Οκτώβριος, 2016

κυρ30οκτ(οκτ 30)11:00Περίπατος - Η όμορφη διαδρομή του νερού στη ΖάκυνθοΚατηγορία:Περίπατος

Καμάρα του Βουρδέρη

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο όπου θα ακολουθήσουμε την όμορφη διαδρομή του νερού στη Ζάκυνθο, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016.
Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου (Άγιου Στάθη) στο Αργάσι.

Αυτός ο Κυριακάτικος περίπατος θα σας ενθουσιάσει! Θα περπατήσουμε στις βορειοδυτικές πλαγιές τού βουνού Σκοπός, εντός των διοικητικών ορίων της τοπικής κοινότητας Αργασίου, όπου υπάρχει μια χαράδρα, η οποία ονομάζεται Βρυσάκια.
Θα επισκεφτούμε στην αρχή το θεαματικότερο τμήμα του υδραγωγείου που είναι το υδατογέφυρο «καμάρα του Βουρδέρη», ένα αξιόλογο έργο λαϊκής αρχιτεκτονικής, που ενώνει δύο λόφους, για να μεταφέρεται το νερό αρχικά με χαντάκι και αργότερα με σωλήνες. Θα συνεχίσουμε την διαδρομή του νερού συναντώντας απομεινάρια τοίχων, κτίσματα που λειτουργούσαν ως θάλαμοι συγκεντρώσεως των νερών, γέφυρες μονότοξες που μετέφεραν τα νερά από πηγές που ήταν στην απέναντι πλευρά της χαράδρας, πλακόστρωτα και λιθόστρωτα, κτιστούς επί του εδάφους αγωγούς και πηγές με τις πέτρινες επικλινείς στέγες τους, τα εσωτερικά τους σκαλοπάτια και τους θαλάμους συγκέντρωσης των νερών. Και όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με βελανιδιές, ροδιές, λουλούδια μέχρι και βατόμουρα υπάρχουν.

Μετά θα ανηφορίσουμε μέσα από λιοστάσια, ένα λόφο του Αργασίου όπου θα απολαύσουμε τη θέα της πόλης και του Αργασίου και θα επιστρέψουμε από άλλη διαδρομή.

Μαζί μας θα έχουμε δύο ερευνητές της παράδοσης της Ζακύνθου (Παναγιώτης Σούλης – κάτοικος Αργασίου και Μαρία Σιδηροκαστρίτη) που θα μας ξεναγήσουν σε αυτή την όμορφη διαδρομή του νερού.

Η διαδρομή είναι εύκολη και θα διαρκέσει μαζί με τις στάσεις περίπου δύο ώρες. Μην ξεχάσετε να πάρετε τις φωτογραφικές σας μηχανές γιατί αυτά που θα αποθανατίσετε, θα σας ενθουσιάσουν.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00