Ιουλίου, 2019

παρ19ιουλ(ιουλ 19)21:00σαβ20(ιουλ 20)23:45Πανηγύρι στον Προφήτη Ηλία, στο ΓύριΚατηγορία:Πανηγύρια

Προφήτης Ηλίας Γυρί, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στο Γύρι εορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Παρασκευή 19 Ιουλίου
ώρα 21:00 θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία
Το ιερό προσκύνημα στην εικόνα του Προφήτη Ηλία θα συνεχιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Στο τέλος του εσπερινού θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με μουσική, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Εκεί θα βρίσκονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κηρύκου «Αντώνιος Μαρτελάος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης «το Κούκεσι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μορφές».
Θα υπάρχει άφθονο κρασί όπως και πλούσιος μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα δωρεάν.

 

Σάββατο 20 Ιουλίου
το πρωί θα τελεστεί η επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της εικόνας του Προφήτη Ηλία στους δρόμους του χωριού κατά το τοπικό έθιμο.
Θα συνοδεύσουν το τμήμα ατόμων του ΚΚΠΠΙΙΝ, η Ομάδα Ελληνικού παραδοσιακού χορού «ο Σύρτης», η εθελοντική ομάδα Ζακύνθου, όπως και τα μικρά του χωριού, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, τα οποία θα συνοδεύει η μικρότερη δασκάλα παραδοσιακού χορού του νησιού Κορίνα Βισβάρδη Ξένου.

 

Μετά το τέλος της λιτανείας, στον προαύλιο χώρο του ναού, θα υπάρχουν γλυκάκια και σπιτική λεμονάδα, ώστε ήρεμα να παρακολουθήσουμε την αναβίωση του εθίμου καντάρισμα ή ινκάντο.

Όπως λένε κάτοικοι του Γυρίου, «είμαστε ένα μικρό χωριό, και παλεύουμε όλοι να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Θα γίνουν λάθη, και ζητάμε συγνώμη. Με αγάπη, εκτίμηση, σεβασμό, μια χούφτα ανθρώπων που τρέχουμε να δημιουργήσουμε ένα παζλ αγάπης».

Ώρα

Παρασκευή 21:00 - Σάββατο 23:45