Μαΐου, 2019

κυρ19μαι11:00Πεζοπορία στα Καστέλλια του Άνω ΓερακαρίουΚατηγορία:Περίπατος

Καστέλλια, Άνω Γερακαάρι, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια ανάλαφρη πεζοπορία στα Καστέλλια του Άνω Γερακαρίου, σε έναν από τους πιο γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς της Ζακύνθου, την Κυριακή 19 Μαϊου 2019.

Η πεζοπορία θα γίνει στην περιοχή Καστέλλια στην οποία βρίσκεται, μεταξύ άλλων και η γνωστή παραλία Αμμούδι. Συνάντηση στις 11 το πρωί επάνω στο δρόμο που οδηγεί στη παραλία Αμμούδι.

Η πεζοπορία θα είναι κυκλική και η απόσταση που θα διανυθεί είναι περίπου 5 χιλιόμετρα η οποία θα εμπεριέχει πολλές ανοιξιάτικες εικόνες της Ζακυνθινής φύσης με ελιές, βότανα, πλούσια και αχόρταγη βλάστηση, πορτοκαλεώνες που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από οργιώδη βλάστηση, παραθαλάσσιους ορμίσκους με άλμη και ξανθιές αμμουδιές. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από την καρδιά των νότιων περιοχών του Άνω Γερακαρίου.

 

Πεζοπορία στα Καστέλλια του Άνω ΓερακαρίουΤο Άνω Γερακαρίο είναι κτισμένο σε ένα από τους τρείς λόφους της περιοχής (στους άλλους δύο είναι κτισμένα το Κάτω και Μέσο Γερακάρι) και αποτελεί έναν από το σημαντικότερο ιστορικό και μνημειολογικό χώρο της υπαίθριας Ζακύνθου. Πολλές απόψεις και γνώμες διατυπώθηκαν από ερευνητές και λόγιους, για την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Η σημαντικότερη που βρίσκεται πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια, είναι του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου (από το βιβλίο «Πόθεν η εν Ζακύνθω τοπωνυμία Γερακαρίο» τόμος Α΄ σελ. 474-476) ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει ότι το όνομα του χωριού προέκυψε από οικογενειακό επώνυμο και θα έπρεπε να γράφεται Γερακαρίων. Αυτό συμβαίνει σε ορισμένα τοπωνύμια της Ζακύνθου που εκφέρονται στην γενική πληθυντικού αριθμού από οικογενειακά επώνυμα που δηλώνουν το κτήμα, την περιοχή και το τιμάριο όπως Μαχαιράδων (από Μαχαιράς), Σαρακινάδων (από Σαρακίνα ή Σαρακινάς), Σκουλικάδων (Σκουλήκης ή Σκουληκάς). Έτσι λοιπόν και το Γερακαρίων σημαίνει ότι η περιοχή ή το τιμάριο ανήκε στην οικογένεια Ιερακαρίων ή Γερακαρίων. Το επώνυμο Ιερακαρίος ή Γερακάρι(ο)ς προέκυψε ή από το επάγγελμα να εκτρέφει και να γυμνάζει γεράκια για το κυνήγι ή το πιθανότερο από το Βυζαντινό αξίωμα του γυμναστή γερακιών που είχαν στην υπηρεσία των αυτοκρατόρων, των στρατηγών και λοιπών μεγιστάνων.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
Το μενού για την παρέα μας θα είναι :
1) Ορεκτικά ανά 4 άτομα : 1 χωριάτικη σαλάτα, 1 τζατζίκι, 1 μερίδα κολοκυθοκεφτέδες και 1 λίτρο κρασί
2) Κυρίως φαγητό επιλογή ανάμεσα από : μουσακάς ή γεμιστά ή γάβρος ή χοιρινή μπριζόλα.
Τιμή ανά άτομο 12 ευρώ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Γαιτάνι και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Μετά από δύο χιλιόμετρα συναντάμε μια διασταύρωση όπου υπάρχει επιγραφή με κατεύθυνση δεξιά προς Αλυκές, Αλυκανά, Καλλιπάδο και εκεί στρίβουμε δεξιά.
• Κατευθυνόμαστε ευθεία και αφού διασχίσουμε τις παρυφές του Βανάτου, Καλλιπάδο και παρυφές Κάτω Γερακαρίου (δεν στρίβουμε πουθενά), θα βρεθούμε στη διασταύρωση με πινακίδα που αναγράφει με κατεύθυνση δεξιά προς Άνω Γερακαρίο. Εδώ στρίβουμε δεξιά προς Άνω Γερακαρίο και χωρίς να στρίψουμε πουθενά, θα βρεθούμε σε 1,5 χιλιόμετρο περίπου, στο σημείο συνάντησης μας.

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο.

Ώρα

Κυριακή 11:00