Ιανουάριος, 2020

κυρ26ιαν11:00Δασική πεζοπορία στο Πάνω ΓύριΚατηγορία:Περίπατος

Πάνω Γύρι, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε πεζοπορία στην περιοχή Πάνω Γύρι, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020.

Η πεζοπορία θα διεξαχθεί σε μια δασική ορεινή περιοχή από όπου το οπτικό μας πεδίο θα απλωθεί και θα γαληνέψει πάνω από μια πράσινη και μπλε μακέτα του νησιού μας. Θα διασχίσουμε δασικές πράσινες ειδυλλιακές γωνιές, ανεμόμυλους, πετρώδη λιτά τοπία με θέα, σε μια περιοχή όπου συναντιούνται πευκοδάση και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση.

Συνάντηση στις 11 στη καρδιά του χωριού Γύρι και συγκεκριμένα έξω από το πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού.

 

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού Γύρι. Η ονομασία του χωριού προέρχεται, κατά τον Θωμόπουλο, από το ελληνικό ίωρος που σε παράφραση έγινε γώρος και μετέπειτα όρος δηλαδή ορεινό χωριό. Κατά άλλους προέρχεται από την αλβανική λέξη guri που σημαίνει πέτρα, βράχος. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή ότι προέρχεται από την ορεινή περιοχή της Τήνου με την ονομασία Γύρλα (υπάρχει εκεί το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Γύρλας) με παράφραση έγινε Γύρα και στη συνέχεια Γύρι. Όλα τα παραπάνω μας τα μεταφέρει ο Λεωνίδας Ζώης ενώ ο Βαρβιάνης υποστηρίζει ότι η ονομασία Γύρι προέρχεται από την παραφθορά της λέξης Υρία που ήταν η αρχαία ονομασία της Ζακύνθου. Με την τελευταία θεώρηση, υποστηρίζουν κάποιοι ότι το κέντρο της αρχαίας Υρίας βρισκόταν στη σημερινή τοποθεσία του χωριού Γύρι.
Ο οικισμός Γύρι στις 18/1/1866 προσαρτάται στο Δήμο Κοιλιωμένου ενώ στις 6/9/1866 ο Δήμος Κοιλιωμένου μετονομάζεται σε Δήμο Ναφθίων. Σήμερα το Γύρι είναι ένα χωριό του νομού Ζακύνθου με πληθυσμού 50 κατοίκων που βρίσκεται σε υψόμετρο 570 μέτρων και είναι ο ψηλότερος κατοικημένος οικισμός της νήσου. Είναι μικρός και μαζεμένος οικισμός, που διατηρεί, σε μεγάλο βαθμό, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Το Γύρι έχει μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία της πέτρας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και εδώ υπάρχουν ακόμη σπουδαίοι «μαστόροι τση πέτρας».

Ξεκινώντας για την πεζοπορία μας θα κατευθυνθούμε μετά από λίγα μέτρα, σε ένα αγροτικό-δασικό δρόμο όπου το πράσινο θα μας εντυπωσιάσει και θα μας εκπλήξει για την γαλήνη και την πραότητα του τοπίου. Στην αρχή της διαδρομής μας θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη προκειμένου να θαυμάσουμε και να ξεναγηθούμε στον ανεμόμυλο του Ρορού. Ο συγκεκριμένος ανεμόμυλος κτίσθηκε από τους αδελφούς Διονύσιο και Φίλιππο Γιακουμέλο, το χρονικό διάστημα μεταξύ 1838 και 1840, οι οποίοι ήταν και οι ιδιοκτήτες. Ανήκει στην κατηγορία με κατακόρυφη φτερωτή και δυνατότητα περιστροφής προς την κατεύθυνση του ανέμου και γενικότερα (όπως αναφέρει ο αείμνηστος καθηγητής Διονύσιος Ζήβας, στην εργασία του “Προβιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Ζάκυνθο”), στην κατηγορία του Μεσογειακού Μυλόπυργου με κυλινδρική κάτοψη και ελαφρά κεκλιμένη την εξωτερική πλευρά. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και τελευταίο μυλωνά κ. Αναστάσιο Γιακουμέλο ή Ρορός του Φίλιππα, η εξωτερική κλίση του μυλόπυργου ξεκινάει από τη θεμελίωση και από ότι είχε ακούσει μόνο στον συγκεκριμένο μύλο υπάρχει αυτή η κατασκευαστική λεπτομέρεια.

Σε μια μεσαία απόσταση από το ανεμόμυλο του Ρορού, θα δούμε ένα ακόμη ανεμόμυλο και κατόπιν αφού περιπλανηθούμε σε ήρεμα και δασικά τοπία, θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε (σε μια ήπια ανηφόρα) προς την Κακιά Ράχη. Το υψόμετρο της περιοχής είναι λίγο μικρότερο από το ψηλότερο σημείο της Ζακύνθου, τον Βραχίωνα και δικαίως θεωρείται η πιο θεαματική κορυφή του νησιού όπου βλέπεις όλο τον κάμπο του νησιού.
Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας από ένα αγροτικό δρόμο θα βρεθούμε από άλλο δρόμο στη καρδιά του χωριού. Εκεί ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού θα έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα για όλους τους πεζοπόρους.

Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και η πεζοπορία έχει μια πολύ ήπια ανηφόρα στα πρώτα 5 χιλιόμετρα (ξεκινάνε από 550 μέτρα υψόμετρο και μετά από 5 χιλιόμετρα θα βρεθούμε στα 650 μέτρα υψόμετρο) ενώ μετά θα έχει την αντίστοιχη ήπια κατηφόρα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.15 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο σημείο συνάντησης μας ώστε να μεταβούν με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.

Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία:
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο προς Γαιτάνι και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Μετά από 8 χιλιόμετρα συναντάμε μια διασταύρωση όπου υπάρχει επιγραφή με κατεύθυνση αριστερά προς Αγ. Μαρίνα και εκεί στρίβουμε αριστερά.
• Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Αγ. Μαρίνα ακολουθώντας τις επιγραφές και αφού διασχίσουμε το χωριό Αγ. Μαρίνα ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο Αγ. Μαρίνας – Αναφωνήτριας
• Μετά από 5 χιλιόμετρα απόστασης από το χωριό Αγ. Μαρίνα, θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση όπου θα στρίψουμε δεξιά προς Γύρι (δεν κατευθυνόμαστε αριστερά γιατί πηγαίνουμε προς Λούχα)
• Μετά από 2 χιλιόμετρα θα βρεθούμε στο σημείο συνάντησης στο κέντρο του χωριού.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00