Μαΐου, 2019

κυρ05μαι11:00Πανηγύρι στον ελαιώνα του Άι ΛύπιουΆγιος Λύπιος, Παναγούλα, περιοχή ΚαλητέροςΚατηγορία:Πανηγύρια

Άγιος Λύπιος

Λεπτομέρειες

Το Πανηγύρι του Άι Λύπιου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής του Θωμά, 5 Μαΐου 2019, στο γραφικό εκκλησάκι που αγαπούσε πολύ ο Διονύσιος Σολωμός, στην περιοχή Καλητέρος.

Ένα παλιό έθιμο (η συνήθεια των ζακυνθινών το μεσημέρι της Κυριακής του Θωμά, να στρώνουν τη γιορτάσιμη τραπεζαρία τους κατάχαμα, πάνω στα αγριολούλουδα του αιωνόβιου ελαιώνα, στη σκιά του λόφου με το γραφικό ξωκλήσι, το αγαπημένο του Διονύσιου Σολωμού) που τις τελευταίες δεκαετίες είχε παρακμάσει, εδώ και λίγα χρόνια ζωντανεύει ξανά!

Μια εβδομάδα μετά το Πάσχα, παλιοί και νέοι, γονείς με τα παιδιά τους και παρέες φίλων, γιορτάζουν την Άνοιξη και την Ανάσταση στον Άγιο Λύπιο!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ 6972871714.

 

Ο Διονύσης Φλεμοτόμος γράφει σχετικά: «Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα πανηγύρια του νησιού μας είναι κι αυτό του Άι–Λύπιου που γίνεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά στο γραφικό ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται σε μια λοφοπλαγιά στο προάστιο Καλητέρος. Από το πρωί της γιορτής συνήθιζαν οι κάτοικοι της χώρας και της γύρω περιοχής να έρχονται στ΄ όμορφο αυτό προάστιο φέρνοντας μαζί τους και το φαγητό τους για να φάνε στους «σβώλους» όπως συνήθιζαν να λένε. Σαν τελείωνε η λειτουργία, έστρωναν μέσα στο λιοστάσι τις κουρελούδες που είχαν μαζί τους και πάνω τους άπλωναν όλες τις γιορταστικές λιχουδιές. Απαραίτητα ήταν τα κόκκινα αυγά. Παντού ψηνόταν αρνιά κι από τα μεγάλα βουτσιά έρεε άφθονο κρασί. Συγχρόνως άρχιζε και το τρικούβερτο γλέντι. Η ταμπουρλονιάκαρα δεν σταματούσε καθόλου. Οι καμπάνες χτυπούσαν αδιάκοπα και κάπου-κάπου ακουγόταν και μερικές τουφεκιές. Το πανηγύρι κράταγε έως αργά το βράδυ…»

 

Στο εκκλησάκι αυτό αναφέρεται και ένα μέρος από το μυθιστόρημα του Διονυσίου Σολωμού “Η γυναίκα τση Ζάκυθος”.

 

Αφίσα

 

Ζάκυνθος | Πανηγύρι στον ελαιώνα του Άι Λύπιου 05/05/19

 

Το σκίτσο της αφίσας είναι του ζωγράφου Μπάμπη Πυλαρινού,
εμπνευσμένο από το πανηγύρι.

Ώρα

Κυριακή 11:00

Τοποθεσία

Άγιος Λύπιος

Παναγούλα, περιοχή Καλητέρος