Δεκέμβριος, 2016

κυρ18δεκ(δεκ 18)11:00Ορεινός περίπατος στο δάσος των ΒολιμώνΚατηγορία:Περίπατος

Βολίμες Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο μέσα σε ένα, μαγευτικής ομορφιάς, δάσος των Βολιμών Ζακύνθου, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016.

Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στο νεόκτιστο δημοτικό σχολείο με την επωνυμία Αρετάκειο δημοτικό σχολείο ορεινής Ζακύνθου (παρακάτω υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες στο πως θα έρθετε). Σε όλη την διαδρομή μας θα είναι μαζί μας για να μας ξεναγήσει ο Βολιμιάτης κ. Σπύρος Πυλαρινός, πυροσβέστης και ερασιτέχνης μελισσοκόμος.

 

Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από το σημείο που έχει χτιστεί το Αρετάκειο δημοτικό σχολείο και προϋπήρχε το ξωκλήσι του Αϊλιού περίπου δύο χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στις Βολίμες.

Θα περπατήσουμε για δύο χιλιόμετρα πάνω σε ένα ποδηλατόδρομο που έχει κατασκευαστεί μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος από πεύκα, ελαιώνες, αμπελώνες. Στο τέλος του ποδηλατοδρόμου θα κάνουμε στάση όπου ο κ. Πυλαρινός θα μας μιλήσει για το θαυμαστό κόσμο των μελισσών, για το πώς θα διακρίνουμε το γνήσιο από το νοθευμένο μέλι και άλλα σχετικά με τα παράγωγα του μελιού και του κεριού.
Μετά θα αρχίσουμε να κινούμαστε προς το χωριό των Βολιμών μέσα από μια φανταστική διαδρομή και όταν θα υπάρχει οπτική επαφή με τις Βολίμες (Άνω-Μέσω και Κάτω Βολίμες), θα μας αναφέρει ο ξεναγός μας για την ιστορία τους, για την προέλευση των πρώτων κατοίκων της, τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης τόσο στα προηγούμενα χρόνια όσο και σήμερα.

Τέλος θα ολοκληρώσουμε τον περίπατο μας μέχρι το αρχικό σημείο της αφετηρίας μας από άλλο δρόμο.

 

Υπολογίζουμε ότι με τις στάσεις θα κάνουμε περίπου 2 ώρες. Η πεζοπορία δεν έχει καθόλου δυσκολίες και η απόσταση που θα διανύσουμε θα είναι περίπου 5 χιλιόμετρα.

 

Πως θα έρθετε στο σημείο συνάντησης:

1.Για όσους νομίζουν ότι θα δυσκολευτούν δίνουμε ραντεβού στις 9.30 πμ στην περιοχή της καμάρας Αγ. Λαζάρου (απέναντι από το κατάστημα JUMBO) για να πάμε όλοι μαζί.

2. Για όσους έρθουν μόνοι τους και θέλουν αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδρομή:
Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου, κατευθυνόμαστε προς την οδό Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία προς το Γαϊτάνι.
Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκα (Αγγερικό), Άγιο Δημήτριο, Σκουλικάδο, Πηγαδάκια, Καταστάρι.
Τρία χιλιόμετρα μετά το Καταστάρι, θα συναντήσουμε μία διασταύρωση και θα στρίψουμε αριστερά προς Βολίμες (ΔΕΝ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ προς τον άλλο δρόμο που οδηγεί προς Μακρύ Γιαλό και το λιμάνι του Αγίου Νικολάου).
Μετά από 700 μέτρα θα συναντήσουμε μια άλλη διασταύρωση και εμείς στρίβουμε δεξιά προς Βολίμες (ΔΕΝ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ προς τον άλλο δρόμο που οδηγεί προς Μαριές).
Μετά από 4 χιλιόμετρα περίπου συναντάμε μια νέα διασταύρωση και εμείς στρίβουμε δεξιά προς Βολίμες (ΔΕΝ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ προς τον άλλο δρόμο που οδηγεί προς Ορθονιές).
Ύστερα από 1,5 χιλιόμετρο περίπου προχωράμε ευθεία προς Βολίμες και ΔΕΝ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ προς τον άλλο δρόμο που οδηγεί προς Αναφωνήτρια.
Σε 3 χιλιόμετρα περίπου φτάνουμε στο προορισμό μας, στο Αρετάκειο δημοτικό σχολείο.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00