Μάρτιος, 2017

τετ29μαρ(μαρ 29)10:30σαβ08απρ(απρ 8)21:00Μητέρα Γη | Έκθεση & Ημερίδα στο Μουσείο ΧέλμηΜουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, Καταστάρι, Αγ. ΜαρίναΚατηγορία:Έκθεση,Ημερίδες

Λεπτομέρειες

Ζάκυνθος | Μητέρα Γη - Έκθεση & Ημερίδα στο Μουσείο Χέλμη 29/03/17Έκθεση με τίτλο «Terra Madre – Μητέρα Γη» διοργανώνουν η εταιρεία “Κῠκεών ἔλευσις” σε συνεργασία με το μουσειολόγο – επιμελητή της έκθεσης κ. Κων/νο Στουπάθη και το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, στο Μουσείο Χέλμη, από την Τετάρτη 29 Μαρτίου ως το Σάββατο 8 Απριλίου 2017.
Ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. -2:30 μ.μ. και 5:30 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

 

Επιπλέον, το Σάββατο 1η Απριλίου 2017, στις 18:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Χέλμη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού (ημερίδα) με τίτλο «Εικόνες της Γης στο Φιόρο του Λεβάντε», η οποία θα περιλαμβάνει γνωστοποίηση επιστημονικών πληροφοριών από καταξιωμένους ομιλητές-ειδικούς για την ιστορική, λαογραφική, καλλιεργητική και διατροφική αξία τους. Στο τέλος της εκδήλωσης θα δωθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

 

Η έκθεση έχει ως κύριο στόχο να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό της Ζακύνθου σπάνια εκθέματα από όλο το κόσμο και την Ελλάδα με μορφή πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού, μοναδικών ιστορικών πληροφοριών, καρπών, φυτών και σπόρων. Επιμέρους στόχοι της έκθεσης είναι η ανάδειξη  της ετυμολογικής προσέγγισης, της ιστορικής προέλευσης, της λαογραφικής παράδοσης καθώς και η γνωστοποίηση της πραγματικής διατροφικής αξίας των κυριώτερων λαχανοκομικών ειδών. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μικροσκοπική παρατήρηση και ανάλυση σημαντικών εκθεμάτων, κατασκευές μετάδοσης και σωστής κατανόησης των παρεχόμενων πληροφοριών.

 

Όλες τις ημέρες διεξαγωγής της έκθεσης θα γίνεται παρουσίαση-ξενάγηση 45 λεπτών σε προγραμματισμένες  ώρες  από μέλος της εταιρείας. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά 11:00 π.μ. – 2:30 μ.μ και 6:00 – 7:30 μ.μ.

 

 

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν οι εξής εισηγήσεις:

Φώτιος Μπλέτσος – Γεωπόνος MSc, PhD, πρώην Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Προέλευση-προσαρμοστικότητα-εξέλιξη των σημαντικότερων κηπευτικών και λαχανοκομικών ειδών στις ελληνικές εδαφολογικές συνθήκες.

Διονύσιος Φλεμοτόμος – Εκπαιδευτικός
Η “μητέρα γη” της Ζακύνθου στον εορταστικό κύκλο της Μεγάλης Σαρακοστής

Κατερίνα Δρίτσα – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Δημόσιας Υγείας
Ο διατροφικός κήπος της γης στην αυλή των χρωμάτων της ζωής

Κωνσταντίνος Στουπάθης – Μουσειολόγος, MSc/Συντηρητής έργων Τέχνης
Διάρθρωση και υλοποίση της Έκθεσης “Terra Madre – Μητέρα Γη”

 

Επίσης κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δρ. Φώτιου Μπλέτσου “Η λαχανοκομία στον 21ο αιώνα”, με την ευγενική χορηγία της Κυκεών Έλευσις.

 

Save

Ώρα

Τετάρτη 10:30 - Σάββατο 21:00

Τοποθεσία

Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας

Καταστάρι, Αγ. Μαρίνα