Ιανουάριος, 2018

κυρ28ιαν11:00Περίπατος στο Μεγαλώνι και την Αγία Θέκλη ΒολίμεςΚατηγορία:Περίπατος

Βολίμες

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο στην πράσινη γειτονιά των Βολιμών, στο Μεγαλώνι και στην Αγία Θέκλη, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 (καιρού επιτρέποντος). Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί στο πλάτωμα του συνοικισμού Σκοινάρια (βλέπε στα συνημμένα φωτογραφία του σημείου συνάντησης καθώς και παρακάτω διαβάστε προσεκτικά τον τρόπο μετάβασης).

Η κυκλική μας πεζοπορία θα εμπεριέχει πλούσιες εμπειρίες με εναλλαγές της φύσης, καταπληκτικά τοπία, υπέροχο και ήρεμο περιβάλλον, επισκέψεις σε παλιό ελαιοτριβείο, σε ιστορική εκκλησία, σε παλιό ανεμόμυλο και αφηγήσεις κατοίκων για τη ζωή στις Βολίμες πριν από τα χρόνια του τουρισμού.

Ο κυκλικός περίπατος θα ξεκινήσει από την περιοχή Μεγαλώνι δίπλα από το παλιό ελαιοτριβείο που βρίσκεται στην περιοχή. Το Μεγαλώνι καθώς και η Αγία Θέκλη είναι οικισμοί της Άνω Βολίμας και βρίσκονται στα Σκοινάρια στο βορειο-ανατολικό τμήμα του νησιού. Η περιοχή έχει λίγους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό, την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην περιοχή μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα αφού πολλοί ξένοι κυρίως ευρωπαίοι φτιάχνουν ή ανακαινίζουν σπίτια. Στο ελαιοτριβείο που θα συναντηθούμε και το οποίο έχει αγοραστεί από αλλοδαπό, θα έχουμε τη δυνατότητα να το επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε τον τρόπο λειτουργίας του που υπήρχε από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Θα συνεχίσουμε το περίπατο μέσα σε ένα φυσικό τοπίο μας με τα πευκόφυτα δάση, τους ελαιώνες, τα τοπικά αγροκτήματα και τους αμπελώνες που καταλήγουν στα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά του Ιονίου με θέα προς την θάλασσα και την Κεφαλλονιά. Θα διασχίσουμε μία κοιλάδα που είναι κατάφυτη κυρίως από ελαιόδεντρα που είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ορεινής ζακυνθινής φύσης και σε 3 χιλιόμετρα περίπου θα φτάσουμε στον οικισμό της Αγίας Θέκλης, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία. Ο συνοικισμός της Αγίας Θέκλης βρίσκεται στη ΒΑ Ζάκυνθο, σε λοφώδη περιοχή που αντικρίζει τον όρμο Αλυκών, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Βραχιώνα, με μέσο σταθμικό υψόμετρο 240 μέτρα και σήμερα έχει μόνο 36 κατοίκους. Το μικρό άσπρο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας, που οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του ναού, πού παλαιότερα αποτελούσε το καθολικό μικρής μονής, προέρχονται από ενετικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες το 1491 άνηκε στη μονή τής Αναφωνήτριας. Για τρεις ολόκληρους αιώνες δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για την τύχη του ναού και μόνο σέ έγγραφο τού 1770 αναφέρεται ότι με διαταγή του Γεν. Προβλεπτού Θαλάσσης Π. Α. Κουερίνη παραχωρήθηκε στην οικογένεια Πυρομάλλη.. “Έκτοτε και έως σήμερα ό ναός παρέμεινε ιδιωτικός. Άλλαξε πολλές φορές δομική μορφή, διασώθηκε από τους σεισμούς του 1953 και περιέχει σημαντικές τοιχογραφίες άγνωστης εποχής, τμήμα του παλιού ξυλόγλυπτου και χρυσωμένου τέμπλου της, και ένα ανάγλυφο δικέφαλο αετό στο δάπεδό της. Η Αγία Θέκλη είναι ένας μονόχωρος, δρομικός ναός με εσωτερικό μήκος 9.80 μ. και πλάτος 5.55 μ. Ανατο¬λικά καταλήγει σέ ημικυκλική εξέχουσα κόγχη χορδής 2.5 μ. και βέλους 1.2 μ. Αρχικά θα εκτεινόταν σέ μήκος 3.25 μ. ακόμη προς τα δυτικά, όπως συνάγεται από τη συνέχιση- σέ αρκετό ύψος – τού νότιου τοίχου και τη διατήρηση τής νοτιοδυτικής γωνίας τού ναού. Πιθα¬νόν το τμήμα αυτό να αποτελούσε και τον νάρθηκα τού αρχικού ναού.
Φεύγοντας από άλλο δρόμο και επιστρέφοντας στο σημείο της αρχικής μας συνάντησης θα θαυμάσουμε ένα παλιό ανεμόμυλο και τη θέα που προσφέρει η θέση στην οποία βρίσκεται.

Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής θα περπατήσουμε μέσα σε μια καταπληκτική φύση και θα θαυμάσουμε κάποια παλιά κτίρια χαρακτηριστικά δείγματα της ζακυνθινής αρχιτεκτονικής των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5,5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο ενώ έχει σε αρκετά σημεία της διαδρομής βατές ανηφόρες και κατηφόρες.

 

Περίπατος Βολίμες χάρτης

 

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟ
Επειδή η απόσταση της πόλης από το σημείο συνάντησης είναι μεγαλύτερη από τις άλλες φορές, θα παρακαλούσα να υπάρχει συνέπεια στην ώρα συνάντησης γιατί άμα ξεκινήσει η πεζοπορία μας θα είναι δύσκολο να συναντηθούμε με τους αργοπορημένους.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 9.50 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας, Άγιος Δημήτριος, Σκουλικάδο, Πηγαδάκια, Καταστάρι.
• Μετά από 3 χιλιόμετρα φεύγοντας από το Καταστάρι, συναντάμε μια διασταύρωση και εμείς κινούμαστε δεξιά προς Μακρύ Γιαλό, Ξύγκια και Λιμάνι του Αγίου Νικολάου (υπάρχει και σχετική πινακίδα)
• Αφού συναντήσουμε διαδοχικά τα Ξύγκια, τον Μακρύ Γιαλό και το Μικρό Νησί, μετά από 6,2 χιλιόμετρα συναντάμε μία διασταύρωση που υπάρχει πινακίδα που αναγράφει ότι προς Άνω Βολίμες η απόσταση είναι 7 χιλιόμετρα και εκεί στρίβουμε προς αυτή τη κατεύθυνση (συνημμένα έχουμε φωτογραφία του σημείου που θα στρίψετε).
• Προχωράμε για 2,3 χιλιόμετρα τον ανηφορικό δρόμο, όπου συναντάμε μία νέα διασταύρωση που υπάρχει πινακίδα που αναγράφει ότι προς δεξιά είναι το Μεγαλώνι και στρίβουμε δεξιά προς Μεγαλώνι (συνημμένα έχουμε φωτογραφία του σημείου που θα στρίψετε), προχωράμε ευθεία για 600 μέτρα και συναντάμε ένα μικρό πλάτωμα οπού είναι το σημείο συνάντησης μας.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00