Μάρτιος, 2017

κυρ19μαρ(μαρ 19)11:00Αρχοντικός, ιστορικός και βιολογικός περίπατος στο ΚαλιπάδοΚατηγορία:Περίπατος

Κόλπος Λαγανα - Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν αρχοντικό, ιστορικό και βιολογικό περίπατο στο Καλιπάδο, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.

“Θα περιδιαβούμε σε προσεισμικά στολίδια του νησιού, σε ανθομοσχομυριστές βιολογικές καλλιέργειες, σε καταπράσινα μονοπάτια κατά τη διάρκεια ενός γαλήνιου, αρχοντικού και φυσιολατρικού περιπάτου.

Σημείο και ώρα συνάντησης: 11:00 το πρωί, στην εκκλησία Αγ. Μαρίνα των Δραγωναίων.

 

Ο περίπατος μας θα ξεκινήσει με ξενάγηση από την έπαυλη Αμπελοράβδη.

Η έπαυλη Αμπελοράβδη είναι μια προσεισμική έπαυλη που κτίστηκε σε μια αυστηρά διαχωρισμένη φεουδαρχική κοινωνία όπου οι ευγενείς μοιράζονταν όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του νησιού, δηλαδή τον κάμπο, στον οποίον καλλιεργούσαν μόνο χαμηλή καλλιέργεια – αμπέλια. Τα μόνα κτήρια ήταν οι εξοχικές επαύλεις των ευγενών (μια εξ αυτών η έπαυλη Αμπελοράβδη) με επιβλητικούς όγκους ενώ αντίθετα δέντρα – ελιές – και οικισμοί βρίσκονταν μόνο στους πρόποδες των βουνών. Το κτήμα που θα επισκεφτούμε ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια των Μπούλτσων που έχανε σταδιακά την περιουσία της, μέχρι που το αγόρασε ένας πλούσιος και μορφωμένος έμπορος, ο Αμπελοράβδης. Εκείνος γκρέμισε το παλιό αρχοντικό για να χτίσει τη δική του έπαυλη ικανοποιώντας την ανάγκη του για επίδειξη. Αρχιτεκτονικά ο πύργος δεν είναι γνήσιο αρχοντικό εξοχής, ωστόσο η διάταξη, η λειτουργία και η κεντρική ιδέα, παραμένει ίδια, δηλαδή η δημιουργία μνημειακού συγκροτήματος με κέντρο το αρχοντικό για να φιλοξενηθούν οι πολλαπλές λειτουργίες του κτήματος. Το διώροφο κτίριο παρουσιάζει στοιχεία γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής, αλλά και χαρακτηριστικά στοιχεία Ζακυνθινής αρχιτεκτονικής με το μονοπάτι που οδηγεί στο κτίριο (μαΐστρα) και την πέτρινη πύλη και προσαρμόζουν την έπαυλη με πύργο. Σύμφωνα με την χαμένη πλέον κτητορική επιγραφή, το κτίριο ονομαζόταν «Ολύμπιο». Έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και έχει κηρυχθεί σύγχρονο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η ξενάγηση θα γίνει από τους τωρινούς ιδιοκτήτες της έπαυλης κκ. Κάρδαρη.

 

Ζάκυνθος | Έπαυλη Αμπελοράβδη

 

Μετά από την ξενάγηση μας στην έπαυλη, θα κατευθυνθούμε στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη στην οποία υπάρχουν σημαντικά κειμήλια της επτανησιακής τέχνης και η οποία ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου. Η ξενάγηση θα γίνει από την αρχαιολόγο, υπάλληλο του Βυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου και φίλη της παρέας μας κ. Νικολιά.

 

Μόλις τελειώσουμε την ξενάγηση στην εκκλησία θα κατευθυνθούμε από ένα τσιμεντένιο ανηφορικό δρόμο προς το ξωκκλήσι του χωριού με την επωνυμία Αγ. Πέτρος. Αυτή η ανηφορική διαδρομή είναι περίπου 700 μέτρα και είναι το δυσκολότερο σημείο του περιπάτου, μιας και είναι συνεχόμενη και απότομη ανηφόρα. Αφού πάρουμε μια ανάσα από την ανηφοριά, θα κατευθυνθούμε στο κτήμα του Παύλου Δικόπουλου στο οποίο υπάρχουν μόνο βιολογικές καλλιέργειες. Εδώ θα κάνουμε μια στάση όπου ο κ. Δικόπουλος θα μας ταξιδέψει στο κόσμο των βιολογικών προϊόντων και την υπεροχή τους σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

 

Με το τέλος της ξενάγησης μας στο κτήμα Δικόπουλου θα περπατήσουμε λίγα μέτρα σε ένα κοινοτικό δρόμο και κατόπιν θα εισχωρήσουμε σε ένα υπέροχο πράσινο μονοπάτι μέσα από ελιές, λουλούδια, ανοιξιάτικα αρωματικά φυτά, για να οδηγηθούμε στην εκκλησία της Σπηλούλας.
Το μέρος που έχει κτιστεί η εκκλησία είναι μοναδικό και ακόμα πιο σπουδαία είναι η από εκεί θέα, όπου ο επισκέπτης βλέπει όλο σχεδόν το νησί και προπάντων τον πλούσιο και κατάφυτο κάμπο του. Το όνομα της εκκλησίας, η οποία σημειωτέον ανήκει στην οικογένεια Βούλτσου, διατηρώντας μια πανάρχαιη τοπική συνήθεια, προέρχεται από την εφέστια εικόνα, η οποία κατά την τοπική παράδοση βρέθηκε σε μια σπηλιά, λίγο πιο κάτω από τον κεντρικό ναό, η οποία έχει μετατραπεί σε παρεκκλήσιο και στο οποίο θα πάμε. Σύμφωνα με τον Ντίνο Κονόμο (από το βιβλίο του «Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Ζάκυνθο») την πρωταρχική εκκλησία έκτισε ο μοναχός Αθανάσιος, «που με κόπους του, με το πελέκι, έσκαψε μέσα εις τον βράχο, εις τόπον λεγόμενον Σκουταρέα, σύνορον Καληπάδου ή Καλέντζη». Η ξενάγηση στο χώρο της εκκλησίας θα γίνει από το Χάρη Παπαδάτο.

 

Ο περίπατος μας θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή στην αρχή του περιπάτου μας. Η απόσταση που θα περπατήσουμε είναι περίπου 6,5 χιλιόμετρα και εκτός από την ανηφόρα από το Καλιπάδο μέχρι την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον κύριο και την κυρία Κάρδαρη για την ευγενική τους άδεια καθώς και για την επικείμενη ξενάγηση στο κτήμα Αμπελοράβδη, την κυρία Νικολιά για την προσφορά της να μας ξεναγήσει στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, τον κύριο Δικόπουλο για την φιλοξενία στο κτήμα του και τον κύριο Παπαδάτο για την επικείμενη ξενάγηση στην εκκλησία της Σπηλούλας, την οικογένεια Βούλτσου για την χορήγηση άδειας στο να επισκεφτούμε την ιδιωτική της εκκλησία καθώς επίσης και την Ελένη Τράνακα για την χρησιμοποίηση ορισμένων φωτογραφιών της από την έπαυλη Αμπελοράβδη.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου κατευθυνόμαστε προς το Γαϊτάνι. Αφού διασχίσουμε το Γαϊτάνι θα στρίψουμε δεξιά στο ύψος του μαγαζιού ΝΙΝΟ (η πινακίδα αναγράφει προς Αλυκές, Αλυκανά κλπ)
Αφού διασχίσουμε τις παρυφές του Βανάτου και πριν μπούμε στο κέντρο του χωριού Καλιπάδο, θα στρίψουμε δεξιά (η πινακίδα αναγράφει προς Τσιλιβί, Πλάνο, Μαρινέικα)
Κατευθυνόμαστε ευθεία και σε 400 μέτρα θα είναι το σημείο συνάντησης μας.”

 

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Ώρα

Κυριακή 11:00