Δεκέμβριος, 2019

κυρ15δεκ11:00Πεζοπορία στην ορεινή περιοχή Αστέρι ΒολιμώνΚατηγορία:Περίπατος

Αστέρι Βολιμών Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε πεζοπορία στην περιοχή Αστέρι των Άνω Βολιμών, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.

Η πεζοπορία θα διεξαχθεί σε μια φαντασμαγορική ορεινή περιοχή από όπου το οπτικό μας πεδίο θα περιηγηθεί σε μακρινές περιοχές από το σημείο της περιήγησης μας.

Συνάντηση στις 11 στην έξοδο του χωριού των Άνω Βολιμών.

Στη πεζοπορία θα διασχίσουμε αγροτικούς, δασικούς δρόμους, κρυφά μονοπάτια, ενετικούς πύργους, εκπληκτικά τοπία με θέα, σε μια περιοχή οπού κυριαρχεί το χαρακτηριστικό τοπίο της ζακυνθινής φύσης οπού ελιές και αμπέλια συναντούν πευκοδάση και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση.

 

Πεζοπορία στην ορεινή περιοχή Αστέρι Βολιμών

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει στην έξοδο του “Χωρίου της Βολίμας” όπως το ονομάζει ο Ζακύνθιος συμβολαιογράφος και κωδικογράφος Αλέξανδρος Ραφτόπουλος σε τοπικά συμβόλαιά του που έγιναν μεταξύ των χρόνων 1515 και 1519 και που υπήρχαν άλλοτε στο κατεστραμμένο Αρχειοφυλακείο Ζακύνθου. Επίσης στην ιδιόχειρη επιστολή του Αναστάση Θεοδόση (5 του Οκτώβρη 1515), αναφέρεται η λέξη Βολίμα. Έτσι και για τους τρεις οικισμούς, που συνορεύουν μεταξύ τους, έχει επικρατήσει από παλιότερα για τον καθένα η ονομασία Κάτου, Μεσινό και Απάνου Χωριό. Η ονομασία τούτη αναφέρεται σε τοπικά έγγραφα του 1485.

Το σημείο συνάντησης της πεζοπορίας είναι πάνω στο δρόμο που οδηγεί προς το Μεγαλώνι και τον Μακρύ Γιαλό και η κατεύθυνση που θα πάρουμε, είναι προς την περιοχή Αγριόκαμπο όπου θα επισκεφτούμε εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, που παλαιότερα ήταν ένα μικρό μοναστήρι στην περιοχή. Υπάρχει αναφορά ότι το ξωκκλήσι αυτό υπαγόταν στο μοναστήρι του Αη-Γιώργη των γκρεμνών.

Προχωρώντας προς την κορυφή με την ονομασία ημεροβίγλι θα συναντήσουμε τα θεμέλια μιας μικρής οχύρωσης που πιθανολογείται ότι είναι τα ερείπια μίας βίγλας (σκοπιάς) της Ενετικής περιόδου. Τα θεμέλια έχουν κυκλικό σχήμα και διάμετρο τριών μέτρων περίπου. Οι Ενετοί κατασκεύασαν και εκτεταμένο δίκτυο βιγλών (παρατηρητήρια, σκοπιές), εκτός από τα μεγάλα κάστρα και φρούρια, για να επιτηρούν τα παράλια της Ζακύνθου. Οι βίγλες της Ζακύνθου όπως προκύπτει από την ιστορική έρευνα, αναπτύχθηκαν αφ’ ενός από το ενδιαφέρον των κατακτητών για τον έλεγχο του θαλάσσιου και του χερσαίου χώρου, τη μετάδοση στρατιωτικών ειδήσεων, τη διακίνηση των ντόπιων προϊόντων, την απρόσκοπτη άσκηση μεταπρατικού εμπορίου, την ενίσχυση της δυνατότητας άμεσης καταστολής πιθανής εξέγερσης των καταπιεσμένων κατοίκων (κυρίως των χωρικών) αλλά και για έλεγχο της εγκατάλειψης του νησιού από μέρους των κατοίκων, αφ’ ετέρου και κατά κύριο λόγο, από ανάγκη ισχυρής οχύρωσης του νησιού για να προστατευθεί από τους πειρατές που μάστιζαν όλη την Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και τα νησιά του Αρχιπελάγους. Η Βενετία είχε κτίσει πολλές βίγλες σε αποστάσεις που να έχουν οπτική επαφή η μία με την άλλη σε όλα τα παράλια της Ζακύνθου και κυρίως στις ανατολικές ακτές της. Χρησιμοποιώντας τη φωτιά οι «Βιγλάτορες» (οι στρατιώτες-σκοποί) έστελναν τα σήματα στις άλλες βίγλες και στα μεγάλα φρούρια όταν κάτι ύποπτο έπεφτε στην αντίληψή τους.

Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας από ένα δασικό δρόμο περίπου για ένα χιλιόμετρο, θα απολαύσουμε μια φαντασμαγορική θέα από το ψηλότερο σημείο της περιοχής των Βολιμών (550 περίπου μέτρα υψόμετρο) που προσφέρεται για μια καταπληκτική θέαση του Αίνου της Κεφαλονιάς, των ανατολικών ακτών της Ζακύνθου και ακόμη του κόλπου του Λαγανά.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία έχει ανηφόρες και κατηφόρες οι οποίες μπορείτε στο συνημμένο χάρτη να διαπιστώσετε τις κλίσεις τους και την απόσταση τους.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο σημείο συνάντησης μας ώστε να μεταβούν με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.

Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας, Άγιος Δημήτριος, Σκουλικάδο, Πηγαδάκια, Καταστάρι.
• Μετά από 3 χιλιόμετρα φεύγοντας από το Καταστάρι, συναντάμε μια διασταύρωση και εμείς κινούμαστε δεξιά προς Μακρύ Γιαλό, Ξύγκια και Λιμάνι του Αγίου Νικολάου (υπάρχει και σχετική πινακίδα)
• Αφού συναντήσουμε διαδοχικά τα Ξύγκια, τον Μακρύ Γιαλό και το Μικρό Νησί, μετά από 6,2 χιλιόμετρα συναντάμε μία διασταύρωση που υπάρχει πινακίδα που αναγράφει ότι προς Άνω Βολίμες η απόσταση είναι 7 χιλιόμετρα και εκεί στρίβουμε προς αυτή τη κατεύθυνση.
• Προχωράμε για 8 περίπου χιλιόμετρα και θα βρεθούμε στο σημείο συνάντησης.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00