Φεβρουάριος, 2017

κυρ12φεβ(φεβ 12)11:00Περίπατος στην Κυψέλη (Μπελούσι)Κατηγορία:Περίπατος

Κυψέλη (Μπελούσι) | Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο στην Κυψέλη (Μπελούσι), την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017.
Μια μαγευτική βόλτα θαλασσινής αύρας μέσα σε λεμονο-πορτοκαλεώνες και ελαιώνες ενώ ταυτόχρονα θα χαθούμε στη μαγεία των νερόμυλων και ανεμόμυλων στην Κυψέλη (ή Μπελούσι με τη παλαιότερη ονομασία της).

Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στο πλάτωμα της εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπη (δίπλα στη Βαρδιόλα).

 

Ο περίπατος μας στην περιοχή της Κυψέλης θα μας γεμίσει αρμονία, χαρά, ευφορία και γαλήνη. Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από μια ξενάγηση στη βενετσιάνικη Βαρδιόλα της Κυψέλης που είναι ένας πύργος-παρατηρητήριο σε χαμηλό ύψωμα πάνω στην παραλία. Η Βαρδιόλα έχει μια στέγη πυραμίδας με δύο πολεμίστρες σε κάθε πλευρά και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Θα συνεχίσουμε παράλληλα με τη θάλασσα και θα επισκεφτούμε έναν από τους τρίτους εναπομείναντες υδρόμυλους που υπάρχουν στη περιοχή της Κυψέλης. Η πεζοπορία μας θα συνεχιστεί μέχρι το Κεφαλόβρυσο, μια περιοχή όπου υπήρχε μια εγκατάσταση υδροδότησης, στην οποία, κάποτε, οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα τους και οι άνδρες πότιζαν τα άλογά τους. Ο Κεφαλόβρυσος ήταν τόπος όπου οι νέοι και οι νέες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν όχι μόνο για τις δουλειές τους αλλά και για αναπτυχθούν μεταξύ τους οι μελλοντικές σχέσεις και επειδή ήταν ένας τόπος συνάντησης των ανθρώπων εκεί γινόντουσαν σχετικά σκωπτικά σχόλια, καλαμπούρια και κουτσομπολιά.

Αφού απολαύσουμε το Κεφαλόβρυσο θα αρχίζουμε να ανηφορίζουμε από μια καταπληκτική διαδρομή μέσα σε παλιό κοινοτικό δρόμο, ανάμεσα από πορτοκαλεώνες, αιωνόβιους ελαιώνες, αμπελώνες και πλούσια αυτοφυή βλάστηση. Στο τέλος της διαδρομής θα βρεθούμε στην εκκλησία Παναγιά ή με τη κοινή ονομασία Μπελουσιώτισα με ένα καμπαναριό-πύργο που φέρει χρονολογία 1778 και ο οποίος σώζεται στο μεγαλύτερο μέρος του. Αφού απολαύσουμε το καμπαναριό της εκκλησίας θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια του χωριού, για να καταλήξουμε στη μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού όπου θα ξεκουραστούμε και οι γυναίκες του χωριού θα έχουν μια έκπληξη-κέρασμα για την παρέα μας.

Μετά το κέρασμα θα προχωρήσουμε να ξεναγηθούμε σε ένα παλιό ανεμόμυλο της περιοχής και από τον οποίο θα απολαύσουμε τη θέα του χωριού. Στη συνέχεια από μια άλλη όμορφη πράσινη διαδρομή θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα όπου βρίσκεται το αρχικό σημείο συνάντησης μας για να ολοκληρωθεί η διαδρομή μας.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον Μάρκο Τσίπο, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας για τις υποδείξεις του για τη χάραξη της διαδρομής καθώς και για τις εργασίες που γίνονται με την επιστασία του προκειμένου η διαδρομή να είναι ασφαλής και βατή, και όλα τα παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου «Κεφαλόβρυσος» Κυψέλης που βοήθησαν σε ότι τους ζητήθηκε και διοργανώνουν έκπληξη-κέρασμα για όλη την παρέα.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Ο κυκλικός περίπατος είναι περίπου 6,5 χιλιόμετρα και είναι εύκολος. Η υψομετρική διαφορά που θα έχουμε από το σημείο συνάντησης μας μέχρι το χωριό είναι 100 μέτρα περίπου. Δηλαδή στα πρώτα 3 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό θα ανεβούμε 100 μέτρα με ομαλό τρόπο. Επειδή έχει βρέξει τις προηγούμενες μέρες θα έχει σε αρκετά σημεία λάσπες οπότε να φορέσετε ανάλογα παπούτσια και ρούχα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου (απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη μέχρι το σημείο συνάντησης μας), κατευθυνόμαστε από το ψήλωμα της Μπόχαλης προς το Τσιλιβί.
Όταν διασχίσουμε και περάσουμε το Τσιλιβί, θα βρεθούμε σε ένα τρίστρατο και εμείς θα ακολουθήσουμε το μεσαίο δρόμο (δεν ακολουθούμε τον δρόμο προς τα δεξιά ο οποίος οδηγεί στη περιοχή «Γάιδαρος» και δεν ακολουθούμε τον δρόμο προς τα αριστερά ο οποίος οδηγεί προς το Τραγάκι).
Ακολουθούμε αυτό το δρόμο που οδηγεί στο χωριό Κυψέλη χωρίς να στρίψουμε πουθενά. Μόλις φτάσουμε σε μια διασταύρωση που υπάρχει το εστιατόριο με την ονομασία «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» στρίβουμε δεξιά (υπάρχει και επιγραφή που λέει προς ΒΑΡΔΙΟΛΑ).
Ακολουθούμε το δρόμο χωρίς να στρίψουμε πουθενά και όταν οδηγηθεί στη παραλία στρίβουμε δεξιά (συνέχεια του δρόμου είναι) και στα 400 μέτρα είναι το σημείο συνάντησης μας.

 

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00