Μάρτιος, 2018

κυρ04μαρ11:00Περίπατος στο ΣκουλικάδοΠολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου, ΣκουλικάδοΚατηγορία:Περίπατος

Σκουλικάδο

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο στο γραφικό μπαλκόνι του πολιτισμού το Σκουλικάδο, την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 (καιρού επιτρέποντος). Συνάντηση στις 11 το πρωί στην είσοδο του Πολιτιστικού κέντρου και του νηπιαγωγείου του χωριού.

Θα περπατήσουμε σε μια κυκλική πορεία από την καρδιά του χωριού μέχρι τα καταπράσινα ορεινά του σημεία του χωριού. Στη πεζοπορία μας στο χωριό της Αγγελικής Κολυβά και του Κ. Πορφύρη, θα συναντήσουμε καταπράσινη και ελκυστική φύση, ενδιαφέρουσες εκκλησίες, αξιοθέατα, μνημεία και πολλά άλλα.

 

Χάρτης πεζοπορίας Σκουλικάδο

 

Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από το κέντρο του Σκουλικάδου. Το Σκουλικάδο βρίσκεται κάτω από τους πρόποδες του όρους Βραχίωνα και απέχει 13 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού βρίσκεται χτισμένο πάνω σε τρεις λόφους ενώ το υπόλοιπο είναι απλωμένο στο πεδινό τμήμα μέχρι την επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Βολιμών. Έχει περίπου 600 κατοίκους και παλιά (1866-1912) αποτελούσε την έδρα του Δήμου Μεσογαίων. Πολλές απόψεις και γνώμες διατυπώθηκαν από ερευνητές και λόγιους, για την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Ο θρύλος λέει ότι πήρε το όνομα του από μια μικρή σκάλα – την σκαλούλα ενώ η σημαντικότερη που ίσως βρίσκεται πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια είναι ότι ορισμένα τοπωνύμια της Ζακύνθου εκφέρονται στην γενική πληθυντικού αριθμού από οικογενειακά επώνυμα που δηλώνουν το κτήμα, την περιοχή και το τιμάριο όπως Μαχαιράδων (από Μαχαιράς), Σαρακινάδων (από Σαρακίνα ή Σαρακινάς), Γερακαρίων (από Γερακάρη ή Ιερακαρίο). Έτσι ονομάστηκε Σκουλικάδο από το Σκουλικάδων (Σκουλήκης ή Σκουληκάς) -αναφορά του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου (από το βιβλίο «Πόθεν η εν Ζακύνθω τοπωνυμία Γερακαρίο» τόμος Α΄ σελ. 474-476).

Η αρχή της πεζοπορίας μας θα γίνει από τα γραφεία του Πολιτιστικού συλλόγου «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» που είναι ένας από τους πιο δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας (και όχι μόνο) με λαϊκά χορευτικά συγκροτήματα παιδιών και νέων, με μουσικό τμήμα, πλούσια βιβλιοθήκη, καταπληκτική θεατρική ομάδα με αξιόλογο έργο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από επαγγελματίες του είδους, καλλιτεχνικές εκθέσεις και πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Θα συνεχίσουμε προς τα ορεινά του χωριού κάνοντας την πρώτη μας στάση στην εκκλησία της Παναγίας της Αναφωνήτριας με το ψηλό καμπαναριό, με τα εκατό σκαλοπάτια και τις τέσσερις μελωδικές καμπάνες. Από το σημείο αυτό υπάρχει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και τις βορειοδυτικές ακτές της Ζακύνθου.

Η πεζοπορία θα συνεχιστεί μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο της ζακυνθινής φύσης με πράσινα μονοπάτια ανάμεσα σε λιόδεντρα, θρούμπι, μανουσάκια, αρωματικά φυτά και κάθε είδους χρωματιστά λουλούδια.
Στο διάβα μας θα περάσουμε από το τάφο της Αγγελικής Κολυβά μιας σπουδαίας γυναίκας του χωριού η οποία υπηρέτησε ως αδελφή νοσοκόμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η οποία ανοικοδόμησε το Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο ήδη στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ερωτόκριτος». Επίσης, μεταξύ άλλων, ίδρυσε λέσχη που αποσκοπούσε στην πνευματική καλλιέργεια και ψυχαγωγία των κατοίκων του χωριού, ίδρυσε αγροτική μεταβατική οικοκυρική Σχολή για εκατοντάδες κοπέλες του χωριού, αγόρασε οικόπεδο 9500 τμ στον Αγ. Κήρυκα και το δώρισε για να φτιαχτούν οι τεχνικές σχολές, κατασκεύασε ωδείο στον Αγ. Κήρυκα, δημιούργησε γηροκομείο στο Καστέλι των Χανίων Κρήτης, μεσολάβησε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να αποστείλει ρούχα και άλλα βασικά είδη ανάγκης σε φτωχούς ανθρώπους του νησιού μας. Στην επιστροφή μας προς την αρχή της πεζοπορίας μας θα θαυμάσουμε ένα ακόμη σημαντικό μνημείο που είναι ο ναός του Αγ. Νικολάου του Μεγαλομάτη με τη θαυματουργή εικόνα που βρέθηκε στο σημείο όπου έχει χτιστεί ο ναός.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο ενώ έχει στην αρχή της διαδρομής θα έχουμε μια μικρή βατή ανηφόρα.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας πρότεινε να φάμε όλοι μαζί σε εστιατόριο του χωριού.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10:15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.

Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
– Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
– Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας, Άγιος Δημήτριος
– Όταν βρισκόμαστε στο χωριό του Αγ. Δημητρίου στρίβουμε αριστερά στο δρόμο που κατευθύνεται προς το χωριό Σκουλικάδο.
– Προχωράμε περίπου 300μ και στη διχάλα των δύο δρόμων, κατευθυνόμαστε προς δεξιά
– Προχωράμε περίπου 700μ και θα βρεθούμε στο σημείο συνάντησης μας.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00

Τοποθεσία

Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου

Σκουλικάδο