Μαΐου, 2018

κυρ06μαι11:00Περίπατος στο καταπράσινο χωριό ΒουγιάτοΚατηγορία:Περίπατος

Βουγιάτο

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο στο καταπράσινο χωριό Βουγιάτο, την Κυριακή 6 Μαΐου 2018. Συνάντηση στις 11 το πρωί στο κοινοτικό γραφείο του χωριού.

Η πεζοπορία θα διεξαχθεί σε ένα υπέροχο, μυστηριακό, ειδυλλιακό και καταπράσινο χωριό της Ζακύνθου, το Βουγιάτο. Πεζοπορία σε μια κυκλική πορεία από την καρδιά του χωριού μέχρι τις μυστηριακές πλαγιές και κορυφογραμμές του χωριού.

Στη πεζοπορία στο Βουγιάτο θα συναντήσουμε μια ήρεμη και γαλήνια φύση, περίφημη θέα του κάμπου, ερημωμένες εκκλησίες, παλιούς μύλους, μουσεία-εκκλησίες, αξιοθέατα με μυστηριακό ενδιαφέρον, μνημεία και πολλά άλλα.
Ο κυκλικός περίπατος θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού. Το Βουγιάτο ανέκαθεν ήταν χτισμένο κοντά στο κάμπο και όταν έγινε ο δρόμος της Ρίζας πέρασε από δίπλα του, με αποτέλεσμα δεν μετακόμισε το χωριό κατά τους μετασεισμικούς χρόνους. Το Βουγιάτο ή Μπουγιάτο οφείλει το όνομά του στους Μπούα οι οποίοι ήταν φύλαρχοι που πολέμησαν για τη Βενετία και τους χαρίστηκαν κτήματα στην περιοχή για τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες. Γραπτές αναφορές για το χωριό, με αυτό το όνομα, υπάρχουν από τις αρχές του 16ου αιώνα. Σήμερα είναι ένα καθαρά αγροτικό χωριό της Ρίζας με 377 κατοίκους.
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει με μια ελαφριά ανηφόρα προς τις λοφώδεις πλαγιές του χωριού σε ένα μαγικό τοπίο με ελαιόδεντρα, πολύ πράσινο, λουλούδια διασκορπισμένα σε κάθε σημείο της διαδρομής μας και πολλά αρωματικά φυτά. Στη διαδρομή θα βρίσκεται ο δάσκαλος της ομάδας παραδοσιακών χορών του Βουγιάτου «Ο ΣΥΡΤΗΣ» Σπύρος Σκιαδόπουλος με τον οποίο μαζί του σχεδιάστηκε η διαδρομή. Και ο οποίος μας επιφυλάσσει διάφορες εκπλήξεις …κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Περίπατος στο Βουγιάτο | Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας θα συναντήσουμε :
1) τα ερείπια του ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Αυτή η χαρακτηριστική βυζαντινή εκκλησία πήρε διάφορες μορφές στο πέρασμα των αιώνων. Τα σημερινά ερείπιά της ανήκουν σε ναό που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, σε μορφή Βασιλικής. Είναι κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
2) τα ερείπια του αρχαίου ναού της Οπιταϊδας Αρτέμιδας που σήμερα βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι μεταβυζαντινή εκκλησία κτισμένη περίπου το 1478, σύμφωνα με τον ιερωμένο – Ιστορικό Ιωάννη Κούρτσολα (18ος αιώνας), που πιθανολογεί ως ιδρύτρια της την πριγκίπισσα Κλεώπη του οίκου των Τόκκων. Ο ναός, που ερείπιά του σώζονται σήμερα, ήταν κτισμένος σε ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής. Στη θέση του ναού βρέθηκαν αρχαιότητες από τον ειδωλολατρικό ναό της Οπιταïδας Αρτέμιδας. Βρέθηκαν κολόνες που χρησίμευαν σαν υποστηρίγματα του νάρθηκα της εκκλησίας. Αρχαία μαρμάρινη πλάκα, με αφιερωματική επιγραφή σε ιέρεια της Οπιταϊδας Αρτέμιδας, είχε τοποθετηθεί σαν Αγία Τράπεζα. Είναι επίσης κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
3) Το Ναό της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Είναι άγνωστο πότε πρωτοκτίστηκε η εκκλησία. Μετά τους σεισμούς του 1953 ξαναχτίστηκε σε ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής. Είναι μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της Ζακύνθου και το εσωτερικό της κοσμούν έργα τέχνης που προέρχονται από τον παλιό ναό και άλλες εκκλησίες του χωριού που έχουν καταστραφεί, όπως : αγιογραφίες, ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, καφασωτό γυναικωνίτη. Μοιάζει με αληθινό μουσείο.
Στα παραπάνω μνημεία που σώζονται, θα έχουμε την χαρά και την τιμή να βρίσκεται μαζί μας και να μας ξεναγήσει σε αυτά, η αρχαιολόγος και φίλη της παρέας μας, Δήμητρα Νικολιά.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο και σε μονοπάτια. Από την αρχή μέχρι το μέσον της διαδρομής θα έχουμε ομαλές ανηφόρες (θα ανέβουμε περίπου 280 μέτρα υψόμετρο) ενώ από το μέσον της διαδρομής μέχρι το τέλος της διαδρομής θα έχουμε ομαλές κατηφόρες .

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.

Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει την παρακάτω πορεία :
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου (απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη μέχρι το σημείο συνάντησης μας), κατευθυνόμαστε προς το Γαιτάνι.
2. Μόλις περάσουμε το χωριό Σαρακηνάδο και φτάσουμε στο ύψος που βρίσκεται η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Φολκσβάγκεν (Volkswagen) στον επόμενο δρόμο θα στρίψουμε προς το χωριό Φιολίτι (υπάρχει σχετική επιγραφή πάνω στο δρόμο (ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΑ).
3. Κατευθυνόμαστε μόνο ευθεία και σε δύο (2) χιλιόμετρα περίπου στρίβουμε αριστερά (υπάρχει σχετική επιγραφή που αναφέρει την κατεύθυνση προς το Βουγιάτο).
4. Κατευθυνόμαστε μόνο ευθεία και σε τρία (3) χιλιόμετρα περίπου είναι το σημείο συνάντησης μας στο κοινοτικό γραφείο του Βουγιάτου.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00