Φεβρουάριος, 2020

κυρ09φεβ11:00Καμπίσια πεζοπορία στον Αγ. ΔημήτρηΚατηγορία:Περίπατος

Άγιος Δημήτρης, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε πεζοπορία σε ένα μικρό παραδοσιακό χωριό δυτικά της Ζακύνθου, τον Άγιο Δημήτρη, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το κέντρο της κοινότητας Αγ. Δημητρίου. Η απόσταση που θα διανύθεί είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και όλη η πεζοπορία είναι πολύ εύκολη χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες. Στο τέλος της πεζοπορίας θα κόψουμε την κουλούρα.

Συνάντηση στις 11 έξω από την κεντρική εκκλησία και το πολιτιστικό κέντρο της τοπικής κοινότητας.

 

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό δυτικά της Ζακύνθου. Το χωριό πήρε το όνομά του από την εκκλησία που υπάρχει εκεί και χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Ο Άγιος Δημήτρης, δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου, είναι καμπίσιος οικισμός με 531 κατοίκους (και μαζί με τον οικισμό Δράκα έχει 615 κατοίκους), γνωστός από το 1509. Οφείλει το όνομά του στον ομώνυμο ναό με εντυπωσιακό, ψηλό καμπαναριό, που χρονολογείται από το 1910 και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, κοντά στην πλατεία. Ο ναός στο εσωτερικό του περιέχει έργα τέχνης παλαιότερα και νεότερα. Κάτω από το γυναικωνίτη υπάρχει σημαντικό έργο λαϊκής τέχνης που απεικονίζει λιτανεία στο χωριό, έργο ανώνυμου ζωγράφου των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα. Το χωριό έχει λαϊκή παράδοση στο θέατρο με ομιλίες και στη μουσική με αρέκιες.

Ξεκινώντας την πεζοπορία μας θα κατευθυνθούμε προς την κοινότητα της Αγίας Μαρίνας και σε 700 μέτρα περίπου, θα βρεθούμε στο λόγγο του Λαλώτη. Ο λόγγος αυτός δημιουργήθηκε στις αρχές του 1900 από τον συμβολαιογράφο Λαλώτη (το αρχείο του βρίσκεται στο σημερινό συμβολαιογραφείο του κ. Ζαμπάτη). Ο γιός του συμβολαιογράφου Λαλώτη ήταν ο αείμνηστος Νίκος Λαλώτης που ήταν γνωστός για τις οικολογικές του ευαισθησίες, την λατρεία που έτρεφε για το περιβάλλον και την Ζάκυνθο και ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από λίγα χρόνια.

Στη συνέχεια της πεζοπορίας μας θα βρεθούμε στο λόγγο του Μαστραντώνη με την υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Ζακύνθου. Η πεζοπορία μας θα διασχίσει ελαιώνες, αμπέλια, πράσινο καμπίσιο περιβάλλον με αρώματα της Ζακυνθινής φύσης. Προχωρώντας θα διασχίσουμε την περιοχή Καβούρου που είναι πνιγμένη στις ελιές και στα περιβόλια και κατόπιν θα φτάσουμε στη περιοχή Μεσαλά. Εκεί υπήρχε το αρχοντικό του Κόντε Μεσαλά, το οποίο χρησιμοποιούσε σαν καλοκαιρινή κατοικία. Σώζονται ερείπια του αρχοντικού και της ιδιωτικής του εκκλησίας τα οποία θα δούμε. Το κτήμα είχε έκταση 500 στρέμματα και αγοράσθηκε το 1925 από την οικογένεια Πέττα. Στην είσοδο του κτήματος, υπήρχε το περίφημο ξέπορτο όπου κρεμόταν ένα μεγάλο κουλούρι. Όποιος πιανόταν από αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, είχε ασυλία από τους πάντες και δεν τιμωρείτο γιατί τον προστάτευε ο Μεσαλάς.

Η πεζοπορία μας θα επιστρέψει στην αφετηρία της διαδρομής μας από τον αγροτικό δρόμο Παλιόρουγα. Με την επιστροφή μας θα κατευθυνθούμε στο πολιτιστικό κέντρο τους Αγ. Δημητρίου όπου οι κοπέλες του χωριού από την παρέας μας θα μας έχει ένα κέρασμα και η οικογένεια Σταμίρη (που τραγουδούσαν στη ταβέρνα Αρέκια) θα τραγουδήσει για την Παρέα μας.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και όλη η πεζοπορία είναι πολύ εύκολη χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες.

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο σημείο συνάντησης μας ώστε να μεταβούν με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.

Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας και Άγιος Δημήτριος.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00