Μάρτιος, 2019

κυρ31μαρ11:00Αρχοντική πεζοπορία στο ΡομύριΚατηγορία:Περίπατος

Ρομύρι, Ζάκυνθος

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία στο Ρομύρι, με αρχοντική λάμψη η οποία θα συνδυαστεί με ένα αφιέρωμα ιστορικό, αρχιτεκτονικό, παραδοσιακό στη περιοχή μεταξύ Ρομυρίου και Μαχαιράδου, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.

Η πεζοπορία μας θα συνδυαστεί με μια χαλαρή βόλτα σε μικρές, απρόσιτες, κρυφές παραλίες της Ζακύνθου. Συνάντηση στις 11 το πρωί επάνω στην δημοτική οδό Ζακύνθου-Ρομυρίου και συγκεκριμένα περίπου 5 χλμ από την καμάρα του Αγ. Λαζάρου. Η δημοτική οδός ξεκινάει από το κεντρικό νεκροταφείο της πόλης και χωρίς να στρίψουμε πουθενά, θα συναντηθούμε στα 5 χιλιόμετρα περίπου πάνω στη δημοτική οδό.

Η κυκλική διαδρομή της πεζοπορίας που θα ακολουθήσουμε θα είναι μέσα σε κτήματα από αμπέλια, ελιές, χόρτα, τσουκνίδες, όχθους, βότανα, αρωματικά φυτά. Η διαδρομή είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και είναι σε ίσιο επίπεδο χωρίς ανηφορο-κατηφόρες. Η μόνη δυσκολία είναι ότι πολλές φορές κατά την διάρκεια της διαδρομής, θα πρέπει να περάσουμε από όχθους και χόρτα που δεν έχουν κοπεί.

Η πεζοπορία μας θα γίνει στη περιοχή μεταξύ Ρομυρίου και Μαχαιράδου και ως αφετηρία έχουμε διαλέξει ένα παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καρέρ το οποίο έχει σχεδιάσει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ (1837-1923). Ο Τσίλερ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες της ελληνικής επικράτειας, σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή εκατοντάδων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων όπως το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ιλίου Μέλαθρον, το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το Δημαρχείο Ερμουπόλεως, το Βασιλικό (Εθνικό) Θέατρο, το Θέατρο Πατρών, το Μέγαρο Σλήμαν και πολλά άλλα. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του ανέλαβε την σχεδίαση και κατασκευή τουλάχιστον 500 κτιρίων και μεταξύ αυτών σχεδίασε στη Ζάκυνθο το προσεισμικό θέατρο της πόλης και το αρχοντικό της οικογένειας Καρέρ που θα επισκεφτούμε. To προσεισμικό θέατρο θεμελιώθηκε το 1872 στη θέση του σημερινού Πνευματικού Κέντρου, ήταν επιβλητικό, με μεγάλη πλατεία, τρεις σειρές θεωρείων και υπερώο. Στην πεταλόσχημη αίθουσά του, με τη μεγάλη πλατεία, τις τρεις σειρές θεωρεία και το υπερώο, ανέβηκαν όπερες, μελοδράματα, κωμειδύλλια. Εγκαινιάστηκε το 1875, αλλά δεκαοκτώ χρόνια αργότερα αχρηστεύτηκε από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1893. Το 1903 κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε απαράλλαχτο πάνω στα ίδια σχέδια του Τσίλερ. Η ζωή του κράτησε 50 χρόνια και σήμερα σώζονται μόνο τα κιονόκρανα των εξωτερικών παραστάδων του που κοσμούν την κύρια όψη του Μουσείου Ζακύνθου.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από μια ξενάγηση στον εξωτερικό χώρο του αρχοντικού Καρέρ στον οποίο υπάρχει το μοναδικό φελλό-δεντρο στο νησί. Το φελλό-δεντρο καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό, αλλά και για την παραγωγή του φελλού. Ο φλοιός του φελλόδεντρου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την κατασκευή πωμάτων για μπουκάλια. Χρησιμοποιείται επίσης και στην κατασκευή ελαφρών σόλων για παπούτσια, αντιθερμικών καπέλων, αντιηλιακών και άλλων προϊόντων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, υπάρχουν δύο δέντρα : στη Ζάκυνθο και στην Ικαρία. Όσες προσπάθειες έγιναν για να φυτευτούν σε άλλες περιοχές (τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα) και άλλα φυλλό-δεντρα, απέτυχαν.
Μετά την θέαση του φυλλό-δεντρου, θα έχουμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στο αρχοντικό της οικογένειας Καρέρ από την Κατερίνα Δεμέτη, αρχαιολόγο και διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & επιφανών Ζακυνθίων.
Το αρχοντικό της οικογένειας Καρέρ σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα σ’ ένα πρωτότυπο για την τοπική παράδοση νεογοτθικό ρυθμό και με διάθεση σαφώς ρομαντική. Το κτήριο, όπως και όλο το συγκρότημα ακολουθούσε μια τυπική συμμετρική διάταξη. Στο ελαφρά υπερυψωμένο ισόγειο είχαν διαταχθεί οι χώροι υποδοχής και οι βοηθητικοί, καθώς και ένα άνετο κλιμακοστάσιο. Στον όροφο ήταν τα υπνοδωμάτια και το κεντρικό σαλόνι. Αριστερά και δεξιά, συμμετρικά, υπνοδωμάτια και χώροι βοηθητικοί (σταύλοι, λινοί, κλπ.), σε ξέχωρα νεογοτθικά κτίρια. Η διαμόρφωση των όψεων έγινε με ιδιαίτερη επιμέλεια, αξιοποιώντας στοιχεία μιας επίσημης αρχιτεκτονικής, όπως τα λαξευτά μαρμάρινα υπέρθυρα. Το ευγενικό «ροζ αντίκο» χρωμάτιζε τους εξωτερικούς τοίχους και έκανε μία γλυκιά αντίθεση με το πράσινο του ζακυνθινού κάμπου. Το κτήριο υπέστη μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς του ’53, και σήμερα διατηρείται μόνο η ισόγεια βάση του και αυτή αρκετά ερειπωμένη.
Αφού ξεναγηθούμε στο αρχοντικό, θα προχωρήσουμε από το δρόμο-μαΐστρα του κτήματος προς την μία έξοδο του κτήματος και στην οποία στο τέλος της υπάρχει ένας πέτρινος καναπές της εποχής του 19ου αιώνα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.20 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την δρόμο από το κεντρικό νεκροταφείο της πόλης και χωρίς να στρίψουμε πουθενά, θα συναντηθούμε στα 5 χιλιόμετρα περίπου από το προαναφερόμενο σημείο.

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο

Ώρα

Κυριακή 11:00