Οκτώβριος, 2018

κυρ21οκτ11:00Πεζοπορία στον ΑλυκανάΚατηγορία:Περίπατος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία στις ιστορικές, γραφικές και μαγευτικές γειτονιές του Αλυκανά, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου. στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού τον Αγ. Θύρσο. Πεζοπορία σε ένα εκπληκτικό παραθαλάσσιο οικισμό του νησιού μας, τον Αλυκανά, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές, λιμανάκια, λόφους με ιστορική αξία και μνήμες, ελιές, αμπέλια και ανακατεμένο άρωμα από θρούμπι και αφράλα.

Η κυκλική πεζοπορία θα εμπεριέχει διαφορετικές παραστάσεις από θάλασσα και λόφους, ιστορικές αφηγήσεις για την αρχαία Αρκαδία, απάνεμα λιμανάκια και ήρεμους ελαιώνες.
Ο κυκλικός περίπατος θα ξεκινήσει από την εκκλησία του Αγ. Θύρσου την μοναδική εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα που είναι αφιερωμένη σε έναν άγνωστο σε μερικούς Άγιο, τον Άγιο Θύρσο ο οποίος ήταν από την Καισάρια της Βιθυνίας κοντά στην Προύσα όπου εμαρτύρισε διά πριονισμού μεταξύ 249-251 μ.Χ. και η μνήμη του εορτάζεται την 14η Δεκέμβρη. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν την πεζοπορία μας από το κέντρο του χωριού Αλυκανά το οποίο είναι γνωστό από το έτος 1520. Η ονομασία Αλυκανάς προέρχεται, κατά την άποψη ορισμένων, από την βενετσιάνικη ονομασία ALA CANAL επειδή σε αυτό το χώρο, οι Βενετοί είχαν στρατιωτική δύναμη για την φύλαξη τού καναλιού της Κεφαλονιάς (ALA CANAL = πλευρά καναλιού). Θα υπάρχει άνθρωπος της παράδοσης από την περιοχή ο οποίος θα μας αναφέρει κοινωνικά και δημογραφικά στοιχεία από τον Αλυκανά.

 

Διαδρομή Πεζοπορίας στον Αλυκανά

 

Η πεζοπορία αρχικά θα κατευθυνθεί προς την παραλία με την επωνυμία Ράσα την οποία ονομάσανε με αυτή την επωνυμία γιατί το καλοκαίρι πλένανε τα ράσα τους κάποιοι καλόγεροι. Μετά θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προς την λοφώδη περιοχή με την επωνυμία Πύργος ανάμεσα από το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής και της παραλίας Ράσα. Στη περιοχή αυτή οι Βενετοί είχαν κάμει οχυρωματικά έργα όπου είχαν στήσει πύργο με κανόνι και ταυτόχρονα είχαν οχυρώσει το νησάκι που υπήρχε μπροστά με αριθμό οχυρωματικού έργου «Τεσσαράκοντα» (όμοια περίπτωση με τον σκόπελο trenta nove (Βόδι)). Και όπως είπαμε παραπάνω το όνομα Αλικανάς προήλθε από τις στρατιωτικές δραστηριότητες του χώρου δίπλα στην οχυρωμένη περιοχή. Σε αυτή τη περιοχή, αιώνες πιο μετά, δημιουργήθηκε πολεμικό παρατηρητήριο του 2ου παγκοσμίου πολέμου στη κορυφή του Πύργου το οποίο βρίσκεται καλά κρυμμένο και το οποίο θα παρατηρήσουμε ότι είναι ένα κτήριο αντιστεκόμενο στους σεισμούς.
Στο ίδιο λόφο, δύο Άγγλοι αρχαιολόγοι, οι Σ. Benton και L.Lorimer, το 1934 έκαναν ανασκαφές ανακαλύπτοντας αρχαία αγγεία και την ύπαρξη μυκηναικού θολωτού μισοκατεστραμένου τάφου. Θεωρείται από ορισμένους ότι σε αυτή τη περιοχή υπήρχε ένας παλιός οικισμός της Αρχαίας Αρκαδίας. Εδώ θα γίνει μια μικρή ξενάγηση από την αρχαιολόγο της παρέας κ. Δήμητρα Νικολιά.
Μετά θα κατηφορίσουμε προς το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής και θα επιστρέψουμε μέσα από ένα ελαιώνα στην εκκλησία του Αγ. Θύρσου απ’ όπου ξεκίνησε η πεζοπορία.
Η απόσταση είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και η πεζοπορία χαρακτηρίζεται εύκολη αφού θα έχει μόνο μια μικρή ανηφόρα και μια απότομη κατηφόρα.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Γαιτάνι-Σαρακηνάδο και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Μετά από τέσσερα (4) χιλιόμετρα (από το κέντρο της πόλης) στρίβουμε δεξιά στο σταυροδρόμι όπου υπάρχει σχετική πινακίδα (προς Αλυκές και Αλυκανά) κατευθυνόμαστε δηλαδή προς Καλλιπάδο και λοιπά χωριά.
• Κατευθυνόμαστε ευθεία πάνω στο δρόμο που είμαστε χωρίς να στρίψουμε πουθενά. Σε δέκα (10) χιλιόμετρα στρίβουμε δεξιά (υπάρχει σχετική πινακίδα που αναφέρει ότι ευθεία πηγαίνουμε προς Αλυκές και δεξιά προς Αλυκανά).
• Όλο ευθεία στο ένα (1) χιλιόμετρο βρισκόμαστε στο σημείο συνάντησης μας.

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00