Μάρτιος, 2019

κυρ17μαρ11:00Πεζοπορία στις ορεινές γειτονιές της Έξω ΧώραςΚατηγορία:Περίπατος

Έξω Χώρα, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία στις πανέμορφες ορεινές πράσινες γειτονιές της Έξω Χώρας, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019.

Μια πεζοπορία στο μεδούλι της Ζακυνθινής φύσης σε μια πλευρά του γραφικού χωριού Έξω Χώρα η οποία θα συνδυάσει την ορεινή φύση της Ζακύνθου με την ενατένιση στη θάλασσα του Ιονίου. Συνάντηση στις 11 το πρωί στη πλατεία του χωριού Έξω Χώρα σε μια μαγευτική περιοχή με ένα πελώριο πλάτανο να δεσπόζει σε αυτή και η οποία μας παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Η κυκλική πορεία είναι 7 χιλιόμετρα περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας διότι έχει αρκετές ανηφόρες και κατηφόρες. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα γίνει ανάμεσα από πεύκα, ελιές, κουμαριές, βράχια, σχοίνα, θυμάρια και μυρωδικά βότανα.

Πεζοπορία στην Έξω Χώρα

Η πεζοπορία γίνεται στη περιοχή της τοπικής κοινότητας της Έξω Χώρας ή Οξωχώρας που είναι γνωστή από τα πρώτα χρόνια του 16ου αιώνα ενώ σήμερα είναι πυκνοκτισμένη και διατηρεί πολλά προσεισμικά οικοδομήματα.. Στο χωριό υπάρχουν μερικά από τα πιο παλιά σπίτια του νησιού και είναι το ιδανικό μέρος για να θαυμάσουμε την παραδοσιακή Ζακυνθινή αρχιτεκτονική με τα γραφικά δρομάκια και την ζεστή ατμόσφαιρα. Το χωριό Έξω Χώρα είναι ένα από τα λίγα που επέζησε από το σεισμό του 1953. Η Εξωχώρα απέχει 35χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Ζακύνθου και έχει υπάρξει μία από τις πλουσιότερες περιοχές της ορεινής ζώνης του Νησιού.
Αξιοθαύμαστο μνημείο της είναι η εκκλησία – μνημείο του Αγίου Νικολάου. Ο χρόνος της ίδρυσης της εκκλησίας αυτής που αψήφησε σεισμούς τριών αιώνων εξακολουθώντας να μένει όρθια και ασάλευτη, αναγράφεται στο πανέμορφο ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της που είναι σημαντικό έργο του Νικόλα Βιδάλε. Τα έργα τέχνης της εκκλησίας αυτής αποτελούν αληθινή κληρονομιά και παρακαταθήκη του μεγάλου ιστορικού και καλλιτεχνικού παρελθόντος του Νησιού. Δίπλα στην ευρύχωρη και πανύψηλη αυτή εκκλησία σώζεται και το «μονό» χαριτωμένο καμπαναριό της. Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα στο δρόμο, μπροστά σε μία πλατεία, που έχει στη μέση ένα γέρικο πλάτανο. Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα πολυτιμότερα του Νησιού.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει μια από τις δύο παρακάτω πορείες:
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
Μετά από το Γαιτάνι και συγκεκριμένα στο φανάρι που βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Πεζώ (στα Παστρέικα) στρίβουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς Μαχαιράδο και μετά όλο ευθεία βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο.
Όλο ευθεία σε περίπου 12 χιλιόμετρα αφού περάσουμε το χωριό Αγ. Λέοντας θα βρεθούμε στο σημείο συνάντησης μας στο χωριό Έξω Χώρα.
2. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε το δρόμο προς το γήπεδο και τη περιοχή του Λαγανά. Πηγαίνουμε όλο ευθεία και μόλις φθάσουμε στη ταβέρνα ΝΤΕΝΙΣ στη Λιθακιά στρίβουμε δεξιά προς το χωριό Λιθακιά. Κατευθυνόμαστε όλο ευθεία και βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο. Όλο ευθεία σε περίπου 12 χιλιόμετρα αφού περάσουμε το χωριό Αγ. Λέοντας θα βρεθούμε στο σημείο συνάντησης μας στο χωριό Έξω Χώρα.

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο

Ώρα

Κυριακή 11:00