Δεκέμβριος, 2018

κυρ09δεκ11:00Ιστορικός περίπατος στην πόληΜουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης, Πλατεία Σολωμού, Ζάκυνθος ΠόληΚατηγορία:Περίπατος

Μουσείο Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Τέχνης Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο στις μνήμες και στα σοκάκια της πόλης μέσα από διηγήσεις και ξεναγήσεις, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Συνάντηση στις 11 πμ. στο Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στη πλατεία Σολωμού στο οποίο θα γίνει ξενάγηση από το προσωπικό του μουσείου με δωρεάν είσοδο. Το μουσείο κάθε Κυριακή είναι κλειστό και θα ανοίξει μόνο για την παρέα προκειμένου να γίνει η ξενάγηση.

Μετά από την ξενάγηση στο μουσείο, ο περίπατος θα ξεκινήσει έχοντας ως ξεναγό έναν άνθρωπο ερευνητή και γνώστη της ιστορίας και παράδοσης της Ζακύνθου, τον κ. Γιάννη Δεμέτη (πρώην διευθυντή του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων), με πρώτο σταθμό το μέρος τείχους ελληνιστικής περιόδου (λίγα χρόνια πριν την εμφάνιση του Χριστού) που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης. Θα κατηφορίσουμε προς την πλατεία Κάλβου όπου υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των γερόντων στην οποία είχε βαπτιστεί ο Αντρέας Κάλβος. Στα τέλη του 15ου αιώνα η εκκλησία συνόρευε με την θάλασσα και σήμερα από την επιβλητική και μεγαλόπρεπη εκκλησία, έχουν μείνει μόνο ελάχιστες πέτρες. Αφού ανέβουμε λίγα σκαλοπάτια θα βρεθούμε στο Κοργιαλό, στη περιοχή της πόλης όπου υπήρχαν πολλές πηγές με πόσιμο νερό (τη περιοχή την λέγανε Κεραμιδάκι). Περνώντας από ένα μικρό καντούνι θα καταλήξουμε να ανηφορίζουμε τη Στράντα Γιουστινιάνα η Σαρτζάδα (παλιό πέτρινο μονοπάτι που συνέδεε τη πόλη με το Κάστρο) και κάνοντας μια στάση θα δούμε το χώρο της Αγίας Άννας στη Σαρτζάδα (εκκλησία χτισμένη το 1701 από την οποία δεν έχει απομείνει τίποτα). Στο οικόπεδο της έχουν βρεθεί τμήματα Ελληνιστικού τείχους.

Στο δρόμο για την εκκλησία της Πικριδιώτισσας θα συναντήσουμε αυλές με λουλούδια, ανήλια σκαλοπάτια του δρόμου, στενά σοκάκια και όσο ανεβαίνουμε υπέροχη θέα. Φτάνοντας στην εκκλησία της Πικριδιώτισσας, εκκλησία που πήρε το όνομα της από τον ιερωμένο και συμβολαιογράφο Πικρίδη θα θαυμάσουμε πανοραμικά τη πόλη και τη κολόνα Δωρικού τύπου που επέχει χρέη Φανοστάτη η οποία αν συνδυάσουμε τα αναφερόμενα από τον ιστορικό Παναγιώτη Χιώτη ότι υπήρχε στην αρχαιότητα σε αυτή τη θέση αρχαιοελληνικός ναός του Βάκχου μάλλον προέρχεται από αυτόν.
Μεταβαίνοντας προς την πλατεία της Μπόχαλης θα περάσουμε από τα ερείπια του Αγίου Δημήτρη του Κανίση. Αφού μιλήσουμε στην πλατεία της Μπόχαλης για τις ευρισκόμενες κολώνες που υπάρχουν εντός αυτής, θα κατηφορίσουμε από τα πλάγια ή κοντή για να βρεθούμε στην αρχή της διαδρομής μας.

Η πεζοπορία δεν έχει δυσκολίες και η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

 

Ιστορικός περίπατος στην πόλη

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00

Τοποθεσία

Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης

Πλατεία Σολωμού, Ζάκυνθος Πόλη