Ιανουάριος, 2017

κυρ08ιαν(ιαν 8)11:00Λαογραφικός περίπατος στα ΠηγαδάκιαΚατηγορία:Περίπατος

Ζάκυνθος | Πηγαδάκια

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί να γιορτάσουμε την έναρξη του 2017 με έναν όμορφο περίπατο στα ορεινά σημεία του χωριού Πηγαδάκια, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017.
Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στο λαογραφικό μουσείο με την επωνυμία Βερτζάγειο λαογραφικό μουσείο (παρακάτω υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες στο πως θα έρθετε).
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα καιρού. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για τον περίπατο, θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση στο μουσείο και μετά η κοπή της κουλούρας μετά του οινοπνευματικού κεράσματος (κοινώς κρασί με μεζέ).
Θα ξεκινήσουμε με μια ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Βερτζάγειο από τον ιδρυτή του μουσείου κ. Σπύρο Βερτζάγια. Το Λαογραφικό Μουσείο Βερτζάγειο είναι μια ανακατασκευή ενός παραδοσιακού Ζακυνθινού σπιτιού με επιπλωμένα και διακοσμημένα, κομψά και πρωτότυπα κομμάτια. Μπαίνοντας στο Βερτζάγειο έχεις την αίσθηση ότι ο χρόνος σταμάτησε στην εποχή των παππούδων και των προπάππων μας. Θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας 200 χρόνια ιστορίας θυμίζοντας μας πόσο διαφορετική και σκληρή ήταν η καθημερινότητα των προγόνων μας. Η κρεβατοκάμαρα, το σαλόνι, η κουζίνα, η τραπεζαρία αναπαριστώνται όπως ακριβώς ήταν με όλα τα χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία που χρειαζόντουσαν για το μαγείρεμα, το άλεσμα και τις καθημερινές εργασίες εντός και εκτός σπιτιού. Θα μπορέσουμε επίσης να δούμε παλαιά εξώφυλλα εφημερίδων, νομίσματα, χάρτες ακόμα και σχολικά θρανία. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν κάποτε για το άλεσμα του σιταριού, το πάτημα των σταφυλιών και το λιώσιμο της ελιάς.

Μετά θα ξεκινήσουμε για ένα περίπατο και αφού διασχίσουμε κατά μήκος το κεντρικό δρόμο του χωριού, θα ανηφορίσουμε προς την ορεινή πλευρά του. Στη μία στάση που θα κάνουμε, θα μας αναφέρει ιστορικά στοιχεία από το χωριό, ο ξεναγός μας από το Πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

Στο τέλος του κυκλικού μας περιπάτου (συνημμένα μπορείτε να δείτε σε φωτογραφία την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε), θα δούμε την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα που είναι εκκλησία του 15ου αιώνα και σήμερα έχει τη μορφή μικρού παρεκκλησιού. Κάτω από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας υπάρχει θειούχος πηγή απ’ όπου αναδεύεται νερό.

Μόλις τελειώσει η ξενάγηση μας στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, σε αίθουσα συνεστιάσεων που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία (ιδιοκτησίας του κ. Σπύρου Βερτζάγια) θα κόψουμε την κουλούρα της παρέας μας η οποία είναι προσφορά του φίλου μας αρτοποιού Παύλου Κυβετού. Σε αυτόν ή αυτή που θα τύχει το «εύρημα» θα λάβει ένα δώρο-προσφορά από το φίλο της παρέας μας κ. Άκη Λαδικό.

Θα επακολουθήσει στην ίδια αίθουσα συνεστιάσεων, ένα κέρασμα με κρασί από τον κ. Σπύρο Βερτζάγια και η συνέχεια επί της οθόνης…

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Σπύρο Βερτζάγια για τις προσφορές του (δωρεάν είσοδο και ξενάγηση στο μουσείο, προσφορά της αίθουσας εστιατορίου του για να κόψουμε τη κουλούρα μας, κέρασμα με κρασί για όλη τη παρέα), όλα τα παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου των Πηγαδακίων για τη φιλοξενία στο χωριό τους, για τη χάραξη της διαδρομής και την ξενάγηση που θα μας κάνουν, τον Παύλο Κυβετό για την προσφορά του με κουλούρες για όλη τη παρέα, τον Άκη Λαδικό για την προσφορά του που κάνει στον φίλο ή φίλη που θα τύχει το εύρημα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου, κατευθυνόμαστε προς την οδό Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία προς το Γαϊτάνι.

Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκα (Αγγερικό), Άγιο Δημήτριο, Σκουλικάδο, Πηγαδάκια.

Μόλις φτάσουμε στο ύψος που βρίσκεται το χωριό Πηγαδάκια θα συναντήσουμε μια μεγάλη επιγραφή που θα μας αναφέρει να στρίψουμε αριστερά προς το Βερτζάγειο μουσείο και αφού στρίψουμε, στα 700 μέτρα περίπου πάνω στο δρόμο, θα συναντήσουμε το μουσείο που θα είναι το σημείο συνάντησης μας.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.

Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00