Φεβρουάριος, 2017

σαβ18φεβ(φεβ 18)21:00Φον Δημητράκης | Θεατρική Σκηνή ΖακύνθουΠολιτιστικό Κέντρο Σαρακινάδου, ΣαρακινάδοΚατηγορία:Θέατρο

Φον Δημητράκης | Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου 04/02/17

Λεπτομέρειες

Φον Δημητράκης | Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου 04/02/17Η Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου παρουσιάζει την κωμωδία «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά, από το Σάββατο 4 ως την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, ώρα 21:00, στο θέατρο Σαρακηνάδου.

Ένα ιδιαίτερα επίκαιρο έργο, ένα αλληγορικό θεατρικό κείμενο με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, γραμμένο το 1946, την περίοδο του Εμφυλίου.

 

Δείτε εικόνες από την πρεμιέρα.

 

Σκηνοθεσία: Κωσταντής Μουζάκης

Ζωή στους μοναδικούς χαρακτήρες του Δ. Ψαθά θα δώσει ένα δυνατό cast ηθοποιών, απαρτιζόμενο τόσο από επαγγελματίες, όσο και από ερασιτέχνες ηθοποιούς με μεγάλη εμπειρία στο θέατρο:

Νίκος Ζώντος
Όλγα Παρασκευοπούλου
Λία Ευαγγελίδου
Γιώργος Κορφιάτης
Γιώργος Καραγεώργος
Αλεξάνδρα Duzevic
Αλέξανδρος Πασχάλης
Σωτηρία Νικολαΐδου
Παυλίνα Πέττα
Λουκάς Ιωσηφίδης
Σπύρος Ζουρμπάνος

 

Ο «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά είναι μια σπαρταριστή κωμωδία χαρακτήρων με σαφείς πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Γράφτηκε μέσα στην περίοδο της Κατοχής και ανέβηκε στην περίοδο του Εμφυλίου, από τον Αιμίλιο Βεάκη και τον θίασο του, τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» το 1946.
Το πάντα επίκαιρο θέμα της «πλανεύτρας» εξουσίας, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας και το δίλημμα μεταξύ συνείδησης και συμφέροντος, όλα τίθενται και διακωμωδούνται μέσα από το κείμενο του Ψαθά.

 

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας της Κατοχής του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας αποτυχημένος και δειλός πολιτευτής, ο οποίος μέσα σ΄αυτήν την περίοδο, βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να γίνει υπουργός, συνεργαζόμενος, όμως, με τους Γερμανούς. Μέσα στο σπίτι του και πίσω από την πλάτη του επικρατούν αντίθετες τάσεις. Η οικογένειά του αποτελείται από πατριώτες: ο γιος του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του λαμβάνει ενεργό μέρος στην αντίσταση, ενώ ο αδερφός του ο Λεωνίδας, δάσκαλος στο επάγγελμα και αγωνιστής, ανοίγει μέσα στην Κατοχή μπακάλικο, απ’ όπου διακινεί στα κρυφά πολεμοφόδια στους αντάρτες του βουνού. Την ίδια στιγμή, ο Δημητράκης καμαρώνει για την υπουργική του καρέκλα.

 

«Τύποι προδοτών υπάρχουν πολλών λογιών», γράφει ο Δημήτρης Ψαθάς για τον ήρωά του. «Ο Φον Δημητράκης δεν είναι ο στυγνός προδότης που τραβά τον δρόμο του με πλήρη συνείδηση του έργου του. Είναι ο κωμικοτραγικός Ρωμιός πολιτικάντης που τους ειρηνικούς καιρούς απέτυχε και γελοιοποιήθηκε οικτρά ζητώντας την ψήφο του λαού, κι όμως τον καίει πάντα ο καημός ν’ ανέβει. Έναν τέτοιο τύπο είχα υπ’ όψιν μου πάντα ν’ ανεβάσω στη σκηνή. Τοποθετώντας τον μέσα στην Κατοχή, είχα την ευκαιρία να τον αναπτύξω και να τον φωτίσω, γιατί τους ανθρώπους αυτούς, που τον καιρό της ελεύθερης ζωής αποδοκίμασε και γελοιοποίησε ο λαός, ήρθε ν’ αποζημιώσει η ‘μεγάλη ευκαιρία’ που παρουσιάστηκε. Τα υπουργεία, τις νομαρχίες και τους δήμους τα καβαλούσε ο καθένας, αρκεί να ήταν πρόθυμος να πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο. Την πουλήσανε πολλοί που τους έκαιγε ο καημός της εξουσίας. Πρόσωπα απίθανα και γελοία χίμηξαν στ’ αξιώματα, την ώρα που ο Ελληνικός λαός αγωνιζότανε τον υπέρτατο αγώνα για τη λευτεριά του…».

 

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

Κρατήσεις εισιτηρίων: τηλ. 2695061343

 

Ώρα

Σάββατο 21:00

Τοποθεσία

Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακινάδου

Σαρακινάδο