Ιανουάριος, 2019

κυρ13ιαν12:00Μετα-εορταστική πεζοπορία στην Αγία ΜαρίναΚατηγορία:Περίπατος

Αγία Μαρίνα, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία στο γραφικό χωριό της Αγ. Μαρίνας και θα συνδυαστεί με το κόψιμο της κουλούρας, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019.

Η πεζοπορία θα είναι η αρχή ενός ευχάριστου πρωινού, θα συνεχιστεί με την δωρεάν ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παναγιώτη Χέλμη και τέλος στον επάνω όροφο του Μουσείου, έχοντας μια εκπληκτική θέα, θα κοπεί η κουλούρα.

Συνάντηση στις 11 το πρωί απέξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παναγιώτη Χέλμη και θα περπατήσουμε σε ένα θεαματικό μονοπάτι όπου θα απολαύσουμε μια εκπληκτική θέα του κάμπου της Ζακύνθου. Η διαδρομή μας θα γίνει ανάμεσα από κουμαριές, μανιτάρια, θυμάρια, μυρωδικά βότανα ενώ θα συναντήσουμε και απολιθώματα στα βράχια του βουνού. Η επιστροφή θα γίνει μέσα από μια λαγκαδιά με ελαιόδενδρα και πράσινα λειβάδια. Η κυκλική πορεία που θα κάνουμε είναι εύκολη και είναι μόλις 3,5 χιλιόμετρα.

 

Πεζοπορία στην Αγ. Μαρίνας


Στο τέλος της διαδρομής μας θα ξεναγηθούμε στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας που στεγάζει ένα τμήμα από την πλούσια και αξιόλογη συλλογή του Παναγιώτη Χέλμη με χιλιάδες δείγματα από το φυσικό κόσμο. Η συλλογή αποτελεί καρπό της πολύχρονης προσπάθειας του ιδρυτή του Μουσείου και η έκθεση δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη φυσική μας κληρονομιά.
Η επίσκεψη στο Μουσείο ξεκινά με μια συνοπτική παρουσίαση του ζακυνθινού τοπίου, όπου προτείνονται διαδρομές στις λιγότερο γνωστές γωνιές του νησιού.
Στην πρώτη αίθουσα έκθεσης ακολουθούν περιηγήσεις τόσο στις κυριότερες ενότητες των οικοσυστημάτων της Ζακύνθου, από τις ακτές της έως τα ορεινά, όσο και σε χαρακτηριστικά οικοσυστήματα των πέντε ηπείρων. Η παρουσίαση αυτή εμπλουτίζεται από αντιπροσωπευτικά είδη πουλιών και άλλων ζώων.
Στη δεύτερη αίθουσα έκθεσης το μεγαλύτερο μέρος αφιερώνεται στους θαλάσσιους οργανισμούς (ψάρια και όστρακα). Παρουσιάζονται σημαντικά δείγματα όχι μόνο από το νησί μας αλλά και από όλες τις θάλασσες του κόσμου. Υπάρχει, επίσης, ένα αξιόλογο τμήμα για τα απολιθώματα, τα ορυκτά και τα πετρώματα.
Στην τρίτη αίθουσα (εκδηλώσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης) φιλοξενείται μια ενδιαφέρουσα συλλογή από είδη εντόμων, κυρίως πεταλούδων, της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων. Εδώ, οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου ανακαλύπτουν δραστηριότητες που τους φέρνουν κοντά στο φυσικό κόσμο.
Στην τελευταία αίθουσα έκθεσης, στον πρώτο όροφο του Μουσείου, μας δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να θαυμάσουμε πουλιά από όλο τον κόσμο.
Χαρείτε τη γοητεία των χρωμάτων, των μορφών και των σχημάτων. Αφουγκραστείτε τον ψίθυρο της φύσης. Ανακαλύψτε τα κρυμμένα της μηνύματα. Γνωρίζοντας τη φύση την αγαπάμε και τη σεβόμαστε, μπορούμε να την προστατεύουμε…
Στο τέλος της ξενάγησης θα κοπεί η παραδοσιακή κουλούρα με το ηύρημα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει μια από τις δύο παρακάτω πορείες:
– Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
– Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας.
– Όταν βρισκόμαστε λίγο έξω από το χωριό του Αγ. Κήρυκα στρίβουμε αριστερά στο δρόμο που κατευθύνεται προς το χωριό Αγ. Μαρίνα.
– Προχωράμε σύμφωνα με τις επιγραφές στο χωριό Αγ. Μαρίνα και θα βρεθούμε στο σημείο συνάντησης μας.

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 12:00