Ιουλίου, 2019

σαβ13ιουλ17:00Πανηγύρι στην Αγία Μαύρα στο ΜαχαιράδοΙερός Ναός Αγίας Μαύρας, ΜαχαιράδοΚατηγορία:Πανηγύρια

Ζάκυνθος - Πανηγύρι στην Αγία Μαύρα στο Μαχαιράδο

Λεπτομέρειες

Ο Ιερός Ναός Αγίας Μαύρας στο Μαχαιράδο πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019. Λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική και εδέσματα θα ακολουθήσει στον προαύλιο χώρο του Ναού την Κυριακή το βράδυ.

 

Σάββατο 13 Ιουλίου

Από νωρίς το απόγευμα, θα προαναγγείλει τις εκδηλώσεις, το παραδοσιακό «ταμπουρλονιάκαρο» στο προαύλιο της εκκλησίας.

Στις 20:00 θα τελεστεί ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία.
Το ιερό προσκύνημα στην εικόνα της Αγίας Μαύρας θα συνεχίζεται ως τα μεσάνυχτα.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Κυριακής) θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια (γύρω στις 2 το πρωί) η λιτάνευση της σεπτής εικόνας της Αγίας Μαύρας στους δρόμους του χωριού κατά το τοπικό έθιμο, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαχαιράδου. Πυροτεχνήματα συνοδεύουν τον εορτασμό.

Η εικόνα θα επιστρέψει στο Ναό κατά τις 03:00.

 

Κυριακή 14 Ιουλίου

Στις 08:00 θα τελεστεί η επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεστώτος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου Δ’.

Το βράδυ της Κυριακής μετά τις 20:00 θα ακολουθήσει λαΐκό γλέντι με ζωντανή μουσική και εδέσματα στον προαύλιο χώρο του Ναού. Το γλέντι κρατά μέχρι το πρωί.

Εκεί θα βρίσκεται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου «Αγία Μαύρα» με τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου να παρουσιάζουν χορούς από όλη την Ελλάδα, τιμώντας έτσι τους προστάτες Άγιους του χωριού, Τιμόθεο και Μαύρα.

 

“Κατά τη διάρκεια όλου του Διημέρου 7-8 Ιουλίου, εκτός από την εμποροπανήγυρη, στις πλατείες του χωριού θα προσφέρεται φαγητό, κρασί ντόπιο, τα παραδοσιακά εφτάζυμα και το μαχαιραδιώτικο στιφάδο, από τις εκεί ταβέρνες και πλανόδιους ψητοπώλες. Ενώ δεν θα λείψουν και οι λιμπιστοί πάγκοι με τα μυρωδάτα παστέλια και τις ξεροτηγανισμένες φριτούρες πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλλα” μας λέει ο κ. Σταμάτιος Ζούλας.

 

«Χαρακτηριστικά του πανηγυριού της Αγίας Μαύρας στο Μαχαιράδο είναι το εφτάζυμο, το στουφάδο (όχι αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι) και η νυχτερινή λιτανεία της εικόνας το Σάββατο, με τσι φωτίες«, μας ενημερώνει ο κ. Διονύσης Φλεμοτόμος.

 

Ώρα

Σάββατο 17:00

Τοποθεσία

Ιερός Ναός Αγίας Μαύρας

Μαχαιράδο