Φεβρουάριος, 2019

κυρ10φεβ11:00Πεζοπορία στη δασική περιοχή της ΥπεραγάθουΚατηγορία:Περίπατος

Μονή Υπεραγάθου, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία στην πράσινη δασική περιοχή της Υπεραγάθου, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019.

Πεζοπορία σε μια πανέμορφη δασική περιοχή του νησιού μας όπου θα απολαύσουμε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου. Συγκεκριμένα η πεζοπορία θα γίνει στην δασική περιοχή ανάμεσα από τα χωριά Λούχα, Γύρι και Άγιοι Πάντες. Συνάντηση στις 11 το πρωί στο πλάτωμα στην εκκλησία της Μονής Υπεραγάθου που είναι μετόχι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Η κυκλική πεζοπορία θα εμπεριέχει πεζοπορία ανάμεσα σε μια πράσινη δασική έκταση με πεύκα, θάμνους, βελανιδιές, ρείκια, θυμάρια, μέντες, φασκόμηλα και πολλά άλλα αρωματικά φυτά.
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από τον προαύλιο χώρο της Μονής Υπεραγάθου.

 

Πεζοπορία στην περιοχή της Υπεραγάθου

 

Το συγκεκριμένο μοναστήρι ανήκει στο Σινά. Κτίστηκε ως κοινόβιο από τους αδελφούς ιερωμένους Παρθένιο και Ευστάθιο Κωστή οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό Μικρό Γαλάρο στις αρχές του 17ου αιώνα στη θέση μικρής εκκλησίας επ΄ ονόματι του Αγίου Χριστοφόρου. Το 1671 αφιερώθηκε ως μετόχι στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Γύρω στο 1684 το συγκρότημα του Μοναστηριού καταστράφηκε και ξανακτίστηκε. Από αυτήν την περίοδο θα πρέπει να χρονολογηθούν η βάση του υπάρχοντος καμπαναριού, που λειτουργεί και ως πρόπυλο της Μονής καθώς και οι τοιχογραφίες που διασώζονται στο ιερό. Επίσης ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του Β ΄Παγκοσμίου πολέμου είναι ότι εδώ ιδρύθηκε ο πρώτος σταθμός της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής στα Ιόνια Νησιά κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και λειτούργησε από τις 26 Απριλίου 1944 μέχρι την απελευθέρωση. Κατά τη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου, γιορτάζει με κάθε επισημότητα και με τη συρροή πολλών εκατοντάδων προσκυνητών απ’ όλη τη Ζάκυνθο.
Η πεζοπορία θα συνεχιστεί προς το αγροτικό δρόμο που κατευθύνεται προς το χωριό Λούχα και σε ένα σημείο θα στρίψουμε προς μια δασώδη περιοχή (η οποία ευτυχώς δεν έχει καεί) και στην οποία θα πεζοπορήσουμε.
Η απόσταση που θα διανυθεί είναι περίπου 6 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο με μικρές διακυμάνσεις σε ανηφορικές και κατηφορικές μεριές.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει μια από τις δύο παρακάτω πορείες:
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
Μετά από το Γαιτάνι και συγκεκριμένα στο φανάρι που βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Πεζώ (στα Παστρέικα) στρίβουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς Μαχαιράδο και μετά όλο ευθεία βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο. Όλο ευθεία σε περίπου 1,5 χιλιόμετρο υπάρχει επιγραφή που στρίβουμε προς δεξιά προς μονή Υπεραγάθου Σινά. Από εκεί σε 3 χιλιόμετρα περίπου είναι το σημείο συνάντησης μας.
2. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε το δρόμο προς το γήπεδο και τη περιοχή του Λαγανά. Πηγαίνουμε όλο ευθεία και μόλις φθάσουμε στη ταβέρνα ΝΤΕΝΙΣ στη Λιθακιά στρίβουμε δεξιά προς το χωριό Λιθακιά. Κατευθυνόμαστε όλο ευθεία και βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο. Όλο ευθεία σε περίπου 1,5 χιλιόμετρο υπάρχει επιγραφή που στρίβουμε προς δεξιά προς μονή Υπεραγάθου Σινά. Από εκεί σε 3 χιλιόμετρα περίπου είναι το σημείο συνάντησης μας.

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00