Ιανουάριος, 2020

κυρ19ιαν11:00Διάσχιση του Σκοπού από το Αργάσι μέχρι το ΚαλαμάκιΠεζοποριαΚατηγορία:Περίπατος

Σκοπός, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε πεζοπορία σε ένα γνώριμο βουνό-μπαλκόνι κοντά στη πόλη, τον Σκοπό, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.

Συνάντηση στις 11 έξω από την μικρή εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου στα ορεινά του Αργασίου που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο από την διασταύρωση της επαρχιακής οδού Αργασίου-Βασιλικού

 

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από τα ορεινά σημεία του Αργασίου και ουσιαστικά από τους πρόποδες του βουνού.

Ένα βουνό με 3.000 χρόνια ιστορία είναι ο αρχαίος Έλατος και ο νεότερος Σκοπός ή μπελβεντέρε όπως τον έλεγαν οι Ενετοί. Ένα βουνό ιδιότυπης φυσικής ομορφιάς και γοητείας, άγρυπνος φρουρός και σύντροφος της πολιτείας του Αιγιαλού. Η παρουσία του όγκου και του σχήματος του βουνού αιχμαλωτίζει αισθητικά και θρονιάζεται για πάντα στην ψυχή. Επίσης, ιερός τόπος αφιερωμένος από τους αρχαίους Ζακυνθινούς στη θεότητα της Αρτέμιδος. Εδώ κατά την μυθολογία κατοικούσε η θεά Άρτεμις και γι’ αυτό ναοί και άλση της ίδιας υπήρχαν άλλοτε ανάμεσα σε πυκνά δάση ελάτων που αγκάλιαζαν από κάθε πλευρά το βουνό. Ύστερα από την Αρτέμιδα το βουνό αφιερώθηκε στη λατρεία της Παναγίας. Επίσης μια άλλη γνωστή ονομασία του σκοπού κατά τον Μεσαίωνα ήταν και Ιερουσαλήμ. Αυτή η ονομασία αποτυπώνεται σε πολλούς χάρτες εποχής.
Η πεζοπορία μας θα συνεχιστεί μέσα σε ανηφορικές και κατηφορικές πλαγιές του βουνού ενώ θα κάνουμε μια στάση στα ανενεργά λατομεία του Μιχαηλίδη. Η θέση των λατομείων ονομάζεται Άσπρα πανιά διότι άσπριζε ο γύψος ανάμεσα από τους θάμνους. Η παράδοση λέει πως κάποτε στην γιορτή του Αι-Γιαννιού, ημέρα αργίας, μια χωρική που κατοικούσε πιο κάτω, σε παλιό οικισμό που σήμερα δεν υπάρχει, έπλυνε τα ρούχα της και πήγε να τα απλώσει στον ήλιο στο βουνό. Μια γειτόνισσα της είπε ότι είναι μεγάλη αμαρτία του Αι-Γιαννιού να απλώσει ρούχα, αυτή όμως δεν την άκουσε και το βράδυ που την αναζήτησαν βρήκαν την μπουγάδα και αυτή μαζί πετρωμένες στην πλαγιά του βουνού.

Προχωρώντας θα φτάσουμε στο ύψος του Βροντόνερου που ανήκει στη τοπική κοινότητα του Καλαμακίου. Το Βροντόνερο, βράχος που κατεβάζει πολλά νερά, είναι μία από τις πηγές του Σκοπού και βρίσκεται πίσω από το όρος Σκοπός. Στον 19ο αιώνα επιχειρήθηκε να αρδευτεί η πόλη από τα νερά του Βροντόνερου, αλλά η προσπάθεια απέτυχε γιατί τα νερά αποδείχθηκαν ακατάλληλα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας γύψου. Ακόμη λέγεται ως μύθος ότι στο Βροντόνερο υπάρχουν διάβολοι. Λέγανε ότι μόνο μέρα μπορεί να περάσει βάρκα από το μέρος αυτό γιατί όταν περνούσαν βάρκες έπεφταν πέτρες χωρίς να υπάρχει κανείς που να τις ρίχνει και έτσι πολλές φορές πνιγόντουσαν πολλοί άνθρωποι ή χτυπιόντουσαν από τις πέτρες που έπεφταν. Είπαν λοιπόν ότι κατοικούν εκεί οι διαβόλοι και έτσι ονομάστηκε «βροντόνερο».
Η πεζοπορία μας θα τερματιστεί στο ξενοδοχείο CRYSTAL στις ακτές του Καλαμάκι. Η πεζοπορική διαδρομή είναι 7 χιλιόμετρα περίπου και έχει δυσκολία στην απότομη ανηφόρα αλλά και στη συνεχόμενη κατηφόρα λόγω μονοπατιού που σε ορισμένα σημεία του γίνεται πετρώδες. Θα ξεκινήσουμε από υψόμετρο 115 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε ένα χιλιόμετρο θα βρεθούμε στα 373 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά τα επόμενα 6 χιλιόμετρα θα έχουμε κατήφορο για να φτάσουμε στην επιφάνεια της θάλασσας. Μπορείτε συνημμένα στις φωτογραφίες να διαπιστώσετε την μορφή του μονοπατιού.

Στο τέλος της διαδρομής θα υπάρχει λεωφορείο για να επιστρέψουμε στην αφετηρία της διαδρομής το οποίο μας το παραχώρησε δωρεάν χωρίς εισιτήριο ο Αντιδήμαρχος και διευθυντής οργάνωσης της εταιρείας ALKYONIS TRANSPORT κ. Χαράλαμπος Βαρβαρίγος και τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά του. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Σούλη για την επίλυση των προβλημάτων που είχαμε στη χάραξη της διαδρομής ώστε να είναι προσβάσιμη και ασφαλής.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο σημείο συνάντησης μας ώστε να μεταβούν με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.

Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την επαρχιακή οδό Αργασίου- Βασιλικού
2. Μετά από 4 χιλιόμετρα φτάνουμε στο κέντρο του Αργασίου και συγκεκριμένα στο κατάστημα του Ντερέκα.
3. Στρίβουμε δεξιά προς τα πάνω και σε 1,5 χιλιόμετρο είναι το σημείο συνάντησης

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00