Οκτώβριος, 2016

κυρ23οκτ(οκτ 23)11:00Περίπατος στην Αγία Μαρίνα και ξενάγηση στο Μουσείο ΧέλμηΚατηγορία:Περίπατος

Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο στην Αγία Μαρίνα και σε ξενάγηση στο Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.
Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στο πλάτωμα της εκκλησίας Αγ. Μαρίνας (του Φαγιά).

Αφού μας γίνει μια σύντομη ξενάγηση από κάτοικο του χωριού στην εκκλησία με το χαρακτηριστικό πυργοειδές κωδωνοστάσιο και στο γειτονικό επονομαζόμενο «διαολόσπιτο», θα περπατήσουμε με ξεναγό τον Παναγιώτη Χέλμη παράλληλα με την κορυφή του βουνού σε ένα αγροτικό μονοπάτι-δρόμο όπου θα απολαύσουμε μια εκπληκτική θέα του κάμπου της Ζακύνθου και του κόλπου του Λαγανά. Η διαδρομή μας θα γίνει ανάμεσα από κουμαριές, μανιτάρια, θυμάρια κλπ. ενώ υπάρχουν και απολιθώματα στα βράχια του βουνού. Η επιστροφή θα γίνει μέσα από μια λαγκαδιά. Η κυκλική πορεία που θα κάνουμε είναι εύκολη και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Στο τέλος της διαδρομής μας θα ξεναγηθούμε στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας που στεγάζει ένα τμήμα από την πλούσια και αξιόλογη συλλογή του Παναγιώτη Χέλμη με χιλιάδες δείγματα από το φυσικό κόσμο. Η συλλογή αποτελεί καρπό της πολύχρονης προσπάθειας του ιδρυτή του Μουσείου και η έκθεση δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη φυσική μας κληρονομιά.

Η επίσκεψη στο Μουσείο ξεκινά με μια συνοπτική παρουσίαση του ζακυνθινού τοπίου, όπου προτείνονται διαδρομές στις λιγότερο γνωστές γωνιές του νησιού.

Στην πρώτη αίθουσα έκθεσης ακολουθούν περιηγήσεις τόσο στις κυριότερες ενότητες των οικοσυστημάτων της Ζακύνθου, από τις ακτές της έως τα ορεινά, όσο και σε χαρακτηριστικά οικοσυστήματα των πέντε ηπείρων. Η παρουσίαση αυτή εμπλουτίζεται από αντιπροσωπευτικά είδη πουλιών και άλλων ζώων.

Στη δεύτερη αίθουσα έκθεσης το μεγαλύτερο μέρος αφιερώνεται στους θαλάσσιους οργανισμούς (ψάρια και όστρακα). Παρουσιάζονται σημαντικά δείγματα όχι μόνο από το νησί μας αλλά και από όλες τις θάλασσες του κόσμου. Υπάρχει, επίσης, ένα αξιόλογο τμήμα για τα απολιθώματα, τα ορυκτά και τα πετρώματα.

Στην τρίτη αίθουσα (εκδηλώσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης) φιλοξενείται μια ενδιαφέρουσα συλλογή από είδη εντόμων, κυρίως πεταλούδων, της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων. Εδώ, οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου ανακαλύπτουν δραστηριότητες που τους φέρνουν κοντά στο φυσικό κόσμο.

Στην τελευταία αίθουσα έκθεσης, στον πρώτο όροφο του Μουσείου, μας δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να θαυμάσουμε πουλιά από όλο τον κόσμο.

Χαρείτε τη γοητεία των χρωμάτων, των μορφών και των σχημάτων. Αφουγκραστείτε τον ψίθυρο της φύσης. Ανακαλύψτε τα κρυμμένα της μηνύματα. Γνωρίζοντας τη φύση την αγαπάμε και τη σεβόμαστε, μπορούμε να την προστατεύουμε…

Στην τελευταία αίθουσα έκθεσης λειτουργεί και καφετέρια όπου όποιος ή όποια θέλει μετά το τέλος της ξενάγησης να απολαύσει ένα καφέ ή ένα αναψυκτικό απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση (και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Παναγιώτη Χέλμη για την προσφορά της δωρεάν εισόδου και ξενάγησης στο μουσείο καθώς και για την ευγενή του προσφορά να μας ξεναγήσει στο περίπατο μας).
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις.
Και όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00