Οκτώβριος, 2019

κυρ20οκτ12:30Περίπατος στον ΑγαλάΚατηγορία:Περίπατος

Αγαλάς

Λεπτομέρειες

Περίπατος στον Αγαλά παρέα με το Zakynthos walking club, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, ώρα 12:00.

Πρόκειται για έναν κυκλικό περίπατο περίπου 9 χιλιομέτρων – ξεκινά και τελειώνει στο ίδιο σημείο, μικρής έως μέτριας δυσκολίας.

Συναντιόμαστε στο καφέ Λαγκάδι στον Αγαλά, και ξεκινάμε τον περίπατο στο χωριό και στη δυτική ακτή, έχοντας εκπληκτική θέα. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στα πηγάδια του Ανδρονιού.

Τα 11 από αυτά είναι εμφανή, στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ το 12ο βρίσκεται θαμμένο κάτω από τη γη. Τα Πηγάδια βρίσκονται σε υψίπεδο του όρους Βραχιώνας, ανάμεσα σε καλλιεργημένη έκταση αμπελιών και ελαιοδέντρων. Τα πηγάδια βρίσκονται σε κοινόχρηστη έκταση που ανήκει σε διαφορετικούς ιδιώτες, όπως και τα πηγάδια. Χτίστηκαν τον 15ο αιώνα, επί Ενετοκρατίας. Ο Ανδρονιός, λέει η παράδοση της περιοχής Αγαλά (από προφορικές μαρτυρίες), ήταν δράκος ψηλός 300 μέτρα που έφτιαξε τα 12 πηγάδια του Αγαλά. Τα πηγάδια πήραν το όνομά του, όπως και η κοιλάδα, στην οποία φτιάχτηκαν. Ο καλός άρχοντας του χωριού και προστάτης του, ο Δαμιανός υποχρέωσε τον κακό δράκο Αντρονιό να μονομαχήσει μαζί του και τον νίκησε. Σαν τιμωρία του επέβαλε να φτιάξει 12 πηγάδια, ένα κάθε μήνα του χρόνου, για το καλό των ανθρώπων του χωριού. Από τη σπηλιά του, ο Δαμιανός, παρακολουθούσε τον Αντρονιό για να εκτελεί καλά το έργο-τιμωρία του. Τα πηγάδια φτιάχτηκαν. Τα 12 πηγάδια του Αντρονιού. Οι κάτοικοι είχαν πια νερό. Όταν ο Αντρονιός ξαναεπαναστάτησε, ο Δαμιανός τον σκότωσε και το απολίθωμά του «βρίσκεται» σήμερα στην ομώνυμη σπηλιά.

 

Φορέστε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια για περπάτημα, πάρτε μαζί αδιάβροχο, πόσιμο νερό και κάποιο γλυκό ή μπισκότα.
Τα παιδιά και τα σκυλιά είναι ευπρόσδεκτα. Θυμηθείτε να φέρετε μαζί σας νερό για τα σκυλιά και κάποιο ρόφημα για τα παιδιά.
Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχετε στους περιπάτους, αλλά παρακαλούμε θυμηθείτε ότι οι διοργανωτές δεν είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ. 6942081575 & 6980358022.

Ώρα

Κυριακή 12:30