Σεπτέμβριος, 2017

παρ08σεπ22:00Χαΐνηδες | ΠορτοκάλιΠολυχώρος Γεύσεων Πορτοκάλι, ΑργάσιΚατηγορία:Night Life

Χαΐνηδες

Λεπτομέρειες

Ζάκυνθος | Χαΐνηδες | Πορτοκάλι 08/09/17Οι Χαΐνηδες ζωντανά στον Πολυχώρο Γεύσεων Πορτοκάλι, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Η μουσική όμαδα Χαΐνηδες αποτελεί ένα ανοιχτό σύνολο, που ανακαλύπτει μουσικούς δρόμους από την Κρήτη ως τη Μικρασία και από την Ανατολή πάλι πίσω στα Βαλκάνια. Ακολουθώντας μουσικά μονοπάτια, οι Χαΐνηδες τολμούν και δημιουργούν νέες μουσικές και λόγους, που παρουσιάζουν μεστά τον πληθωρικό πόθο της ζωής, την αίσθηση του ωραίου ή του χαμένου. Ο έρωτας και ο θάνατος, οι υπέρτατες δυνάμεις, αποτυπώνονται σε μέτρο και ορίζουν «…όλα όσα είδες και έχεις ποθήσει και όσα ποτέ δε δεις».

Στο πρώτο άκουσμα, ο λόγος γίνεται εικόνα και επιβάλλεται επαναστατικά σε «θεατές» τεχνοκράτες. Τα τραγούδια των Χαΐνηδων αναβλύζουν τόλμη, είναι θαρραλέα, σε μία εποχή που η αλήθεια είναι στο περιθώριο. Μέσα στους στίχους ο ακροατής θα βρει την αλήθεια του και ίσως αυτή η αλήθεια να δίνει διάρκεια στο συγκρότημα, που συμπληρώνει 27 χρόνια παρουσίας.

 

ΧΑΪΝΗΔΕΣ

Δημήτρης Αποστολάκης
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης
Μιχάλης Νικόπουλος
Τάκης Κανέλλος
Γιάννης Νόνης
Σπυριδούλα Μπάκα

 

Μερικά από τα συμπτώματα μιας χώρας σε κατάσταση κρίσης: φοβικότητα (και συνεπώς επιθετικότητα), ατομικισμός (άρα απουσία οράματος), έλλειψη τόλμης και μόχθου (μοιρολατρεία-ηττοπάθεια), αντιπαραγωγικότητα.

Ε λοιπόν οι Χαΐνηδες δεν είναι απ’ αυτή τη χώρα και το αποδεικνύουν περίτρανα όχι με μια αλλά με δυο διαφορετικές και ρηξικέλευθες προτάσεις: τα ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ και τα ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Η πρώτη έχει αφορμή τις quasi-closed (ημικλειστές) κοινωνίες (οι δυο τελευταίες στη νότια Ευρώπη είναι αυτές των κρητικών και των ρομά) και συνδιαλλέγεται με minimal γλωσσικές και μουσικές φόρμες της ανατολικής Μεσογείου προσδίδοντας σε πανάρχαιες κατηγορίες νέο σημασιολογικό περιεχόμενο. Σ’ αυτό το εγχείρημα συνέπραξαν μοναδικοί και διαφορετικοί ερμηνευτές απ’ όλους τους νομούς της Κρήτης: Κ. Αβυσσινός, Μ. Λιαπάκης, Γ. Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Γ. Παπαδάκης, Μ. Τζουγανάκης και ο Ψαραντώνης.

Η δεύτερη πρόταση κατοπτρίζει τις αγωνίες μεταβιομηχανικών κοινωνιών και την αλληλεπίδραση πολλών ετερόκλητων πολιτισμικών στοιχείων, μέσα από πιο σύνθετες γλωσσικές και μουσικές δομές. Σ’ αυτή την προσπάθεια εκτός από το Θ.Ρέλλο που ήταν μαζί μας στην καρδιά του πειράματος, συμμετείχε και ο Δ.Πουλικάκος.

Ώρα

Παρασκευή 22:00

Τοποθεσία

Πολυχώρος Γεύσεων Πορτοκάλι

Αργάσι