Αυγούστου, 2016

πεμ18αυγ(αυγ 18)20:00παρ26(αυγ 26)15:00Έκθεση φωτογραφίας του Μπάμπη ΚουγεμήτρουΠύργος Δομενεγίνη, ΑργάσιΚατηγορία:Έκθεση

Ζάκυνθος - Έκθεση φωτογραφίας του Μπάμπη Κουγεμήτρο 18/08/16

Λεπτομέρειες

Μπάμπης Κουγεμήτρος – Late Night Tales. Έκθεση φωτογραφίας του Αθηναίου φωτογράφου διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου στον Πύργο Δομενεγίνη, στο Αργάσι.

Διάρκεια έκθεσης:
Πέμπτη 18 – Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
Ώρες 08:00 πμ – 3:00 μμ

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 18 Αυγούστου ώρα 8 μμ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου γιορτάζει την πενσέληνο του Αυγούστου το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας, με συναυλία από την Filokalia Romana.

 

Ο Μπάμπης Κουγεμήτρος γενήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2006 παρακολούθησε το σεμινάριο του Πλάτωνα Ριβέλλη. Το 2012 πήρε μέρος στο Athens Photo Festival με την ατομική έκθεση “Edgelands” και το 2013 με την ομαδική “Τα Όρια της Πόλης”. Έχει διδάξει φωτογραφία στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων “Ωρίων” της ΕΨΥΠΕ και από το 2014 διδάσκει στο Κέντρο Ημέρας “Πλοήγηση”.

 

“Οι εικόνες αυτές είναι το αποτέλεσμα της περιπλάνησής μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε τόπους και περιοχές, κυρίως της Αττικής, που ορίζονται στη ζώνη ανάμεσα στα όρια της πόλης και της υπαίθρου. Πρόκειται για τοπία ασαφή ως προς τα χαρακτηριστικά τους, διαρκώς μεταβαλλόμενα και -γι’ αυτό- ασήμαντα και άνευ αισθητικής αξίας στην συνείδηση πολλών.
Αυτή τη φορά δραπέτευσα από το κέντρο της πόλης, από τη φαντασμαγορία του πλήθους και της αέναης κινητικότητάς του, αυτή τη φορά έστρεψα τη ματιά και το φακό μου στις απολήξεις αυτής της πόλης, εκεί όπου το θεαματικό γεγονός και η φαντασμαγορία αργοσβήνουν και στο τέλος χάνονται μέσα στη θαμπή και άναρχη βλάστηση.
Εγκατέλειψα τον κεντρικό οδικό άξονα, ακολούθησα δρόμους πιο περιφερειακούς, ένα αχαρτογράφητο οδικό δίκτυο, το οποίο απλώνεται σα δίχτυ, ατο αττικό λεκανοπέδιο και ενώνει αραιοκοκατοικημένες περιοχές, βιομηχανικές ζώνες και πάσης φύσεως αυτοσχέδια παραπήγματα. Είναι οι στενοί και ασήμαντοι αυτοί δρόμοι που παίρνουμε, όταν έχουμε κάνει λάθος.

Η γοητεία αυτής της νυχτερινής περιπλάνησης στα όρια της πόλης έγκειται στο γεγονός ότι εκεί κανείς συναντά πάντα κάτι άλλο από αυτό που ψάχνει. Συναντά μια καλά κρυμμένη ανθρώπινη παρουσία, που άλλοτε την προδίδουν τα ίχνη της παραβατικότητας και άλλοτε αυτά του παιχνιδιού. Η φωτογράφηση με τρίποδο, οι αργοί χρόνοι έκθεσης, μεταφορικά και κυριολεκτικά, μου έδωσαν την ευκαιρία να εξερευνήσω τι συμβαίνει εκεί που δε συμβαίνει τίποτα.

Η νυχτερινή περιπλάνηση σε αυτούς τους τόσο κοντινούς στην ΑΘήνα τόπους, μα και τόσο αχαρτογράφητους, εκτός των άλλων μου έθεσε εκ νέου το ερώτημα του τι είναι ωραίο και τι άσχημο, τι σημαντικό και τι ασήμαντο και εν τέλει τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν τόπο ή μια πόλη, το καλά διαμορφωμένο για λόγους τουριστικούς κέντρο της ή οι άναρχες και διαρκώς μεταβαλλόμενες εστίες στα όριά της.”

Μπάμπης Κουγεμήτρος

 

Ώρα

Πέμπτη 20:00 - Παρασκευή 15:00

Τοποθεσία

Πύργος Δομενεγίνη

Αργάσι