Δεκέμβριος, 2016

κυρ11δεκ(δεκ 11)11:00Ιστορικός περίπατος στις μνήμες και στα σοκάκια της πόληςΚατηγορία:Περίπατος

Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν ιστορικό περίπατο στις μνήμες και στα σοκάκια της πόλης της Ζακύνθου, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.
Θα περιπλανηθούμε στα ιστορικά αποτυπώματα των κατοίκων της πόλης μέσα από διηγήσεις, ξεναγήσεις και ένα όμορφο περίπατο στις πλαγιές της πόλης.

 

Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στο Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στη πλατεία Σολωμού στο οποίο θα γίνει ξενάγηση από τον υπάλληλο του μουσείου Παναγιώτη Κλαυδιανό.

Κανονικά, κάθε Κυριακή το μουσείο είναι κλειστό και θα ανοίξει μόνο για την παρέα μας προκειμένου να ξεναγηθούμε. Γι’ αυτό και η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» ευχαριστεί την διευθύντρια του μουσείου κ. Μερκούρη τόσο για την απόφαση της να ανοίξει το μουσείο αυτή τη Κυριακή όσο και για τη δωρεάν είσοδο και ξενάγηση σε αυτό. Επίσης τον κ. Κλαυδιανό ο οποίος προσφέρθηκε να ξεναγήσει την ομάδα στο μουσείο σε μη εργάσιμη ημέρα.

Βυζαντινό Μουσείο Ζάκυνθος

Μπαίνοντας στο Βυζαντινό Μουσείο η ματιά μας θα αιχμαλωτιστεί από τη μακέτα της χώρας της Ζακύνθου πριν το σεισμό του 1953 βασισμένη σε φωτογραφίες του 1934 και είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες να δούμε πως ακριβώς ήταν η πόλη της Ζακύνθου. Στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται επίσης έργα ζωγραφικής του 18ου αιώνα από ζωγράφους που άφησαν εποχή όπως ο Δοξαράς και οι Ζακυνθινοί Κουτούζης και Καντούνης καθώς και έργα της κρητικής, επτανησιακής και ζακυνθινής ζωγραφικής καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα από την μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

 

Μετά από την ξενάγηση στο μουσείο, θα ξεκινήσουμε το περίπατο μας έχοντας ως ξεναγούς δύο ανθρώπους ερευνητές και γνώστες της ιστορίας και παράδοσης της Ζακύνθου, τον κ. Γιάννη Δεμέτη και κ. Μαρία Σιδηροκαστρίτη, με πρώτο σταθμό το μέρος τείχους ελληνιστικής περιόδου (λίγα χρόνια πριν την εμφάνιση του Χριστού) που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης. Θα κατηφορίσουμε προς την πλατεία Κάλβου όπου υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των γερόντων στην οποία είχε βαπτιστεί ο Αντρέας Κάλβος. Στα τέλη του 15ου αιώνα η εκκλησία συνόρευε με την θάλασσα και σήμερα από την επιβλητική και μεγαλόπρεπη εκκλησία, έχουν μείνει μόνο ελάχιστες πέτρες. Αφού ανέβουμε λίγα σκαλοπάτια θα βρεθούμε στο Κοργιαλό, στη περιοχή της πόλης όπου υπήρχαν πολλές πηγές με πόσιμο νερό (τη περιοχή την λέγανε Κεραμιδάκι). Περνώντας από ένα μικρό καντούνι θα καταλήξουμε να ανηφορίζουμε τη Στράντα Γιουστινιάνα η Σαρτζάδα (παλιό πέτρινο μονοπάτι που συνέδεε τη πόλη με το Κάστρο) και κάνοντας μια στάση θα δούμε το χώρο της Αγίας Άννας στη Σαρτζάδα (εκκλησία χτισμένη το 1701 από την οποία δεν έχει απομείνει τίποτα). Στο οικόπεδο της έχουν βρεθεί τμήματα Ελληνιστικού τείχους.

Σοκάκι Ζάκυνθος

Στο δρόμο για την εκκλησία της Πικριδιώτισσας θα συναντήσουμε αυλές με λουλούδια, ανήλια σκαλοπάτια του δρόμου, στενά σοκάκια και όσο ανεβαίνουμε υπέροχη θέα.

Φτάνοντας στην εκκλησία της Πικριδιώτισσας, εκκλησία που πήρε το όνομα της από τον ιερωμένο και συμβολαιογράφο Πικρίδη θα θαυμάσουμε πανοραμικά τη πόλη και τη κολόνα Δωρικού τύπου που επέχει χρέη Φανοστάτη η οποία αν συνδυάσουμε τα αναφερόμενα από τον ιστορικό Παναγιώτη Χιώτη ότι υπήρχε στην αρχαιότητα σε αυτή τη θέση αρχαιοελληνικός ναός του Βάκχου μάλλον προέρχεται από αυτόν.
Μεταβαίνοντας προς την πλατεία της Μπόχαλης θα περάσουμε από τα ερείπια του Αγίου Δημήτρη του Κανίση. Αφού μιλήσουμε στην πλατεία της Μπόχαλης για τις ευρισκόμενες κολώνες που υπάρχουν εντός αυτής και όσοι αντέχουν θα μπορέσουμε να κλείσουμε την Κυριακή μας με ένα όμορφο περίπατο στη φύση, κατηφορίζοντας από τα πλάγια ή κοντή για να βρεθούμε στην αρχή της διαδρομής μας.

Δάσος Ζάκυνθος

Υπολογίζουμε ότι με τις στάσεις θα κάνουμε περίπου 2 ώρες. Η πεζοπορία δεν έχει δυσκολίες και η απόσταση που θα διανύσουμε δεν είναι μεγάλη.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Save

Save

Save

Ώρα

Κυριακή 11:00