Μαΐου, 2018

σαβ12μαι20:00Επικούρεια ΦιλοσοφίαΠνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, Πλατεία Σολωμού, Ζάκυνθος ΠόληΚατηγορία:Εκδηλώσεις

Επίκουρος

Λεπτομέρειες

Εκδήλωση για την Επικούρεια Φιλοσοφία και τον άγνωστο αλλά κορυφαίο φιλόσοφο της Αρχαίας Ελλάδας, τον Αθηναίο Επίκουρο, στο Πνευματικό Κέντρο, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 20:00.

Θα χαιρετήσουν και θα προλογίσουν την εκδήλωση οι Ζακυνθινοί Αντώνιος Ανδρεώλας (καθηγητής) και Ντένης Μαλαπέτσας (συγγραφέας). Θα μιλήσουν απ’ τον Επικούρειο Κήπο των Αθηνών ο Μπάμπης Πατζόγλου (συγγραφέας) και ο Θανάσης Γιαπιτζάκης (δημοσιογράφος).

Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη

 

Ο Επίκουρος έζησε στην εποχή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, τότε που η πόλη του, η Αθήνα, είχε στερημένες τις ελευθερίες της λόγω των Μακεδόνων και έκανε πρόταση διαφυγής από εκείνη την πολιτικο-κοινωνική κατάσταση. Πάνω σ’ αυτήν την πρόταση που λεγόταν «Λάθε Βιώσας» στήριξε το ηθικό μέρος της φιλοσοφίας του, αλλά παράλληλα ερεύνησε τα φυσικά φαινόμενα βρίσκοντας σημαντικές αλήθειες που τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα τον επιβεβαιώνουν.

Η Επικούρεια φιλοσοφία είναι μία προσωπική φιλοσοφία και μια φιλοσοφία της παρέας των φίλων. Δίνει οδηγίες στο πως θα περάσει την ζωή του ο καθένας ευχάριστα και με αυτάρκεια. Δέχεται την υλικότητα της ψυχής και επιπλέον μας μιλάει για το θάνατο, λέγοντάς μας ότι δεν θα τον συναντήσουμε ποτέ, γιατί όσο υπάρχουμε εμείς, δεν υπάρχει ο θάνατος. Κι όταν αυτός έρθει, δεν υπάρχουμε εμείς.

Ώρα

Σάββατο 20:00

Τοποθεσία

Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου

Πλατεία Σολωμού, Ζάκυνθος Πόλη