Δεκέμβριος, 2019

κυρ08δεκ11:00Πεζοπορία στην ορεινή περιοχή του ΠαντοκράτοραΚατηγορία:Περίπατος

Παντοκράτορας, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε πεζοπορία στην ορεινή περιοχή του Παντοκράτορα, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

Η κυκλική πεζοπορία θα γίνει σε ένα καταπράσινο, γαλήνιο και μυρωδάτο περιβάλλον με εξαιρετική θέα του κάμπου, με ελιές, βότανα, πράσινα και χρωματιστές μυρωδιές.

Συνάντηση στις 11 το πρωί απέξω από την κεντρική εκκλησία (Παντοκράτορας Χριστός) της τοπικής κοινότητας Παντοκράτορα.

Στη πεζοπορία θα συναντήσουμε πλούσια βλάστηση με χόρτα, ελιές, πεύκα, πλατανοειδή φυτά, κυπαρίσσια, εικόνες μαγευτικές του κόλπου Λαγανά αλλά και του κάμπου, εκκλησίες με αξιοθαύμαστη ιστορικότητα και πολλά άλλα.

 

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το κέντρο της κοινότητας Παντοκράτορα. Το χωριό Παντοκράτορας είναι ριζίτικος οικισμός ο οποίος είναι γνωστός από το 1500 και η παλιά ονομασία του ήταν Πισινώντας ενώ οι κάτοικοι του ονομαζόντουσαν Πισινιάτες. Η ονομασία Πισινώντας έχει πολλαπλές ερμηνείες ονοματοδοσίας και αυτές, μεταξύ άλλων είναι : α) από την παρουσία δυο οικογενειακών επίθετων των Pissi και των Noda, β) από την ετυμολογία των φράσεων “Pissi non oda” δηλαδή «μιλάω ψιθυριστά και δεν με ακούνε» και “Pissi non da” δηλαδή «ο Pissi δεν δίνει». γ) από την καταγωγή των πρώτων κατοίκων του χωριού οι οποίοι λέγεται ότι ήλθαν από την πόλη Πεσινούντα της Φρυγίας δ) ότι υπήρχε ένας μεγάλος οντάς πίσω από το χωριό (ΠΙΣΩ + ΟΝΤΑΣ). Δεν μπορεί να ευσταθεί αυτή η ερμηνεία διότι οντάς είναι τουρκική λέξη και οι Τούρκοι δεν είχαν έλθει ποτέ στη Ζάκυνθο.
Η πεζοπορία θα έχει κατεύθυνση προς τα ορεινά σημεία της κοινότητας και αφού περάσουμε ένα λιθόστρωτο καντούνι στην περιοχή Καμίνια θα εισέλθουμε σε ένα ονειρικό δασύλλιο. Μετά από 600 μέτρα περίπου θα βρεθούμε σε ένα υψηλό σημείο όπου βρίσκεται η εκκλησία του Σωτήρα και στην οποία θα υπάρχει ξενάγηση. Η εκκλησία του Σωτήρα η Παντοκράτορα, από την οποία πήρε το όνομα του το χωριό τον εικοστό αιώνα. Η εκκλησία είναι χτισμένη, σύμφωνα με την παράδοση, από την αυτοκράτειρα Πουλχερία. Το 1491 ήταν μοναστήρι και ανήκε στον ιερέα Γερμανό Ραζή, ο οποίος έδωσε την συγκατάθεσή του να ενωθεί με την Μονή Στροφάδων. Στην εκκλησία είναι αξιόλογο το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα ηπειρωτικής τέχνης, αγνώστου καλλιτέχνη, η δεσποτική του Παντοκράτορα, έργο του Νικολάου Καντούνη, η ωραία πύλη, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τα πλαϊνά βημόθυρα και τα ίχνη τοιχογραφιών στον νότιο τοίχο.
Ακριβώς πάνω από την εκκλησία του Σωτήρα βρίσκεται ένα πέτρινο διόροφο σπίτι το οποίο ανήκε στον Σωκράτη Καψάσκη. Ο Σωκράτης Καψάσκης (1928-2007) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, δοκιμιογράφος, ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε στο χωριό που θα επισκεφτούμε και αδερφός του ήταν ο Κωνσταντίνος Καψάσκης, ιδρυτής της τράπεζας Εργασίας. Σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως σκηνοθέτης γύρισε δεκατέσσερις ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησαν σημαντικοί ηθοποιοί της εποχής. Το 1966 εγκατέλειψε την σκηνοθεσία και ίδρυσε την κινηματογραφική αίθουσα “Studio”, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1985, στην πλατεία Αμερικής μέσα από την οποία πρόβαλε ποιοτικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 καταπιάστηκε με την ποίηση ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την συγγραφή μυθιστορημάτων και δοκιμίων, με έμφαση στην μελέτη των έργων του Σολωμού και του Κάλβου, ενώ είχε να επιδείξει και μεταφραστικό έργο με σημαντικότερο την μετάφραση του “Οδυσσέα” του Τζέιμς Τζόις.
Η πεζοπορία θα συνεχιστεί μέσα σε ανηφορικές, ευθείες και κατηφορικές πλαγιές του λόφου πάνω από την τοπική κοινότητα μέχρι να φτάσουμε στο πρόσφατα ανακαινισμένο εκκλησάκι τον Προφήτη Ηλία και στο οποίο θα υπάρχει ξενάγηση. Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία χαρακτηρίζεται μορφολογικά από την ορθογώνια κάτοψη και την δίρονη στέγη με αετώματα και λαξευτά κορνιζώματα στα ανοίγματα και είναι μεγαλύτερη από την εκκλησία του Σωτήρα.
Μετά το τέλος της πεζοπορίας θα υπάρξει ένα κέρασμα από το νέο-εκλεγμένο τοπικό συμβούλιο της κοινότητας.
Η απόσταση που θα διανυθεί είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία στα πρώτα δύο (2) χιλιόμετρα είναι σταδιακά ανηφορική (θα ανέβουμε περίπου 350 μέτρα).

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο σημείο συνάντησης μας ώστε να μεταβούν με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.

Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε αριστερά και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Κερίου.
2. Μετά από 8 χιλιόμετρα περίπου στο ύψος του κοινοτικού γραφείου, στρίβουμε δεξιά προς το κέντρο του χωριού.
3. Μετά από 800 μέτρα είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού Παντοκράτορας Χριστός και εκεί είναι το σημείο συνάντησης.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00