Ιανουάριος, 2017

κυρ22ιαν(ιαν 22)11:00Ορεινός περίπατος στους Άγ. Πάντες ΓαλάρουΚατηγορία:Περίπατος

Γαλάρο | Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία στα εξαιρετικά και όμορφα ορεινά σημεία της τοπικής κοινότητας του Γαλάρου, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017.
Ένας περίπατος που θα μας γεμίσει με ηρεμία, γαλήνη, ξεγνοιασιά, νοσταλγία και χαρά.

Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στο πλάτωμα της εκκλησίας των Αγ. Πάντων.

 

Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από μια ξενάγηση συγκινησιακής ανάμνησης αφού θα περιπλανηθούμε στα ερείπια (και μοναδικά σε όλο το νησί) του παλιού προσεισμικού οικισμού. Ο παλιός οικισμός, που καταστράφηκε ολοσχερώς στους σεισμούς του ’53 και εγκαταλείφτηκε, έστω και ερειπωμένος, αποτελεί ένα από τα μνημεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στο χωριό. Ταυτόχρονα με την ξενάγηση μας στο «παλαιό χωριό» και τις αναδυόμενες αναμνήσεις της προσεισμικής Ζακύνθου θα ανακατεύονται οι μυρωδιές της φύσης για να μας αντισταθμίζουν την μελαγχολία της νοσταλγίας, με ελπίδα και αισιοδοξία.
Θα συνεχίσουμε τον περίπατο μας σε ένα καταπράσινο τοπίο που αποτελεί την ορεινή πλευρά της τοπικής κοινότητας. Θα περπατήσουμε ανάμεσα από φουντωτούς θάμνους, πυκνόφυλλα δέντρα, πολύχρωμα και μοσχομύριστα αγριολούλουδα. Στις στάσεις που θα κάνουμε, θα μας αναφέρουν ιστορικά στοιχεία από το χωριό, οι ξεναγοί μας από τον Πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Επίσης θα είναι μαζί μας η Αθηνά Κάρδαρη υπεύθυνη του Δήμου Ζακύνθου για τον τουρισμό και η οποία θα μας ξεναγήσει στη περιοχή του «Στραβολίθαρου». Στην επιστροφή μας προς το χωριό θα ξεναγηθούμε από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Δημήτρη Κωστή-Σκαλιώτη στο Καζίνο του χωριού που ισοπεδώθηκε σχεδόν τελείως από το σεισμό του 1953 και το οποίο ανήκει στην οικογένεια Παντή-Κατσώνια. Τέλος θα επισκεφθούμε παλιές βρύσες που οι γυναίκες του χωριού έπλεναν οικιακά είδη.

Ο κυκλικός αυτός περίπατος είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και θα διαρκέσει με τις στάσεις περίπου 2 ώρες.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον Γιάννη Καλάνδρια για τις υποδείξεις του για τη χάραξη της διαδρομής και την ευγενική του συνεισφορά να μεταβούμε στη διαδρομή παρ’ όλα τα προβλήματα υγείας του, όλα τα παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου των Αγ. Πάντων Γαλάρου, τον κ. Δημήτρη Κωστή-Σκαλιώτη για την ευγενική του διάθεση προς ξενάγηση του χωριού του, την Αθηνά Κάρδαρη για την ευγενική της διάθεση για ξενάγηση και σχετικές πληροφορίες.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου (απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη μέχρι το σημείο συνάντησης μας), κατευθυνόμαστε προς την οδό Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία προς το Γαϊτάνι.

Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα χωριά: Γαϊτάνι και Σαρακηνάδο.

Μόλις φτάσουμε στο ύψος που βρίσκεται η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Φολκσβάγκεν (Volkswagen) στον επόμενο δρόμο θα στρίψουμε προς το χωριό Φιολίτι (υπάρχει σχετική επιγραφή πάνω στο δρόμο).

Χωρίς να στρίψουμε πουθενά θα βρεθούμε μπροστά από την εκκλησία των Αγ. Πάντων Γαλάρου όπου είναι και το σημείο συνάντησης μας.

 

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00