Μάρτιος, 2017

κυρ12μαρ(μαρ 12)11:00Ιστορική και φυσιολατρική πεζοπορία σε Μπόχαλη και ΑκρωτήριΚατηγορία:Περίπατος

Μπόχαλι, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια μοναδικής ομορφιάς ιστορική και φυσιολατρική πεζοπορία σε Μπόχαλη και Ακρωτήρι, την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017.
Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στο Σταυρό της Μπόχαλης.

 

“Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από μια ξενάγηση στο Λόφο του Στράνη από τον Νίκο Μπιάζη γνωστό ζωγράφο-αγιογράφο και άνθρωπο της παράδοσης, ο οποίος θα μας αναφέρει τα στοιχεία έμπνευσης του Διονυσίου Σολωμού για την γραφή του εθνικού ύμνου καθώς και την σχέση των οικογενειών Στράνη και Σολωμού.

Σε απόσταση σχεδόν αναπνοής από το λόφο του Στράνη βρίσκεται η είσοδος του κτήματος «Πιριπιμπί» και το οποίο θα επισκεφθούμε. Για την επίσκεψη μας εξασφαλίσαμε ειδική άδεια μιας και όλη η κοιλάδα είναι ιδιωτική που ανήκε στην οικογένεια Χρυσοπλεύρη και τώρα ανήκει στην οικογένεια Κατεβάτη. Το κτήμα-περιβόλι είναι ένα παραδεισένιο τοπίο με αρχιτεκτονήματα από αλέες, με εξωτερικά πέτρινα στριφτά σκαλοπάτια, με πλήθος οπορωφόρων δέντρων, καστανιές, φιστικιές, ελιές και πολλά λουλούδια. Στο αρχοντικό του περιβολιού (είχε κτιστεί από τον αρχιτέκτονα Bocher το 1765) είχε φιλοξενηθεί το καλοκαίρι του 1813 η βασίλισσα της Νεαπόλεως Καρολίνα και η οποία είχε τις καλύτερες αναμνήσεις της από τη παραμονή της στην έπαυλη της Ζακύνθου. Η ιστορική ξενάγηση του χώρου θα γίνει από την ερευνήτρια και άνθρωπο της παράδοσης Μαρία Σιδηροκαστρίτη ενώ η ξενάγηση της φύσης θα γίνει από το δασολόγο Δημήτρη Δήμο. Μιας που θα είναι μια σπάνια εμπειρία η επίσκεψη μας σε αυτό το ιδιωτικό περιβόλι (το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρη τη λαγκαδιά περίπου 40 στρέμματα) και όσοι είναι λάτρεις της πράσινης φύσης θα κατενθουσιαστούν. 

Μπόχαλι, Ζάκυνθος

Μετά από την εμπειρία που θα έχουμε στο περιβόλι «Πιριπιμπί» θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προς την περιοχή Σπινέϊκα. Η ανηφόρα αυτή είναι μικρής έκτασης και βατή αλλά έχει αρκετή κλίση. Μετά από μια μεσαία απόσταση στην πράσινη φύση της περιοχής, θα επισκεφθούμε το λόγγο ή δάσος του Κομούτου. Ένας γραφικός λόγγος με πλούσια βλάστηση από πανύψηλα κυπαρίσσια φυτεμένα σε διπλή σειρά, κέδροι, καστανιές, πεύκα, βελανιδιές, τεράστιοι ευκάλυπτοι και λουλούδια που φυτρώνουν παντού. Πραγματικά ένας πανέμορφος τόπος. Ο Ντίνος Κονόμος αναφέρει ότι σε αυτό το Λόγγο υπήρχε ένας πύργος τον οποίον γκρέμισε ο Ιταλικός στρατός Κατοχής χρησιμοποιώντας το πέτρινο υλικό του για το χτίσιμο ενός οχυρού στου Τσιλιβή. Και μάλιστα αναφέρει πως έτσι χάθηκε ένα σπάνιο μεσαιωνικό μνημείο της Ζακύνθου. Η ξενάγηση μας στη φύση και στην ιστορία του χώρου θα γίνουν από τους προαναφερόμενους επιστήμονες.

Στην επιστροφή του περιπάτου μας θα περάσουμε από τον επονομαζόμενο «Λευκό οίκο» και μετά θα προχωρήσουμε με μια σύντομη ξενάγηση στην έπαυλη του Σαρτζίντ στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η κατασκήνωση της καθολικής εκκλησίας. Η έπαυλη Σάρτζιντ κτίστηκε αρχικά επί βενετοκρατίας αλλά την μεγάλη της ακμή την γνώρισε στα χρόνια των Άγγλων σαν κοσμικό και πολιτικό κέντρο της εποχής.

Ο περίπατος μας θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή στην αρχή του περιπάτου μας εκτός αν προταθεί για συνέχεια κάτι άλλο…

Η απόσταση που θα περπατήσουμε είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και εκτός από την ανηφόρα στο κτήμα Πιριπιμπί, δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.

 

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Save

Ώρα

Κυριακή 11:00