
Α.Σ. Καράτε & Ζίου Ζίτσου Απολλοφάνους Φιλόξενος
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Έναρξη εγγραφών & μαθημάτων: Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
info[@]zantebudoacademy.gr
www.zantebudoacademy.gr
Facebook: Κέντρο εκπαίδευσης αυτοάμυνας
Υφαντουργείων 29, Πόλη Ζακύνθου




ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Το 1992 δημιουργήθηκε στη Ζάκυνθο από το δάσκαλο και προπονητή Δημήτρη Παναγιωτόπουλο η σχολή Okinawa Karate, διδάσκοντας αποκλειστικά Okinawa Karate. Ακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο των πολεμικών τεχνών στη σχολή λειτουργούν πλέον τα παρακάτω τμήματα για όλες τις ηλικίες (από 4 ετών):
Ju-Jitsu
Okinawa Karate
Brazilian Ju-Jitsu
Τμήματα προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών)
Παραδίδονται Ιδαίτερα Μαθήματα
Παραδοσιακό Ju-Jitsu – Η πολεμική τέχνη των Samurai
Ο Αθλητικός Σύλλογος «Απολλοφάνους Φιλόξενος» είναι αναγνωρισμένο σωματείο από τη Γ.Γ.Α έχοντας πάρει την ειδική αθλητική αναγνώριση για την ομοσπονδία του Ζίου-Ζίτσου και την Ομοσπονδία του Παγκράτιου Αθλήματος.
Ποιος είναι ο Φιλόξενος;
Στην Ολυμπιάδα του 4ου π.Χ αιώνα στο αγώνισμα της πάλης παίδων, νικητής αναδείχθηκε ο Ζακύνθιος Φιλόξενος, γιος του Απολλοφάνους. Σε ανάμνηση της νίκης, η πόλις των Ζακυνθίων αφιέρωσε επιγραφή, η οποία ανέφερε:
“Η πόλις Ζακυνθίων Φιλόξενου Απολλοφάνους Ζακυνθίου νικήσαντα Ολυμπία παίδας πάλιν ΔΙ΄Ι΄ Ολυμπία”
Η επιγραφή βρέθηκε στην Ολυμπία, στις ανασκαφές του 1827 και ήταν χαραγμένη πάνω στο βάθρο αγάλματος, πιθανότατα του Δία ή του Φιλόξενου. Η τύχη της αγνοείται. (Από το βιβλίο της Μαθητικής Ομάδας Ιστορικές έρευνες 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου 1997).
Το Αθλητικό Σωματείο “Απολλοφάνους Φιλόξενος” ιδρύθηκε το 1992 από τον προπονητή και ιδρυτή της σχολής Okinawa Karate στη Ζάκυνθο Παναγιωτόπουλο Δημήτρη. Ιδρύθηκε με την ονομασία Α.Σ Okinawa Te Tai Karate Do Seidokan, Kobudo. Το 2000 με τροποποίηση καταστατικού πήρε τη σημερινή του ονομασία.
Το σωματείο δραστηριοποιείται ενεργά στην ομοσπονδία Ελληνικής Φιλάθλου ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ζιου-Ζιτσου Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ με αποτέλεσμα τα τελευταία χρονιά να είναι πρώτος σε μετάλλια Πανελληνίως.
Ειδικά τα έτη 2009, 2010 ανακηρύχθηκε πρωταθλητής σύλλογος, ενώ το 2011 κατέκτησε τη 2η θέση.
Αποτελεί ένα σωματείο όπου ετησίως οι αθλητές του διακρίνονται σε διεθνή επίπεδο, συμμετέχοντας στα Βαλκανικά, Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια πρωταθλήματα Ju-Jitsu, κατακτώντας μετάλλια και κερδίζοντας σημαντικές θέσεις σε διεθνές επίπεδο.
Ιδρυτής και προπονητής του Συλλόγου: Δημήτρης Παναγιωτόπουλος
Προπονητής με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Ομοσπονδιακός Προπονητής Ju-Jitsu
Ομοσπονδιακός Προπονητής ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας
Μαύρη ζώνη
6 Dan Ju-Jitsu
6 Dan Okinawa Karate
5 Dan Self Defense
Διακρίσεις του Συλλόγου τα τελευταία έτη, ενδεικτικά:
2015 – Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου τον Μάρτιο του 2015 ο Απολλοφάνους Φιλόξενος συμμετείχε με 6 αθλητές: Πλέσσας Παναγιώτης (χάλκινο μετάλλιο, Λούντζης Δανιήλ (χάλκινο στο fighting και χάλκινο στο Ne Waza), Θεοδόση Μαρία Ελένη (ασημένιο μετάλλιο), Σούλης Διονύσιος, Ρένεσης Διονύσιος & Νικολέτα Καλογήρου όπου είχαν πολύ καλή παρουσία και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
2016 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα -21 ετών, Μαδρίτη Ισπανίας, Μάρτιος 2016: Στην εθνική ομάδα Ζίου Ζίτσου συμμετείχαν από τον Απολλοφάνους Φιλόξενο οι αθλητές: Λούντζης Δανιήλ (χάλκινο μετάλλιο για 2η συνεχόμενη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα), Σούλης Διονύσιος (5η θέση), Πλέσσας Παναγιώτης (9η θέση). Και οι τρεις αυτοί αθλητές πέρασαν στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους χωρίς εξετάσεις, κάνοντας χρήση του νόμου της Γ.Γ.Α.
2017 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου Εφήβων – Νεανίδων -18 ετών και Νέων Ανδρών-Νέων Γυναικών -21 ετών: Σούλης Διονύσιος (χάλκινο μετάλλιο), Λούντζης Δανιήλ (5η θέση)
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου Νέων Ανδρών (-21 ετών), Βουκουρέστι Ρουμανίας, Οκτώβριος 2017: Λούντζης Δανιήλ (ασημένιο μετάλλιο), Σούλης Διονύσιος (χάλκινο μετάλλιο)
Βαλκανικό Πρωτάθλημα, Σεπτέμβριος 2017, Ποντγκόριτσα Μαυροβουνίου: -12 ετών Κόκλα Αγγελική (χρυσό μετάλλιο), -12 ετών Τσίπηρας Αντώνης (ασημένιο μετάλλιο), -18 ετών Λαγουνάρη Γεωργία (χάλκινο μετάλλιο), +21 ετών Σούρμπης Γιάννης (χάλκινο μετάλλιο)
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (-15 ετών), Σεπτέμβριος 2017, Ποντγκόριτσα Μαυροβουνίου: Δρόσος Ζαχαρίας (5η θέση)
2018 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου Νέων Ανδρών (-21 ετών), 3 Μαρτίου 2018, Abu Dhabi: Λούντζης Δανιήλ (χρυσό μετάλλιο), Πλέσσας Παναγιώτης (χάλκινο μετάλλιο)
Πανελλήνια Πρωταθλήματα: Αυγουστίνου Πυλαρινού Σόνια, Κόκλα Αγγελική, Στεφανοπούλου Έλενα, Δρόσος Άρης
2019 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου, Σεπτέμβριος 2019, Βουκουρέστι Ρουμανίας:
Fighting: Χρυσό μετάλλιο Κόκλα Αγγελική (-12 ετών, -32 κιλά), Στεφανοπούλου Έλενα (-14 ετών, -32 κιλά). Ασημένιο μετάλλιο: Τσουκαλάς Γιώργος (-12 ετών, +50 κιλά), Τσίπηρας Αντώνης (-14 ετών, -34 κιλά). Χάλκινο μετάλλιο: Τσιριγώτης Θεόδωρος (-12 ετών, -24 κιλά), Δρόσος Ζαχαρίας (Άρης) (-16 ετών, -66 κιλά).
Ne Waza (πάλη εδάφους): Χρυσό μετάλλιο: Τσιριγώτης Θεόδωρος. Χάλκινο μετάλλιο: Τσουκαλάς Γιώργος
Πολεμικές Τέχνες και Παιδί
Η ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες είναι η ηλικία των 4 ετών. Αρκετά νήπια αυτής της ηλικίας έχουν αναπτύξει, ανάλογα βέβαια το οικογενειακό τους περιβάλλον, ικανοποιητικό βαθμό αντίληψης και πειθαρχίας ώστε να κρίνονται ικανά να ξεκινήσουν μια πολεμική τέχνη.
Βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ισορροπία, η αντίληψη του χώρου και της απόστασης, ο συγχρονισμός κινήσεων κ.ά. Η άθληση με την ευρύτερη έννοια προετοιμασίας μέσα από το παιχνίδι και ενδιαφέρουσες για το παιδί δραστηριότητες. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί με την ενασχόλησή του με αυτό το άθλημα χωρίζονται σε σωματικά και πνευματικά.
Διαφοροποιούνται, κατά ένα μικρό ποσοστό, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου αφού οι ανάγκες που έχει ένα νήπιο 4 έως 6 χρόνων. Για παράδειγμα σε ένα τμήμα από 4-6 χρόνων θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, για παιχνίδι. Μελετημένο παιχνίδι που να βελτιώνει την αντίληψη, τον σωματικό έλεγχο, την ισορροπία, τα αντανακλαστικά, την ταχύτητα και πολλά άλλα.
Γενικότερα το παιχνίδι είναι μια διαδικασία που βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Τόσο στην πνευματική όσο και στην κινητική-σωματική του υπόσταση. Η προσπάθεια που καταβάλλεται με το παιχνίδι έχει ως στόχο την συναισθηματική ευχαρίστηση του παιδιού και την σωματική του διάπλαση.
Ju-Jitsu
Πολεμική τέχνη που βασίζεται στην εκμετάλλευση της δύναμης του αντιπάλου. Πρωτοεμφανίστηκε στα μοναστήρια του Θιβέτ και καθιερώθηκε σαν πρώτη μορφή πολεμικής τέχνης στην Ιαπωνία. Με διάφορες τεχνικές επιτυγχάνεται το κλείδωμα των αρθρώσεων προκαλώντας ισχυρό πόνο, χωρίς όμως να τραυματίζεται ο αντίπαλος εφόσον δεν το επιθυμούμε.
Το Ju-Jitsu είναι η τέχνη από την οποία προέκυψαν το Καράτε, το Τζούντο και έχει πολλές ομοιότητες με το Αρχαίο Παγκράτιο άθλημα. Στον παγκόσμιο χώρο, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στυλ Μαχητικών Τεχνών.
Η λέξη Ju-Jitsu είναι σύνθετη και αποτελείται από το Ju=Απαλή και το Jitsu=Τέχνη.
Okinawa Karate
Ένα δυναμικό και ευγενικό άθλημα. Ο κάθε άνθρωπος εφόσον δεν έχει πρόβλημα υγείας -ανεξαρτήτως φύλου- μπορεί να επιδοθεί στο Karate έχοντας διαφορετικούς στόχους, που ξεκινούν από την απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης και φτάνουν στην ολοκλήρωση του χαρακτήρα του. Είναι ο επιστημονικότερος τρόπος αξιοποίησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων στο αδιάσπαστο σύνολο πνεύματος και σώματος.
Η έκφραση (Karate Do) είναι Ιαπωνικής προέλευσης: Kara = Άδειο, Te = χέρι, Nto = δρόμος
Εκτός από την κυριολεκτική έννοια «Ο δρόμος των άδειων χεριών» έχει και μεταφορική έννοια «Άδειο μυαλό από κάθε κακή σκέψη».
Αυτοάμυνα για ενήλικες (μέθοδοι αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης σε οποιονδήποτε χώρο)
Αυτοπεποίθηση – Antibullying
Οι πολεμικές τέχνες, Karate, Ju Jitsu μπορούν να ενισχύσουν την αυτοποεποίθηση του παιδιού ή ακόμα και να βελτιώσουν τη γλώσσα του σώματός του, κάνοντάς το λιγότερο ελκυστικό στόχο εκφοβισμού. Οι πολεμικές τέχνες βοηθούν το παιδί να αποκτήσει μια δυνατή στάση σώματος, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή της καμπουριασμένης στάσης, του σκυμμένου κεφαλιού, της ανασφαλούς εμφάνισης που έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας πολλά παιδιά τα οποία εκφοβίζονται.
Το Ju Jitsu βοηθά στη μείωση του στρες, βελτιώνει τη συγκέντρωση και διδάσκει το σεβασμό προς τους άλλους.