Το Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο “Modus – Modi – Modality 2017” θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, από 6 έως 10 Σεπτεμβρίου 2017. Το συνέδριο γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans) και με τη στήριξη του Κυπριακού Κέντρου για την Έρευνα και Μελέτη της Μουσικής (C.C.R.S.M.)
Την τέταρτη μέρα του συνεδρίου την εισήγηση του θα κάνει και ο ζακυνθινός συνθέτης Σπύρος Δεληγιαννόπουλος με θέμα: “Εκφάνσεις Τροπικότητας στο Πιανιστικό Ρεπερτόριο της Επτανησιακής Σχολής”. Κατά την εισήγηση θα αναφερθεί σε τρία πιανιστικά έργα για τεκμηρίωση. Τα έργα αυτά ειναι α) Ιωσήφ Λιμπεράλη – Το ξύπνημα του Κλέφτη, β) Σπυρίδωνος Σαμάρα – 4 Ανατολικές Σκηνές και γ) Λουδοβίκου Σπινέλλη – Ελεγεία.
Ο σκοπός του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει μουσικολόγους από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες με σκοπό την αλληλεπίδραση, την καλλιέργεια διαπολιτισμικών σχέσεων και την προώθηση των ερευνητικών πεδίων και ευρημάτων, καλύπτοντας ένα χρονικά και γεωγραφικά εκτεταμένο και πολυσχιδές θεματικό φάσμα μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν οι μουσικολογικές έρευνες και οι νέες τάσεις σε σύγχρονα ζητήματα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Όπως διαφαίνεται και στους επιμέρους άξονες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μουσικές παραδόσεις, στην πολιτισμική ετερότητα, στις επιμέρους τάσεις και ταυτότητες συγκεκριμένων χωρών, που ανήκουν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Οι θεματικές κατηγορίες του συνεδρίου εστιάζουν στους άξονες:
Έντεχνη Μουσική των Βαλκανίων
Νεοελληνική Μουσική – Κυπριακή Μουσική
Βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική
Εθνομουσικολογία – Ανθρωπολογία
Πολιτισμικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις σε Βαλκάνια και Μεσόγειο
Αρχαία Ελληνική μουσική
Ζητήματα της σύγχρονης Μουσικολογίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Βαλκάνια
Ζητήματα Θεωρίας της Μουσικής. Modus-Modi-Modality
Ζητήματα σύγχρονης Μουσικής Εκπαίδευσης στα Βαλκάνια