Φεβρουάριος, 2019

κυρ17φεβ11:00Αντιφασιστική πεζοπορία για τους Εβραίους ΖακυνθινούςΚατηγορία:Περίπατος

πεζοπορία για τους Εβραίους Ζακυνθινούς συμπολίτες μας

Λεπτομέρειες

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε μια πεζοπορία έχοντας στη μνήμη μας αφενός τις θηριωδίες των ναζιστών-φασιστών απέναντι στην ανθρωπότητα και αφετέρου τον αλτρουισμό και ηρωισμό των Ζακυνθινών να σώσουν τους Εβραίους συμπολίτες τους, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019. Συνάντηση στις 11 το πρωί στη πλατεία Σολωμού (έξω από το κινηματογράφο Φώσκολο).

Πεζοπορία από τα υψώματα της Αγ. Τριάδας στο Ακρωτήρι και επιστροφή στη πόλη. Η απόσταση που θα διανυθεί είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και η πεζοπορία μας χαρακτηρίζεται εύκολη αφού θα έχει μόνο μια μικρή ανηφόρα.

Αντιφασιστική πεζοπορία για τους Εβραίους Ζακυνθινούς
Η κυκλική μας πεζοπορία θα εμπεριέχει όμορφα τοπία από διαφορετικές πλευρές της πόλης που δεν έχετε πάει, ιστορικές μνήμες και τέλος αποκλειστική κινηματογραφική προβολή για την παρέα μας. Αυτή η πεζοπορία έχει ένα ξεχωριστό άρωμα εναντίωσης και αποστροφής στο ναζιστικό τέρας που αιματοκύλισε τον πλανήτη. Οι ναζί κατασκεύασαν εκατοντάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης και συστηματικής εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως Εβραίων (έξι εκατομμύρια σκότωσαν) αλλά και ρομά, κομμουνιστών, ομοφυλόφιλων, ψυχικά ασθενών, Ελευθεροτεκτόνων και άλλων αντιφασιστών ή εχθρών του ναζισμού.
Στο Ισραήλ το νησί μας το ονομάζουν «το νησί των δικαίων» γιατί όταν την άνοιξη του 1944 τα «πλοία του θανάτου» των Ες-Ες είχαν βάλει πλώρη για τη Ζάκυνθο για να «αρπάξουν» τους Εβραίους της Ζακύνθου προκειμένου να τους στείλουν στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ στην απαίτηση του Γερμανού διοικητή να δώσουν λίστα με τα ονόματα όλων των Εβραίων που ζούσαν στη Ζάκυνθο, έδωσαν λίστα μόνο με τα δύο δικά τους ονόματα. Πρωτύτερα οι Ζακυνθινοί κρύψανε στα σπίτια τους τους 275 Εβραίους, με το ρίσκο να σκοτώσουν και τους ίδιους οι ναζί. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι Εβραίοι κάτοικοι της Ζακύνθου να σωθούν από τα νύχια του ναζιστικού κτήνους. Και αυτή η ενέργεια είναι που κάνει υπερήφανους όλους τους Ζακυνθινούς μέχρι και σήμερα.

Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από την πλατεία Σολωμού και θα προχωρήσουμε προς τη παραλιακή οδό Κρυονερίου μέχρι τον Δημοτικό παιδικό σταθμό στο Κρυονέρι. Ύστερα θα ανέβουμε τα υψώματα της συνοικίας Αγίας Τριάδας και αφού διασχίσουμε ένα όμορφο λιθόστρωτο, θα βρεθούμε στα πλαϊνά του λόφου σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Υπαπαντής, έχοντας μια εκπληκτική θέα μέχρι τις ακτές της Πελοποννήσου. Η πεζοπορία μας θα συνεχιστεί προς το Ακρωτήρι και αφού κατηφορίσουμε το δρόμο του ψηλώματος θα επισκεφτούμε και θα ξεναγηθούμε στο εβραϊκό νεκροταφείο. Κατηφορίζοντας θα φτάσουμε στην αρχή της πεζοπορίας μας όπου θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφική προβολή του ντοκιμαντέρ «Life Will Smile» (Η Ζωή θα χαμογελάσει) που είναι ένα ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή της βρετανικής Nomadic Films και της TerraMagma Pictures, και αφηγείται την ιστορία της πλήρους επιβίωσης της μοναδικής εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Την ταινία θα την παρακολουθήσουμε με ένα συμβολικό εισιτήριο (3,00 ευρώ το άτομο) και είναι προσφορά του κινηματογράφου «ΦΩΣΚΟΛΟΣ» για την παρέα μας. Πριν την προβολή της ταινίας έχουν προσκληθεί και θα χαιρετίσουν ο Σεβασμιότατος Ζακύνθου, ο βουλευτής Ζακύνθου, ο Αντι-περιφερειάρχης Ζακύνθου και ο Δήμαρχος Ζακύνθου. Επίσης έχει προσκληθεί το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Θα παραβρεθεί ο συμπαραγωγός της ταινίας Δημήτρης Σκαλιστήρης.

Παρακαλούνται οι φίλοι της παρέας να προσέλθουν πριν από την έναρξη της πεζοπορίας προκειμένου να πάρουν τα εισιτήρια για την προβολή της ταινίας. Αν υπάρχουν περισσότεροι από τις θέσεις του κινηματογράφου θα γίνει δεύτερη προβολή της ταινίας. Επίσης πριν από την προβολή της ταινίας με τον αριθμό της θέσης του κινηματογράφου, θα κληρωθούν πέντε βιβλία της πρόσφατης δεύτερης ανανεωμένης έκδοσης του βιβλίου με τίτλο «Οι ζακυνθινοί Εβραίοι 15ος – 20ος αιώνας» τα οποία μας δώρισε ο εκδότης και συγγραφέας Διονύσης Βίτσος.

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ώρα

Κυριακή 11:00