπου θα μας οδηγήσει στην καρδιά του χωριού. Διασχίζοντας το χωριό και οδηγούμενοι έξω από αυτό, θα κατευθυνθούμε προς το λόφο της Παλαιόχωρας. Εδώ εικάζεται ότι υπήρχε το παλαιό χωριό και φημολογείται ότι υπάρχουν παλαιότερα ή αρχαιότερα ευρήματα που χρήζουν αρχαιολογικής έρευνας.
Από τη κορυφή του λόφου αφού θαυμάσουμε γοητευόμενοι, την καταπληκτική θέα, θα αρχίσουμε να βαδίζουμε προς την πλατεία του χωριού όπου θα μας περιμένουν οι κάτοικοι του χωριού και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού για να μας προσφέρουν ένα τοπικό κέρασμα. Εδώ θα μας διηγηθούν παραδοσιακές ιστορίες από το χωριό και θα κατευθυνθούμε να οδηγηθούμε στην αρχή της πεζοπορίας μας από ένα άλλο δρόμο με μαγευτική θέα προς το χωριό Κυψέλη.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Μπόχαλη και Πλάνο
• Μετά από επτά (7) χιλιόμετρα (από το κέντρο της πόλης) και αφού διασχίσουμε τον Πλάνο, βρισκόμαστε σε ένα τρίστρατο. Ο πρώτος δρόμος πηγαίνοντας ευθεία κατευθύνεται προς Κυψέλη, Γερακάρι και Αλυκές (υπάρχει σχετική πινακίδα). Ο δεύτερος δρόμος προς τα δεξιά κατευθύνεται προς Λιμανάκι, Γάιδαρο και Μπούκα (υπάρχει σχετική πινακίδα). Ο τρίτος δρόμος προς τα αριστερά κατευθύνεται προς Τραγάκι και πάνω σε αυτόν θα κινηθούμε.
• Παίρνοντας τον τρίτο δρόμο κατευθυνόμαστε ευθεία και σε ένα (1) χιλιόμετρο περίπου εκεί που τελειώνει ο δρόμος στρίβουμε δεξιά.
• Κατευθυνόμαστε όλο ευθεία και σε 800 μέτρα είναι το σημείο συνάντησης μας στο ελαιοτριβείο πάνω στο δρόμο.
ΠΡΟΣΟΧΗ : ΔΕΝ στρίβουμε εκεί που γράφει η πινακίδα προς Τραγάκι (2 χλμ)

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00