Νοέμβριος, 2019

κυρ03νοε11:00Πεζοπορία στην Αναφωνήτρια στα χνάρια του Αγ. ΔιονυσιουΚατηγορία:Περίπατος

Αναφωνήτρια

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε πεζοπορία σε ένα χωριό με μεγάλη θρησκευτική και ιστορική παράδοση, την Αναφωνήτρια, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019.

Η πεζοπορία θα γίνει στην περιοχή που βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας και στην περιοχή που εμφανίζεται ότι έχει αγοραστεί από τον εμίρη του Κατάρ. Συνάντηση στις 11 το πρωί απέξω από το μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας.

Η πεζοπορία μας θα είναι κυκλική και η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5,5 χιλιόμετρα. Η πεζοπορία χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας επειδή έχει αρκετές ανηφόρες και κατηφόρες αλλά ο δρόμος είναι βατός.

 

Πεζοπορία στην Αναφωνήτρια

 

Στην αρχή της πεζοπορίας θα ξεναγηθούμε από τον παπα-Νικόλα, ιερέα του χωριού και την αρχαιολόγο (και μέλος της παρέας μας) κ. Δήμητρα Νικολιά στο μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας. Η Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας είναι γνωστή για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι η παράδοση θέλει την εικόνα της Θεοτόκου να έχει έρθει με θαυματουργό τρόπο στο μοναστήρι από την Κωνσταντινούπολη αμέσως μετά την άλωση. Ο δεύτερος λόγος που είναι γνωστό το μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας είναι επειδή συνδέεται με τον βίο του προστάτη του νησιού Αγίου Διονυσίου.
Το μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας ιδρύθηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα από τον Λεονάρδο Γ’ Τόκκο (Κόμητα Κεφαλληνίας και Ζακύνθου) και από τη σύζυγό του Λάππα ενώ «προικίστηκε» με σημαντική περιουσία. Η Μονή έγινε αδελφάτο από τον ιερομόναχο Ι. Ρωσάνο και το Μοναχό Α. Βλάχο το 1534. Οι Ενετοί διοικητές είχαν την συνήθεια τη Μονή της Αναφωνήτριας, να την παραχωρούν μαζί με την περιουσία της σε κάποια από τις αριστοκρατικές οικογένειες του νησιού, σε εξέχοντα πρόσωπα ιερωμένους και μη.
Έτσι το 1568 παραχωρήθηκε στον Άγιο Διονύσιο που κατάγονταν από την επιφανή οικογένεια των Σιγούρων. Εδώ λέγεται ότι ο Άγιος έδωσε καταφύγιο στον φονιά του αδερφού του, μια στάση που εκφράζει με απόλυτο τρόπο τα χριστιανικά ιδεώδη αλλά και τον μοναδικό χαρακτήρα του «Αγίου της συγνώμης». Ο αδερφός του Αγίου Διονυσίου είχε πέσει θύμα των έντονων ανταγωνισμών των αρχοντικών οικογενειών της Ζακύνθου. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε το 1669, ύστερα από δύο διατάγματα του αρχιναύαρχου της Βενετίας Φραγγίσκου Μοροζίνι και τότε δημιουργήθηκαν οι τοιχογραφίες που κάποιες σώζονται μέχρι τώρα.
Το καθολικό του μοναστηριού η σημερινή τρίκλιτη βασιλική που είναι αντιγραφή του παλαιότερου κτιρίου, με ελάχιστες (αναγεννητικές) καινοτομίες στολίστηκε ολόκληρη εσωτερικά με αξιόλογες τοιχογραφίες. Πάνω από την κεντρική είσοδο της εκκλησίας υπάρχει τετραγωνική πέτρα, με χαραγμένη λατινική επιγραφή. Η επιγραφή βρισκόταν ανέκαθεν σε ένα κελί του παλιού μοναστηριού, μαζί με ένα πέτρινο ανάγλυφο οικόσημο του Βενετού στρατηγού. Όταν έγινε, μετασεισμικά, η στερέωση της εκκλησίας τοποθετήθηκε η επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο της Αναφωνήτριας, ενώ αριστερά της, στον τοίχο της πρόσοψης, εντοίχισαν το οικόσημο του Φραγκίσκου Μοροζίνι. Ο επιβλητικός και ορθογώνιος πύργος του μοναστηριού της Παναγίας Αναφωνήτριας, με τις έξι ζεματίστρες του κορμού του χτίστηκε στο 1669.
Σήμερα η Παναγία η Αναφωνήτρια έχει πάψει να είναι μονή και λειτουργεί ως ναός του χωριού, ο πύργος που την προστάτευε από τις εχθρικές επιδρομές σήμερα είναι καμπαναριό. Τελευταίος κάτοχος της Μονής υπήρξε η οικογένεια Φλαμπουριάρη. Τα ανεκτίμητα ιστορικά και καλλιτεχνικά κειμήλια της μονής υπεξαιρέθηκαν από ξένους και ντόπιους, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
Στην πεζοπορία θα επισκεφτούμε και το ξωκκλήσι που έκτισαν οι χωρικοί για να τοποθετήσουν την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας που βρέθηκε ανάμεσα σε σκίνους και βράχια έπειτα από το ναυάγιο στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου ενός εμπορικού πλοίου μετά από την άλωση της Πόλης (1453). Στα μέρη που θα περπατήσουμε εμφανίζεται ότι έχουν αγοραστεί από τον εμίρη του Κατάρ και μπορεί μετά από λίγο χρονικό διάστημα, πιθανόν, να είναι απαγορευτική η πρόσβαση για τους κατοίκους του νησιού. Η αγοραπωλησία μεγάλης έκτασης στον εμίρη του Κατάρ έχει προκαλέσει πολλές ενστάσεις από μερίδα κατοίκων (οι οποίοι αμφισβητούν ότι μέρος της έκτασης ανήκει στο Δήμο, Δημόσιο και εκκλησία) ενώ άλλοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη αγορά θα αναβαθμιστεί η περιοχή.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 09.45 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Γαιτάνι και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Μετά από οκτώ χιλιόμετρα συναντάμε μια διασταύρωση όπου υπάρχει επιγραφή με κατεύθυνση αριστερά προς Αγ. Μαρίνα και εκεί στρίβουμε αριστερά.
• Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Αγ. Μαρίνα ακολουθώντας τις επιγραφές και αφού διασχίσουμε το χωριό Αγ. Μαρίνα ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο Αγ. Μαρίνας – Αναφωνήτριας
• Θα κατευθυνθούμε προς το χωριό Λούχα και αφού το διασχίσουμε θα στρίψουμε δεξιά (στο εστιατόριο Παλιόμυλος) προς το χωριό Έξω χώρα (υπάρχει σχετική επιγραφή).
• Αφού διασχίσουμε το χωριό Έξω χώρα και Μαριές, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Αναφωνήτρια.
• Διασχίζοντας το χωριό Αναφωνήτρια θα στρίψουμε αριστερά στο εστιατόριο Γαλαξίας προς το μοναστήρι της Αναφωνήτριας και σε 1 χιλιόμετρο περίπου, είναι το σημείο συνάντησης μας.

Όποιος ή όποια θέλει μετά το τέλος της πεζοπορίας θα μπορεί να μείνει για φαγητό στο εστιατόριο Γαλαξίας στο χωρίο της Αναφωνήτριας

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00