Μάρτιος, 2019

κυρ31μαρ10:00Έξοδος στη κοινότητα | ΣκασιαρχείοΞενοπούλειος Παιδική Βιβλιοθήκη, Γαΐτα 5, Ζάκυνθος Πόλη

Παιδαγωγική ομάδα Σκασιαρχείο

Λεπτομέρειες

«Έξοδος στη κοινότητα» (τάξη, αυλή, κοινότητα) με την παιδαγωγική ομάδα “Σκασιαρχείο” στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, ώρα 10:00-12:30.

Για εκπαιδευτικούς, με προεγγραφή.

 

Η παιδαγωγική ομάδα «το ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟΠειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της Κοινότητας» συγκεντρώνει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικούς από τους χώρους της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός της είναι η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και προτάσεων για ένα δημόσιο σχολείο ελεύθερο, ανοιχτό και συνεργατικό, ένα σχολείο-κοινότητα όπου οι τεχνικές του Σελεστέν Φρενέ, η κριτική και η θεσμική παιδαγωγική βρίσκουν τη θέση τους. Τα πρώτα βήματα της αρχικής ομάδας των εκπαιδευτικών ξεκίνησαν το 2012 με πολλές εκδηλώσεις κυρίως σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας για τη διάδοση της συνεργατικής παιδαγωγικής.
Ο μεγάλος Γάλλος παιδαγωγός Σελεστέν Φρενέ (1896-1966), το έργο του οποίου είναι συνδεδεμένο με τη δημιουργία ενός δημοκρατικού σχολείου για τα παιδιά του λαού, εισήγαγε παιδαγωγικές καινοτομίες και εκπαιδευτικές τεχνικές που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας και την φιλοσοφία του παραδοσιακού σχολείου και διατηρούν στο ακέραιο, ακόμη και τώρα, την αξία τους. Το σχολείο Φρενέ είναι ένα σχολείο της εργασίας, της πειραματικής έρευνας, της ελεύθερης έκφρασης των παιδιών, της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων τους. Το Κίνημα του Μοντέρνου Σχολείου που βασίζεται στις ιδέες και πρακτικές του Φρενέ (αλλά και συντρόφων του όπως η Ελίζ Φρενέ, ο Φερνάν Ουρύ, ο Πιερ Λαφίτ κ.ά.) έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Μέθοδοι όπως το σχολικό τυπογραφείο, η σχολική αλληλογραφία, τα δημιουργικά εργαστήρια καθώς και δημοκρατικοί θεσμοί όπως το Συμβούλιο της τάξης και ολόκληρου του σχολείου εφαρμόζονται πια σε χιλιάδες σχολεία.

 

Επειδή οι θέσεις στη δράση αυτή είναι περιορισμένες, χρειάζεται η προεγγραφή* σας στο τηλ. της βιβλιοθήκης 2695045078.
* Η προεγγραφή σημαίνει να τηλεφωνήσετε για την θέση σας στη δράση και αν σε περίπτωση δεν συμμετάσχετε να την ακυρώσετε έγκαιρα για να μπορέσει να έρθει κάποιος άλλος

Ωράριο: 09:00-12:00 & 17:00-20:00

Ώρα

Κυριακή 10:00

Τοποθεσία

Ξενοπούλειος Παιδική Βιβλιοθήκη

Γαΐτα 5, Ζάκυνθος Πόλη